Om inte hugget i sten så i alla fall graverat …

.. i mässing på en trottoar i Holland + några andra bilder 

Förintelsens offer - Brielle, Nederländerna - augusti 2014

Förintelsens offer – Brielle, Nederländerna – augusti 2014

Jag läste på Svenska Dagbladets ledarsida, i en inlägg skrivet av Linda Nordlund, att Stockholms trafikkontor på ett tydligt sätt har avslagit en ansökan från Forum för levande historia om att placera ut minnesmärken för förintelseoffer i form av små mässingplattor i trottoaren. Linda citerar DN (17/2 -2017), jag citerar via SvD: ”Gruppen konstaterar att påminnelser av tragisk art eller dramatiska händelser inte enbart  är av positivt slag utan även kan upplevas en aning skrämmande. Gående som passerar en sådan plats kan kanske rentav känna ovilja mot att röra sig fritt.”

Brielles vapen

Brielles vapen

Nej, så kände jag inte, för när jag läste om detta kom jag att tänka på att sådana minnesplattor i mässing hade jag sett och fotograferat i Holland, i staden Brielle (Den Briel) på ön Voorne-Putten i Zuid-Holland i västra delen av Nederländerna. 21 sådana plattor finns bland gatstenarna i Brielle och för övrigt så finns 2.750 plattor i 110 städer och tätorter i Holland för att minnas Förintelsens offer. Bland annat så finns sådana i Rijswijk, en stad  som jag har en koppling till, men jag har ännu inte sett dessa plattor. Ja, dessa ”snubbelstenar” (se nedan) finns i ett antal av mer än 60.000 runtom i Europa, så inte behövs de dessutom i Sverige, tyckte tydligen Stockholms trafikkontor.

Gatumotiv - Brielle, Nederländerna - augusti 2014

Gatumotiv – Brielle, Nederländerna – augusti 2014

stolpersteineStolpersteine, ”snubbelstenar”, kallas dessa konstverk, för de betraktas som konstverk, men att de kallas snubbelstenar tycker jag är missvisande och kan kanske leda tankarna fel. Namnet sägs härstamma från ett antisemitiskt talesätt i Tyskland: ”här ligger det en jude begraven”. Stolpersteine-projektet kom till i december 1992. På dagen 50 år efter det att Himmler hade utfärdat den så kallade Auschwitzordern om att romer och resandefolk skulle deporteras till förintelselägren så placerade konstnären Günter Demnig den första stenen/plattan framför rådhuset i Köln.

Mässingplattorna är fastsatta på gatstensformade små block av betong och passas väl in bland gatstenarna så att ingen risk för att snubbla skall föreligga.

Spjutkastare? - Delft Zuid - augusti 2014

Spjutkastare? – Delft Zuid – augusti 2014

En ambulerande spjutkastare med träningsväska, på jakt efter en anläggning med plats nog för att träna spjutkastning? Och ja, det finns en anläggning bara ett spjutkast bort från stationen Delft Zuid. Jo, Holland är trångt och tätbebyggt, särskilt i den här delen av landet som kallas Randstad eller Deltametropol, och det är nog egentligen bara idrottsanläggningar som kan ge utrymme för långa kast utan risk att träffa ett hus eller någon person. Fotografen satt på ett tåg mot Den Haag och tittade ut genom fönstret, spjutkastaren väntade väl på ett annat tåg åt något annat håll.

Luther och tulpanerna - Keukenhof, Holland - 2014

Luther och tulpanerna – Keukenhof, Holland – 2014

Javisst är det väl Martin Luther som tittar ned över de vackra tulpanerna i den vackra blomsterparken Keukenhof, Köksträdgården, som är belägen i staden Lisse i Nederländerna och som vi i vårt fall nådde genom att ta tåget från Haag-området till Leiden och därifrån buss direkt till Keukenhof. Lisse/Keukenhof ligger, enkelt uttryckt, mitt emellan Den Haag och Amsterdam.

Luther är den tyske präst, munk och teologiprofessor som på 1500-talet med sina 95 teser attackerade kyrkans släpphänta försäljning av avlatsbrev och därmed initierade den protestantiska reformationen. – Det är tveksamt om Luther någonsin fick se några tulpaner, de var väl nätt och jämt eller inte alls komna till Europa under hans livstid.1-dsc_0090-kopiera-1

Ludwig van Beethoven (1770-1827) var inte personligen närvarande i Keukenhof, han är ju avliden sedan nästan tvåhundra år, men han fanns där i form av en träbyst, säkerligen, liksom Luther, ingående i 2011 års tema för blomsterparken: ”Tyskland, Poeternas och Filosofernas Land”. Han  var inte på något bra humör den här dagen, Ludwig, det syns tydligt på munnens drag.

Ludwig var barnbarn till en musiker av flamländskt ursprung och då kan man förstå varför den berömde Ludwig bär ”van” (från) i sitt namn. Den flamländske förfadern hette också Ludwig van Beethoven men är mindre känd än barnbarnet.

Keukenhof, "The Garden of Europe" - Nederländerna - april 2014

Keukenhof, ”The Garden of Europe” – Nederländerna – april 2014

keukenhof-logo-2-jpgKeukenhof, som ibland kallas The Garden of Europe, är en av världens största blomsterträdgårdar. Det närliggande Kasteel Keukenhof (Keukenhof Castle) har sitt ursprung i 1400-talet (Teylingen Castle) men Keukenhof Castle byggdes 1641 och kom att omfatta 200 hektar mark. Två landskapsarkitekter såg till att omforma slottsparken 1857 och den parken i engelsk landskapsstil är fortfarande grunden för dagens Keukenhof.

En grupp blomsterlök-exportörer framkastade 1949 en plan på att använda egendomen som en permanent utställning för vårblommande lökar och det blev signalen till födelsen för Keukenhofs vårpark. 1950 öppnades grindarna för allmänheten och parken blev en omedelbar succé med 236.000 besökare det första året. Ungefär 50 miljoner människor har besökt Keukenhof sedan öppnandet 1950 och 75 procent av besökarna kommer från fler andra länder (fler än 100) än Nederländerna.

Förra året, 2016, var det tredje året i rad som besökarantalet översteg 1 miljon. Man kan förstå att det blir lite, nja, helt enkelt väldigt, trångt bland tulpanerna och de andra vårblommorna. Angående 2017 gäller det för besökare att komma någon gång under öppet-perioden som är 23 mars – 21 maj om man vill beskåda prakten i denna förnämliga blomsterpark.

MS Vagebond i Rotterdam, Holland - februari 2011

MS Vagebond i Rotterdam, Holland – februari 2011

Från Erasmusbrug (Erasmusbron) över vattenleden Nieuwe Maas i Rotterdam är det svårt att inte se en enda båt, det är en ständig ström av dem. Hollandflaggade m/s Vagebond är en av dessa, ett inlands-containerfartyg som är 135 meter långt och 14 meter brett. På akterdäck är två  bilar placerade, en synlig Mercedes och en annan bil som skymtar till vänster, dessutom en blåhöljd mindre båt med aktersnurra.

"Nu kör vi!" - Schiphol Airport, Amsterdam - september 2012

”Nu kör vi!” – Schiphol Airport, Amsterdam – september 2012

Nu kör vi, det bär hemåt från Schiphol Airport mot Landvetters flygplats, efter ett som vanligt roligt och trevligt besök hos abandowestson.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Flyg, Fordon, Fotoblogg, Holland, Konst, Nederländerna, Photo blog, Resor, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.