Frillesås BK mot Katrineholm Bandy (4-3) på is mitt i skogen …

 … i Väröbacka i Halland och abandowest gör ett försök att finna nostalgiska bandyvibbar från 60-taletprogramvinjett

Frillesås BK:s Viktor Wareborn letar efter bollen - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK:s Viktor Wareborn letar efter bollen – Sjöaremossen – 2017-02-11

bandybollJa, bollen, var är den? Annars utmärkte Viktor Wareborn, lagkapten i Frillesås BK och målskytt (3-1-målet på hörna), har just i detta moment inte riktigt kontroll på det röda nystanet (fast detta poetiska uttryck för bandyboll stämmer inte i dag eftersom bollen numera inte är riktigt röd till färgen utan cerise och cerise är det franska ordet för körsbär, körsbärsröd). – Matchen mellan Frillesås BK och Katrineholm Bandy ingick i serie-programmet för Allsvenskan Södra herrar, och efter denna match ligger FBK 4:a i tabellen och KB näst sist som 9:a. – Antalet åskådare var ett par hundra kanske, inte fullsatt precis men attityden var entusiastisk.

Frillesås är en tätort i södra delen av Kungsbacka kommun, alldeles på gränsen till Varbergs kommun, men Frillesås BK spelar sina hemmamatcher på Sjöaremossens isbana, som ligger ytterligare lite längre söderut, alltså i Varbergs kommun. Det är en knapp mil bilvägen mellan Frillesås och Sjöaremossen. Det där med Frillesås i Kungsbacka och Sjöaremossen  i Varberg innebär nu ett problem, som jag återkommer till längre ned i texten.

sunvara-skDet måste också sägas att ytterligare ett bandylag i området spelar sina hemmamatcher på Sjöaremossen, nämligen Sunvära SK från Väröbacka (Sunvära), bildat redan 1943, och de spelar i Div I Västra.

Så här skrev KB (Katrineholm Värmbol BS Bandy) på sin hemsida före matchen:

katrineholmbandy-2-logoDet kryllar av människor i och omkring A-laget som har hållit på med bandy i en mindre evighet. Allt från 30 år som spelare eller ännu längre som ledare. Gemensamt för samtliga Katrineholms-killar tycks vara en sak – ingen har varit på Sjöare-mossen. Frillesås BK:s hemmaarena har aldrig ens förärats med ett besök av självaste Seppo Ahonen, materialare sedan Rom byggdes. – Jag vet inte om det är någon här inne som har varit där överhuvudtaget, i någon annan klubb eller tidigare. Så det är väl bra det. Då har vi inga förutfattade meningar när vi åker dit i alla fall, säger assisterande tränare Andreas Staaf.” – abandowest kunde i alla fall konstatera att Forssjö Buss hade hittat rätt, fordonet från Katrineholm var parkerat utanför arenan.

frillesas-bk-logga

Bandyklubben Frillesås BK bildades 1960 och klubben har en gång spelat playoff för uppflyttning till den högsta serien, 2006 nämligen, men det gick inte hela vägen.

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Katrineholm Bandy spelade i vita tröjor den här bortamatchdagen mot Frillesås BK på isen i skogen i Väröbacka, en halvmil från Kattegatts böljor. Röd-blått på längden är annars de ordinarie klubbfärgerna. Rött efter den gamla anrika bandyklubben Katrineholms SK och blått efter likaså anrika Värmbols GoIF, antar jag, och efter sammanslagningen 2007 av KSK Bandy och Värmbol-Katrineholm BK? Värmbol är en stadsdel (och ett före detta bruk, en pappersmassefabrik) i Katrineholm skall kanske tilläggas.

Måste säga att om något nummer inte syns på matchtröjorna på bilderna så känner jag heller inte igen spelarna och kan inte namnge dem.

Det kändes lite avigt detta att ”mitt” gamla lag, laget i mitt hjärta, bar vita tröjor (fast det aviga gick över). Jag följde på 1950- och 1960-talen med verkligt intresse bandy från läktaren, och då alltid med KSK på isen som ena part, och jag förknippade så innerligt bandy med den röda tröja som ingick i KSK:s matchställ. Blåtröjade var förresten, förutom Värmbols GoIF, också rivalen och närapå grannen Hälleforsnäs IF, ”skogshuggarna från bruket” enligt Katrineholms-publiken.

Bandyportfölj vid entrén - Sjöaremossen - 2017-02-11

Bandyportfölj vid entrén – Sjöaremossen – 2017-02-11

Det är definitivt en bandyportfölj av bästa märke, däremot så vet jag inte om den innehåller kaffe eller annan varm dryck. Jag fick snarare intrycket av att det kunde vara föreningsdokument av något slag, för övrigt så har jag inte att göra med vad som fanns i väskan, jag tyckte bara att det var riktigt kul att se en bandyportfölj igen efter så många år som det var sedan jag senast såg en bandymatch på riktigt.

Det är inte precis gratis att driva en konstfryst isbana med bandymått, som Sjöaredsmossen, och därför har kommunerna Kungsbacka och Varberg under en tid gemensamt betalat för driften av anläggningen, åtminstone fram till 2018 enligt avtal. Nyligen träffades Christofer Bergenblock (C), ordförande i fritidsnämnden i Varbergs kommun, och Kungsbacka kommuns Peter Söderberg (M), ordförande i fritid- och folkhälsa, för att diskutera avtalets förlängning men där tog det stopp. Peter Söderberg ämnar inte öppna Kungsbackas kassalåda för något så trivialt som bandy på en isbana i Varbergs kommun även om Kungsbackabaserade Frillesås BK använder den för träning och hemmamatcher. Banan nyttjas även för allmänhetens åkning och för skolklassers aktiviteter, förmodligen även av medborgare från den nordligaste kommunen i Halland, Kungsbacka. ”Han har ett fullständigt ointresse för bandy, säger Christofer Bergenblock”, så stod nyligen att läsa i Hallands Nyheter.

Katrineholm Bandy bygger upp ett anfall, Linus Doktare närmast - Sjöaremossen - 2017-02-11

Katrineholm Bandy bygger upp ett anfall, Linus Doktare närmast – Sjöaremossen – 2017-02-11

Hittills har Varberg betalat driften med 60% av kostnaden och Kungsbacka med 40%. ”Nej, lägg ned banan”, tycker Peter Söderberg, ordförande i fritid- och folkhälsa i Kungsbacka kommun. Jag läste lite om Peter, som är bosatt i GottskärOnsalahalvön, på Hallandsmoderaternas hemsida för Kungsbacka-kretsen och finner att han förutom att vara moderat politiker i Kungsbacka kommun driver eget företag i fastighetsbranschen, sitter som ordförande i kappseglings-kommitten för SS Kaparen, är ordförande i en samfällighets-förening, är ordförande i en bostadsrättsförening och sitter som ledamot i Kyrkofullmäktige i Onsala. Hans favoritsysselsättningar på fritiden är att spela tennis och golf, åka skidor (utför) och att segla. ”Lite extra kul är också att åka ut och fiska makrill, när det är säsong”. – ”Jag tror på möjligheten att påverka samhällsutvecklingen och genom att framföra den politik som jag tror på – och så hoppas jag kanske kunna övertyga andra människor om de ideal och möjligheter i den politik jag står för”, står det vidare på hemsidan.

1-dsc_0884-kopieraJag börjar förstå varför bandy inte platsar för Kungsbacka fritid- och folkhälsas ordförande bland tennis, golf och segling eller ens tillsammans med utförsåkning. Jag har också förstått att inte heller damfotboll är något som Söderberg vill slösa kommunpengar på. Så här stod det på P4 Hallands hemsida för några månader sedan: ”Kungsbacka DFF vill ha belysning på fotbollsplanen så de kan träna och spela fotboll i höstmörkret. Men Peter Söderberg (M) säger att det är en icke-fråga”. (—) ”Tingbergs-vallen ligger centralt och hade man satt upp belysningsmaster hade de blivit väldigt höga. Och ljusstrålarna hade då stört boende runtomkring. Så därför är det en icke-fråga att KDFF ska få en sådan belysning, säger han”. – Hittade sedan följande öppna brev till Peter: ”Verkar det rimligt Peter Söderberg eller menar du på fullt allvar att tjejerna skall skickas ut ur kommunen om det du erbjuder i dag inte passar? – Klubbchef Kungsbacka DFF – Stefan Friberg”.

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Nej, nu får jag återvända till lördagens bandymatch mellan Frillesås och Katrineholm. Och jag skall inte dra den gamla utnötta klyschan om moderatbandy (= golf). Fast nu gjorde jag det i alla fall. Jag hoppas att det löser sig med Sjöaremossens drift. Alltför många eldsjälar i ideella föreningar lägger ned allt för mycket tid och allt för mycket arbete till gagn för andra människor för att det sedan skall visa sig vara till ingen nytta alls. Vill ni läsa mer om Sjöaremossens framtid så finns det en mängd länkar om den saken här. Där belyses frågan från många olika håll, bland annat genom insändare i olika tidningar.

Arenan är anspråkslös men funktionell - Sjöaremossen - 2017-02-11

Arenan är anspråkslös men funktionell – Sjöaremossen – 2017-02-11

Sunvära SK skriver på sin hemsida om arenan: ”1969 byggdes i egen regi den första landisbanan med belysning i anslutning till Sjöaremossen. Efter många milda vintrar togs 1978 beslut om att börja bygga en konstfrusen bandybana. 1979 byggdes banan och den kostade 1.800.000 kr. Detta var det största ideella projektet i Halland någonsin. En del av finansieringen (ca 180.000 kr) ordnades genom insamlade pengar via kampanjen ”Ishundringen”. Runt 150 personer ställde upp och arbetade under lediga stunder och antalet frivilliga arbetstimmar blev ca 5 500. Banan invigdes den 11 januari 1980 som landets 34:e konstfrusna bandybana.

Jag läste någonstans om Lesjöfors IF (Bandybaronerna) med hemmaarenan Stålvallen, att de en gång i tiden med bandybaronen Gerard De Geers pådrivande hjälp önskade sig en konstfrusen bana till sitt elitlag. Politikerna i Filipstads kommun var emellertid inte alls med på noterna, utan en av politikerna skall ha yttrat: ”Över min döda kropp lär ni få det!”. Nu ser jag dock i Filipstads Tidning att frågan sent omsider är uppe på nytt.

"Det var dom som började!" men #20 Mattias Johansson vänder ryggen till - 2017-02-11

”Det var dom som började!” men #20 Mattias Johansson vänder ryggen till – 2017-02-11

Katrineholm spelade bra tycker jag och de gjorde också det första målet. Det var Linus Doktare som utnyttjade en passning från Linus Pettersson, som kallats in till spel med kort varsel som ersättare för sjuke Kristoffer Konttori. KB spelade fortsatt bra, åtminstone under första halvlekens första hälft, men Frillesås kvitterade fem minuter efter KB:s mål och det var Fredrik Åkerlind som utnyttjade en passning från Calle Johansson. 2-1 blev det i 32:a minuten genom Mattias Johansson (passning Anton Lööf) och 3-1 blev det på hörna alldeles innan första halvleken blåstes av, som tidigare nämnts var det Viktor Wareborn som ordnade den fullträffen. – FBK:s spelartrupp i bilder här.

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Katrineholm drabbades av ett antal utvisningar, vilka inverkade menligt på KB:s spel. I den 66:e minuten, i slutet av en period med ett par utvisningar, kunde FBK:s Mattias Johansson ombesörja 4-1 efter att Anton Ysing gjort ett bra förarbete. När det återstod femton minuter fick KB straff, vilken Joakim Olofsson satte i nät (4-2), och när det var spelat 88 minuter av matchen reducerade Linus Doktare till 4-3 med sitt andra mål den här dagen. Dessvärre för Katrineholm så var den återstående tiden för knapp och 4-3 till Frillesås blev slutresultatet.

Härifrån (utvisningsbåset) vinner man inga matcher - 2017-02-11

Härifrån (utvisningsbåset) vinner man inga matcher – 2017-02-11

Jag meddelade min svåger Harald, västgöte i själ och hjärta men inbiten KSK-supporter liksom jag på 1960-talet, att jag varit på Sjöaremossen och beskådat bandy, minsann med Katrineholm som ena parten. Det var decennier sedan jag såg bandy ”live”, och jag berättade också att jag hade frusit rejält i det råkalla och lite blåsiga västkustvädret, som är så typiskt i den här delen av landet. Jag fick förstås ett svar från Harald, som jag hade hoppats, och så här skrev svågern:

Imponerande att du förärade Sjöaremossen med ett besök i den isande kylan. Namnet Sjöaremossen  som leder tankarna till bandyns barndom med mossar, tjärnar och gölar som spelplatser, blir kanske på det sättet mera nostalgi än matchen mellan Frillesås och Katrineholm även om Katrineholm och bandy alltid leder till  nostalgi.”

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Harald fortsätter: ”Perstorpsgölen där SM-finalen spelades 1949 mellan Nässjö IF och Edsbyns IF är ju ett exempel på en exotisk bandyarena. Jättens handfat och Lusjön (eller Luvsjön) i Katrineholm var väl andra mystikomspunna bandyplatser. Överhuvudtaget omgavs bandyarenorna med en viss magi. Skogsborg i Katrineholm (kallades väl i folkmun för Borgen). Ön i Edsbyn, Sävstaås i Bollnäs, Jernvallen i Sandviken, Eyravallen i Örebro, Strandvallen i Slottsbron där Slottsbrons IF ”Blåtomtarna” spelade. Dom blev  svenska mästare 4 gånger mellan 1934-1941. Karlstads-Göta (eller IF Göta) var också mycket bra på 1930-talet och derbymatcherna kallades för tomtedanserna. 1934 spelades SM-finalen mellan Slottsbron och IFK UppsalaSandbäckstjärnet utanför Karlstad inför 8.660 åskådare. Sandbäckstjärnet har utsetts till en av de 100 viktigaste idrottshistoriska platserna i Sverige. Flera halsbrytande bandymatcher spelades  tydligen där.

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Och Harald avslutar: ”Idag spelas  matcherna i grå bandyhallar som kostat flera hundra miljoner.  Det är inte samma tjusning att se bandy  inomhus. Bandyns särart och själ låg ju i att den spelades utomhus. Handboll, basket, innebandy passar bättre inomhus. – Ynkligt att inte Kungsbacka kommun kan fortsätta att bidra till driften av bandybanan. Klubben har ju ändå mellan 50-60 ungdomar igång + seniorerna. Pengarna går väl till centralorten. – Katrineholm bandy är rejält illa ute. Avgrunden är nära. KSK var ju ett väldigt starkt varumärke som nu har plottrats bort. Tror att det blir svårt att komma tillbaka. Krävs i så fall några riktiga eldsjälar och tyvärr en bandyhall.

Stora handskar! - Frillesås BK vs Katrineholm Bandy - Sjöaremossen - 2017-02-11

Stora handskar! – Frillesås BK vs Katrineholm Bandy – Sjöaremossen – 2017-02-11

Katrineholm fick problem på målvaktssidan inför matchen. Mv Hampus Lindén hade fått förhinder men mv Henrik Karlsson tog plats mellan stolparna på Sjöaremossen (och han gjorde en riktigt bra match) medan assisterande tränaren Patrik Nilsson, 50 år fyllda, tog på sig benskydden som reserv för reservmålvakten. Han tilldelas dock ingen speltid och det var han möjligen glad för (eller också var han spelsugen och besviken). – Och slutligen, ja, jag kände att det vibrerade, jag drabbades av en släng av bandynostalgi.

Henrik Karlsson, KB, t.v. och Fredrik Lorentzon, FBK - Sjöaremossen - 2017-02-11

Henrik Karlsson, KB, t.v. och Fredrik Lorentzon, FBK – Sjöaremossen – 2017-02-11

Lite mer slutligen: Jag fann en lite annorlunda bandykrönika om Katrineholm Bandy på följande sida: lokalsporten.se, kolla in den om ni känner för det.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Idrott, Katrineholm, Motion, Photo blog, Södermanland, Sport, Uncategorized, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.