Människor och miljöer, vardagsbilder lite här och där …

… med människor fotograferade lite si och så

Solnedgång vid Victoria Peak (The Peak) - Hong Kong - 2009-01-04

Solnedgång vid Victoria Peak (The Peak) – Hong Kong – 2009-01-04

En selfie med en kamera av ordinär typ på ett berg i Hong Kong, på Victoria Peak som är den högsta punkten på Hong Kong Island, vid den tiden då solen sänker sig mot horisonten. Varför då plåta sig själv? Ja, varför inte, det blir ju tjatigt med bilder på solnedgångar. Fast nog är det väl lite extra på denna plats som är så flitigt besökt just för sina vackra solnedgångar. Så varför fotografera sig själv och inte solnedgången?

Brudfotografering - Hong Kong - 2009-01-04

Brudfotografering – Hong Kong – 2009-01-04

Den här bruden är ju strålande vacker på sin bröllopsdag och uppställningen verkar ganska professionell vad det gäller fotograferandet. Förutom den turistfotograf då, som snyltar sig fram för den bild som blev resultatet här ovan.

Jag läste lite i en artikel i South China Morning Post, från november 2015, om bröllop i Hong Kong. Många brudpar avstår från ”dyra banketter och komplexa ritualer” eftersom det är dyrt att gifta sig i HK. Ett genomsnittligt bröllop (under perioden 2013-2015) kostar (kostade då) cirka 300.000 Hong Kong-dollar HK $ (= ungefär 345.000 SEK). Detta, bland annat, har medfört att den andel av befolkningen som är ogift stadigt har ökat. För män ökade den från 27,8 procent 1991 till 33,5 procent 2011; för kvinnor från 20,1 procent till 29,2 procent under samma period, enligt Census and Statistics Department. Människor antingen senarelägger äktenskapet eller avstår helt och hållet från att gifta sig.

Här är en rubrik från samma tidning men i februari 2017: ”Wedding hell! Hong Kong couples having their big days ruined by shoddy service, consumer watchdog says. Car rental problems and venue complaints are on the rise this year.” – Ungefär: Bröllops-helvete! Hong Kong-par får sin stora dag förstörd av usel service, säger en konsument-vakthund. – Klagomål över problem med bilhyra och klagomål på festlokaler ökar detta år.

Jag översatte förresten följande mening, ingående i den första artikeln, med hjälp av det översättningsprogram som fanns tillgängligt genom ett högerklick på datormusen. Först originaltexten på engelska: ”A few months ago, I got married. The ceremony happened in a conference room, in front of about 30 people, and took exactly an hour. I wore jeans, a shirt and black trainers.”

Sedan meningen som den blev i svensk översättning: ”För några månader sedan, fick jag gift. Ceremonin skedde i ett konferensrum, framför ca 30 personer och tog exakt en timme. Jag hade jeans, en skjorta och svarta tränare.

Vad är black trainers? Är inte helt säker, men skodon, träningsskor, tror jag.

Köttbutiken på hörnet - Hong-Kong Island - 2009-01-05

Köttbutiken på hörnet – Hong-Kong Island – 2009-01-05

Vill man ha en köttbit för att göra en biff- och nudelwok eller något liknande så är det bara att kuta ned på hörnet och välja. En brandpost är också strategiskt belägen, om vatten skulle saknas till matlagningen. Förresten, på tal om brandposter, så har jag för mej att jag läste ett kåseri av Staffan Heimersson, som bodde i Hong Kong på nittonhundranittiotalet, ett kåseri som handlade om brandförsvaret i HK. Kortfattat så gick det ut på att innan brandkåren kunde börja bekämpa elden så hörde de sig för om den drabbade hade pengar nog att betala med, annars så fick denne kalla på någon annan som kunde släcka. Kanske var det så en gång i tiden eller så var det bara en gammal vandringshistoria.

Air New Zealand mellan APX och TBU - 2009-09-30

Air New Zealand mellan APX och TBU – 2009-09-30

Flyget med Air New Zealand mellan Samoa och Tonga, en och en halv timmes  restid, men uppenbarligen stort behov av sysselsättning på denna sträcka, rastlösa människor i rörelse eller tittande på bildskärm. Vi startade på onsdagen klockan 06:45 och kom fram nästa dag, på torsdagen, klockan 08:15. Hade vi åkt från Tonga mot Samoa i stället så hade vi kommit fram till Samoa dagen före avresan. Numera så har Samoa justerat sin tid på så sätt att de har bytt tidszon och datum och har nu asiatiskt/australiskt datum liksom Tonga har. Egentligen så ligger dock Samoa öster om den nautiska datumlinjen.

Biltrubbel - Rijswijk, Holland - 2013-06-01

Biltrubbel – Rijswijk, Holland – 2013-06-01

Något har falerat under bilen eller skall justeras, då är det tvunget att krypa ned på gatunivå. Det hela gick nog bra, för fordonet körde vidare, möjligen mot en verkstad.

Den Haag, Nederländerna - 2014-01-04

Den Haag, Nederländerna – 2014-01-04

Snapshot från en spårvagn mellan Den Haag och Rijswijk i Holland.

En stunds vila och begrundan på en bänk vid Pandan Reservoir i Singapore - 2009

En stunds vila och begrundan på en bänk vid Pandan Reservoir i Singapore – 2009

Någonstans i Singapore, eller det är faktiskt vid en vattenreservoar som heter Pandan Reservoir, sitter någon med benen uppdragna på bänken och mediterar eller funderar eller bara uppskattar det ovanligt fria rummet. Det är inte lätt att finna en fri horisont i den tätt bebyggda stadsstaten, oftast sticker ett gäng skyskrapor upp och förstör eller förgyller utsikten, allt beroende på vilket man uppskattar mest.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Brand, Cars, Cykel, Cyklar, Fashion, Flyg, Fordon, Fotoblogg, Holland, Nederländerna, Photo blog, Resor, Samoa, Semester, Singapore, Tonga, Trafik, Uncategorized, Väder, Vår Jord och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.