Rivning och byggnation och kostsamt fritidshus och cyklar …

… och med handväskan i högsta hugg samt hus på fästning

Byggnation på Krabbes väg – Varberg – mars 2017

Ovanstående nybyggda hus är ovackert tycker jag, så har jag inte sagt att det är fult, vilket jag egentligen tycker. Säkerligen trivsamt att bo i, men hur tänkte arkitekten? På bilden är huset inte alldeles färdigt och det kommer säkerligen att se bättre och trivsammare ut när det skräpiga runtom har avlägsnats, men ändå. Måhända. Nära till en attraktiv klippstrand är det förvisso, bara några hundra meter bort ligger den.

Rivning på Krabbes väg i Varberg, samma adress som det nybyggda huset ovan – februari 2016

Så här såg det ut en tid innan det ovackra huset sedan ersatte rivningshuset. Den gula tegelbyggnaden hade kanske inte vunnit något skönhetspris ens när det var oraserat, så estetiskt det kan det gå jämnt upp mellan det som fanns då och det som nu har ersatt.

Trottoarcykling på Östra Långgatan – Varberg – mars 2017

Trottoarcykling har blivit mycket populär på senare år, åtminstone i Varberg, det har jag skrivit om tidigare. Det går väl an så länge man inte blir påkörd av en cyklist, vilket är lätt hänt om man stiger ut ur en port, som från en affär till exempel. En fotgängare kan man parera men en cyklist kommer ju mycket snabbare. I exemplet ovan så tillhör de släta stenhällarna trottoaren men lockar omdömeslösa cyklister. Särskild cykelväg finns på andra sidan av gatan …

Cykelfrämjandet skriver på sin hemsida: ”Vad kostar det om jag inte följer trafikreglerna? * Cykla på fel vägbana (t. ex. på gångbana/trottoar) – 500 kr.”

Här är en länk till en blogg som handlar om trottoarcyklare (bland annat).

Cykelparkering på trottoaren – Östra Långgatan – Varberg – mars 2017

där det också finns en trottoar, vilken inbjuder till cykelparkering. Alltså, bilen kör på gatan som den skall, därefter, till höger i bild, där ligger en stenbelagd cykelbana, vilken cyklisten längre bort i bilden utnyttjar, och så till höger då, mot väggen, där är en trottoar, avsedd för fotgängare. Faktum är att strax innan bilden togs så var två cyklar parkerade sida vid sida och de blockerade därmed hela trottoaren, men den ena cykeln/cyklisten hann försvinna innan jag fanns där med kameran. Kvarvarande cykel går ju att passera på höger sida, men om man kliver ut i cykelbanan för att komma förbi så finns risken att bli påkörd av en cyklist som cyklar där helt rättmätigt.

8,5 miljoner kronor för 38 kvm på Getterön – Varberg – mars 2017

Det här lilla huset har funnits med på många sajter den senaste tiden (mars 2017) och det på grund av köpesumman efter försäljning av byggnaden, som har 38 kvadratmeter boyta. Priset blev 8,5 miljoner kronor och för detta får köparen också 900 kvadratmeter tomt och fin sjöutsikt, Kattegatt ligger bara några steg bortom knuten. Platsen är Getterön strax utanför Varberg. Föregående ägarfamilj hade varit innehavare av huset sedan 1940-talet.

Byggrätten, den rätt som det maximalt är tillåtet att bebygga en fastighet med enligt detaljplanen, det är väl den byggrätten som är mest attraktiv här och den är på 80 kvadratmeter i den detaljplan som föreligger för närvarande (mars 2017). Utökad byggrätt finns med i samtalen om ny detaljplan, men några beslut har inte fattats och kanske blir det inte någon utökad byggrätt alls. Platsen vid havet ligger ju i alla fall där den ligger även om byggnaden förblir liten eller möjligen dubbelt så stor.

Damen med handväskan – Varbergs fästning – december 2015

Kvinnan med handväskan håller hårt i remmen till sin väska och svingar den symboliskt mot något/någon. Susanna Arwins skulptur (eller staty?) fanns vid det här tillfället uppställd på borggården på Varbergs fästning. Ägare till konstverket är den kontroversielle hotellägaren och Varbergsprofilen, som jag brukar skriva om ibland, Lasse Diding, som ville skänka den till Varbergs kommun för att ställas ut i Brunnsparken i centrum av stan. Kommunen tackade nej, artigt eller ej vet jag inte, och nu står damen i stället hemma i Didings trädgård. Där inomhus eller utomhus finns nog en eller annan Leninstaty eller byst också, för Vladimir Iljitj är en historisk person som Diding beundrar.

Utsikt mot hamnen – Varbergs fästning – december 2015

Så var det dags att knata hemåt igen från Borggården på Varbergs fästning, nedför nedfarten, eller rakt mot uppfarten, längs de gamla byggnaderna inom fästningsmurarna och med utsikt mot hamnområdet och med viss utsikt också mot Väröområdet. Bland husen intill finns bland annat kasern, kronohäkte och bevaknings-befälhavarens bostad och gamla kronobageriet. Vandrarhem och restaurang finns i delar av dessa byggnader.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.