Tema: hus och boende och andra byggnader …

… som man inte bor i men som finns där ändå 

Lyxholk klar för inflyttning – Tvååker – mars 2017

Våren är här (nästan) och det är inflyttningsdags i holkar och fritidshus, inte minst här på västkusten söder om Göteborg. Det inflyttande paret till ovanstående stamhus kan på egen klo ändra till passande ingångsmått. Flaggan är redan hissad och lär så förbli, åtminstone över sommaren. I bakgrunden till höger kan anas några trädgårdsmöbler med framdukat kaffeporslin på bordet. Inom kort är omgivningen lummigt grön och inbjudande.

Höghus för småvuxna – Falkenberg – mars 2017

Här i kabelskåps-höghuset Nr 16 verkar det redan inflyttat med gardiner och blommor och en katt i ett fönster. Ett mushus kanske, trots katten? Inte nog med att mushuset är litet, bageriet där bakom är inte så värst mycket större det heller, inklämt som det är mellan ett medelstort hus till vänster och ett nybyggt hyreshus till höger. Mössen i kabelskåpet lever på brödsmulor som de får från bageriet efter stängningsdags, men det är bara vad jag föreställer mej förstås.

Minsta höghuset i kvarteret – Falkenberg – mars 2017

Västra Bageriet på Möllegatan i Falkenberg har funnits där i det lilla trähuset sedan 1923 men själva bageriet finns numera på Vegagatan på Västra Gärdet. Här i det lilla huset säljs i alla fall bröd traditionsenligt. Pittoreskt, yes!

Sett i backspegeln så är det en bostad på Platsarna – Varberg – mars 2017

Det finns en stadsdel i Varberg som heter Platsarna och som på något vis är lite förmer än andra delar av Varberg. Det är originalvarberg, området ligger som närmaste granne med fästningen, som är från 1200-talet, och den ligger vid havet (Kattegatt). På grund av sin storlek skymmer fästningen sikten för många av dessa Platsabor. Många andra har emellertid bästa möjliga havsutsikt, som de som bor i backspegelhuset på bilden ovan, liksom deras grannar, de har samma fina utsikt. Det rödbruna huset ligger alldeles på kanten till stenbrottet, som var vattenfyllt när jag kom till Varberg i slutet av 1960-talet, men som numera är promenadvänligt och boulevänligt och tennisvänligt och allt möjligt annat som är möjligt vänligt.

Varberg på 1600-talet var i stort sett Platsarna men husen där förstördes i en brand 1666. Det brann även ödeläggande i Varberg åren 1767 respektive 1863. På artonhundratalet slut bebyggdes området Platsarna igen och kom då att bebos av i första hand stenhuggare, för det höggs rejält mycket sten i området, men även fiskare kom att bo på Platsarna. Det var hyreshus som byggdes där och Varberg började från den tiden att i sin helhet befolkningsmässigt växa allt mer (och fortsätter på den vägen).

Nybyggnation på Krabbes väg – Varberg – mars 2017

Nybyggt, men är det vackert? Ett turistprojekt på den spanska solkusten fast i Varberg? Ovackert tycker jag, det är visserligen inte riktigt färdigt ännu och skräpigt runtom men förutsättningarna för skönhetspris verkar ändå inte överväldigande. Min åsikt förstås, andra tycker förmodligen annorlunda, men fågelholkar på fasaderna? Dessa hus ligger på Krabbes väg i Varberg liksom ett nybyggt hus som jag beskrev i förrförra inlägget. Här låg tidigare ett bestånd av äldre bostadshus, men hyresgästerna i dessa kördes ut och fick flytta till andra boenden i stan (de blev ju inte husvilla) men de flesta tidigare hyresgästerna lär knappast ha råd att köpa in sig eller hyra här i nybyggena.

Här finns en länk till en hemsida som heter ArkitekturUpproret.

Renoverade fastigheter på Engelbrektsgatan i Varberg – oktober 2016

Så här kan renoverade hus se ut, inte rivna alltså utan renoverade till nygammalt skick. Jag gillar det och jag vet att många andra också gör det. Dessa två fastigheter ligger längs Engelbrektsgatan i Varberg. Den fönsterlösa gaveln på det främre huset kanske inte är den snyggaste delen, men det är lättast att få med båda byggnaderna på bild från den här fotopunkten. Inte de mest Varbergstypiska husen med stentrappa ut i trottoaren men, som sagt, pietetsfullt renoverade.

Lantmännens silo i Falkenberg – mars 2017

Här har bott (häckat) ett par pilgrimsfalkar som också har kläckt ungar och kanske häckar de fortfarande högt uppe på silobyggnaderna hos Lantmännen i Falkenbergs hamnområde. För övrigt så finns det väl inga inneboende i anläggningen men kanske arbetar människor där. Jag har försökt att hitta lite fakta om silobyggnaderna men inte lyckats med den saken.

De’ blev lite grejer över – Varberg – mars 2017

Här har inredningen kastats ut från det lilla huset, som inrymmer någon slags verkstad eller vad det är för något därinne. Från Birger Svenssons väg i närheten hörs trafikbrus, en bit bort ligger en doserad rullskridskobana. Några dagar efter att sakerna fotograferats är allt borttaget.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Skräp, Tvååker, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.