… att konversera i, ett hus som kanske inte finns, ett annat hus som finns och som hyst en aquavitkung, samt en nosande hund
En rök bestående av kajor ser ut att bolma ur skorstenen på Danmarksfärjan Stena Nautica. Det är en del av den dagliga svängen som stadens kajor företager i skymningen innan det är dags att flyga till sina nattsittar-träd i närheten av Komedianten (biblioteket och kulturhuset alltså) i Varberg.
Jag är nyfiken på varför kajorna flyger i stora flockar strax innan läggdags. Ofta har jag sett dem i hamnområdet som här, men också ofta vid och på kyrkan och sparbankshuset. Är det ett sätt att samla alla kajmedborgare i Varberg inför den gemensamma nattvilan?
Det sitter en meddelande på soffans gavel och det lyder så här: ”Ta er tid och slå er ned för en djup konversation i solnedgången. Att kunna kommunicera och prata med sina nära och kära är en viktig del för en god och lång relation.”
SR P4 Halland skriver på sin sida: ”I Varberg har man i år utökat alla hjärtans dag till alla hjärtans vecka. Det är ett samarbete mellan handeln, krögarna och kommunen som ett sätt att locka ut folk även i februari månad och för att fira kärleken lite extra”.
Jag får för egen del konstatera att jag valde fel dag för soffbesöket vid Varbergs fästning. Ingen solnedgång i sikte över huvud taget och jag har också för mej att det var massor av dimmiga dagar den där veckan, men någon enstaka solnedgång var det kanske i alla fall. Luften denna dag var mättad av fuktig dimma och fästningen lurade i bakgrunden som den medeltida samling stenar den är. Jag skulle hur som helst just denna dag inte ha startat någon djup konversation sittande i soffan, förmodligen helt alena och med endast mig själv som samtalspartner, och dessutom har jag redan under alla år haft en lång och oftast ganska god relation till mig själv och om inte konverserat så i alla fall småpratat med med mig. – Jag tittade på bilderna med kajor här ovanför, bilderna är tagna under Alla Hjärtans Vecka, och där är det redig solnedgång så inte var det bara dimma under veckan.
Bakom byggnadsställningarna och innanför platstältet döljer sig en byggnad som kallas Heijlska villan. Eller gör den det, döljer sig, eller är den helt enkelt försvunnen? Det är ett stort samtalsämne i Varberg. Huset ligger (eller har i alla fall gjort så) i en del av staden som benämns Södra villastaden och den stadsdelen är belägen strax söder om centrum. En ”finare” del av kommunens tätort, anses det, med stora hus som vart och ett har sin egen speciella prägel. Här äger till exempel stadens kommunistiske hotellägare ett fint hus, Villa Väring, som han också renoverar fast i maklig takt.
Brännvinskungen O.P. Andersson lät för hundra år sedan bygga sig en fin stuga, tomten köptes 1917. Det kryddade brännvinet O.P. Andersson Aquavit, som lanserades 1891, smakar inte så tokigt, det var väl därför som Olof Peter efterhand fick råd att bygga en liten herrgård i Varberg. En lokaltidning skrev 1965 så här om fastigheten, citat: ”Det var nämligen brännvinskungen O P Andersson, som vid tiden för första världskriget byggde om hela kvarteret till ett sommarställe åt sig själv.” Huvudbyggnaden kallas vanligtvis för Hantverksrestaurangen, eftersom det 1939 öppnades en sådan i huset. En bensinstation har också varit inrymd på fastigheten.
Heijlska villan uppfördes 1904. En läkarfamilj som hette Hejl flyttade in i huset 1945 och namnet Heijlska villan kommer således från läkarfamiljens efternamn. På 1990-talet byggdes villan om till ett flerfamiljshus och det fick 1999 Hallands Museiförenings diplom för god byggnadsvård. – Byggnader kan skyddas genom olika former av bestämmelser i samband med att en kommun upprättar en detaljplan, till exempel om att byggnaden inte få rivas eller att den inte får ändras så att det kulturhistoriska värdet minskar. En byggnad som är skyddad i en detaljplan kan erhålla beteckningen ”q”, vilket är fallet med Heijlska villan och det är det starkaste skyddet.
2014 fick huset nya ägare. JSM:s fastighetsbolag genom bröderna Martin och Mikael Jönsson köpte fastigheten för 12,5 miljoner kronor, vilken summa beräknas ha stigit till 40 miljoner när huset är färdigrenoverat, vilket det beräknas vara sommaren 2017. Eftersom byggnaden var i mycket dåligt skick, bland annat fanns där fukt-, mögel- och rötskador, fick de tillstånd att renovera huset för att återställa det i skick som gammalt (som det ursprungligen var utfört).
Den som vid något tillfälle under 2016 har tittat mot solen genom husets omgivande transparenta tältskydd har inte kunnat undgå att inte se något hus där innanför. Men är det rivet? ”Nej”, har byggnadsnämndens ordförande sagt, ”det finns ju fortfarande ett antal väggar kvar”. Kulturmiljö Halland, en del av Hallands kulturhistoriska museum, är kritiskt och dess bebyggelseantikvarie sade (innan hon avsade sig uppdraget): ”Jag utgick från att det var rivningsförbud på fastigheten och jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle bli så här.” – Vi som bor i Varberg är ganska nyfikna (de flesta i alla fall verkar det som) på hur Hejlska villan kommer att se ut när renoveringen är färdig.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o