… från Falkenberg, Morup, Varberg och Tvååker
En förunderlig solnedgång var det bortom bryggan vid Strandbadens hotell, men spektakulära solnedgångar är inte ovanliga vid vår horisont och jag brukar också kunna se dem från den plats där jag sitter och knappar på tangentbordet. De, solnedgångarna, omöjliggör nästan arbetet vid datorn, jag har svårt att se något på bildskärmen. Själva horisonten ser jag inte, bara hustak, men solnedgångarnas alla gula och orange och lila färger ser jag. Detta gäller för min utsikt i första hand den tid på året då solen är uppe länge och under förutsättning att inga tunga moln täcker det färgrika, konstigt nog.
1937 stod en första byggnad av funkismodell färdig på den här platsen, men det hotellet, Falkenbergs Badhotell AB eller Strandbaden, totalförstördes 1958 av en brand. Ett nytt hotell var färdigbyggt redan året efter, 1959, men i en annan stil. Även detta hotell drabbades och förstördes av brand, året var 1964; återuppbyggnad fick det bli ett par år senare, den gången i betong, de tidigare var uppförda i trä. Falkenbergs kommun drev sedan hotellet på 1980-talet, men det fungerade tydligen siså där och ett nytt hotellprojekt sjösattes (på stranden dock) och det bygget stod klart 1992, det som kan ses på bilden ovan. – Ett företag som heter ESS Group äger och driver sedan 2011 Falkenberg Strandbad.
I början av innevarande år, 2017, hamnade Strandbaden bland nyhetsrubrikerna: ”Brutalt yxrån på Falkenberg Strandbad” stod till exempel att läsa i Hallands Nyheter. Tre maskerade män hade trängt sig in och hotat personalen med kofot och yxa under natten mot söndag 8 januari. Personalen bands fast och förövarna började bearbeta kassaskåp som de sedan försvann med, ett större och två mindre. Ingen ur personalen skadades fysiskt vid det grova rånet. – Fyra män greps så småningom och häktades som misstänkta för yxrånet men de släpptes senare, förundersökning fortsätter dock.
Morup var en socken som numera är ett distrikt i Halland och som sedan 1971 ingår i Falkenbergs kommun. Invånarantalet är färre än 3,000 men fler är 2,500 och förutom kyrkbyn Morup så ingår också tätorterna Långås och Glommen i distriktet. Morup tillhörde Faurås härad och en gränssten med det namnet inknackat står tillsammans med en motsvarande sten för Himble härad ganska obemärkt uppställda en bit från samhället, precis på gränsen mellan Falkenberg och Varberg.
På kyrkogården finns ett antal intressanta gravstenar uppställda, som tragiskt markerar var kropparna efter förolyckade fiskare och sjömän ligger begravda, bland annat fem fiskare från Morup som omkom samtidigt när de i liten båt skulle ro ut till en större båt men kantrade. Här finns en berättelse om vad som hände med dem och med några andra också.
Det är ingen främmande himlakropp som håller på att landa bakom skorstenar och torn utan det är solen som förbereder sig för godnattgåendet, samt kondensstrimmor från flygande maskiner, kanske på väg till eller från Kastrup flygplats.
Lite Danmark över den här korsningen tycker jag, och Varberg har ju en gång i historien tillhört Danmark. Danskarna har slagits mot svenskarna här i stan och både hög och låg har stupat i trakterna av fästningen. Bland de höga har den danske fältherrern Daniel Rantzau så gjort och därmed sett till att en klippa i närheten av fästningen namngetts efter honom, Rantzauklippan, med minnesmärke uppå och utsikt mot både havet och fästningen.
Inte är det vacker byggnation (nej, tycker jag inte), och jämför man med de små husen i den förra bilden så framgår det än tydligare (tycker jag), de husen har karaktär. Den grå lådan på bilden ovan är ett tillbygge till den redan monumentalt tråkiga sextiotalsbyggnaden, den som kallas ”Domushuset”, och då kanske man också kan förstå vilket varuhus som fanns där en gång.
Galleria Trädgården, efter det som en gång var Pehrsonska Trädgården, heter köpcentret i dag, det som nu byggs på med en överdel, därav den grå väggen. Där kommer detaljhandelsföretaget Clas Ohlsson att knö sig in med verktyg och annat på dryga 1,000 kvadratmeters yta (tror jag skrivit om det tidigare), och tydligen kommer också det i Gallerian redan befintliga företaget Hennes & Mauritz att expandera sig en våning upp. Totalytan omkring 3,000 kvadratmeter som jag förstår det.
Cecilia Kyllinge är det som kikar fram ur kulisserna och som ropar något till medspelarna i den musikaliska berättarresan Myggjagare och Näbbstövlar, som spelades i Tvååkers Medborgarhus i november 2016. Cecilia berättade efter föreställningen att hon vid ett tillfälle befunnit sig för klädbyte i ett angränsande litet rum, när plötsligt ljuset slocknade och det blev alldeles beckmörkt och hon strax skulle stå på scenen igen. Hon såg absolut ingenting men försökte hitta det hon sökte och få ordning på scenkostymen för att sedan treva sig ut mot scenen. Någonting blev lite fel i klädedräkten, minns inte vad det var, men tror inte att någon i publiken observerade detta. Och kanske var det från det mörka rummet hon precis har kommit, när hon tittar fram här ovan.
Här har en av de 12,000 godsvagnar som det tyska företaget Transwaggon har till uthyrning blivit mindre vackert dekorerad med graffitti. Platsen är bangården i Varberg, nära hamnområdet.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o