Stenugnsbakat i Slöinge och gott är det (brödet) …

… men gott är det också att sitta i trädgården när våren gör entré, åtminstone i Slöinge. Andra bilder finns också att titta på.

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge – 2017-03-31

Stenugnsbageriet i Slöinge i Halland har sedan en tid tillbaka varit ett mål att besöka men vid några försök förra året så visade det sig vara alldeles fullproppat med bilar och brödköpare och/eller kaffegäster i den lilla butiken, och trädgårdsmöblerna på gräsmattan i trädgården var täckt av andra intresserade, så vi vände dessa gånger.

Nu var det den sista dagen i mars månad, en fredag eftermiddag, och vädret var hoppfullt positivt som det verkade. Bara några få besökare, så jotack, kaffe och fralla för min del och vi testade att sitta utomhus. Det blev Bingo! De gångna veckornas 6-7 värmegrader hade förbytts i minst det dubbla, ingen blåst och solen frestade med sin lyskraft och sitt alstrande av värme.

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge – 2017-03-31

Slöinge har av någon anledning begåvats med två ytterst trevliga och kvalitativa ställen för intagande av kaffe med dopp. Stenugnsbageriet, året runt, och Äppelgården Café & Musteri (med egna bakverk) under den varma årstiden. Dessutom finns SIA Glass i Slöinge med sitt glassmejeri inklusive butik med glassbar och förmodligen finns det kaffe där också. Slöinge ligger dessutom nära intill motorvägen, E6/E20, och det finns förresten också ett intressant museum där, precis vid infarten/utfarten, Berte Museum – Livet på landet. – (Mer om Slöinge socken).

På bilden ovan ser det inte ut som att solen skiner, och den försvann faktiskt lite bakom moln en stund innan vi vevade igång bilen för hemfärd. Det blev aningen kallare också.

Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge – 2017-03-31

Jag köpte med mig ett surdegsbröd, Slöingebröd, bakat av ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn, säden är odlad av Carl Jonsson i närbelägna Heberg. Detta ekologiska mjöl är blandat för hand med vatten, rågsurdeg och havssalt. Fantastiskt gott men ganska dyrt förstås. Nästan förväntar man sig att vartenda sädeskorn skall vara individuellt granskat innan dessa korn males till mjöl för Slöingebrödet.

Restmaterial från en tecknarkurs på en fritidsgård – mars 2017

Jag var på fritidsgården i Tvååker i ett ärende och fick syn på detta konstverk. Det visade sig vara en av ledarna, Kim, som hade ritat den lilla vovven i samband med en kurs i teckning, som hon höll där på gården. Hon är konstnär och illustratör, berättade hon, och det är lätt att se att det finns begåvning bakom pennan eller ritstiftet. Bland annat har Kim för ett företag i branschen illustrerat läromedel att användas av elever i skolorna.

Vägs ände mellan Glommen och Morup, Falkenbergs kommun – mars 2017

Vägen tog inte slut där borta i dimman, den fortsatte faktiskt varthelst man ville åka. Typisk är denna dimma i alla fall för den aktuella årstiden med annalkande vår men också förekommer dimman på försommaren, och den är också typisk för området, som ligger nära havet. Varm luft från land strömmar ut över det hav som fortfarande är kallt och dimma bildas. Advektionsdimma kallas det gråa sjoket, som i detta fall låg kvar många dagar, inte minst i Varberg, med temperaturer på nästan konstant cirka sju grader. Plusgrader i alla fall. På väderkartorna i TV kunde man samtidigt retsamt notera att det var soligt och rekordvarmt på andra håll i landet, ja i hela landet faktiskt utom Varberg/Falkenberg verkade det. Men kom igen i sommar så får vi se.

SMHI skriver att ”advektionsdimma bildas då varm och fuktig luft blåser över ett kallare underlag och avkyls underifrån. Denna dimma är vanlig över hav på vårarna. Advektionsdimman kan täcka stora områden och ligga kvar i flera dygn”.

Grustäkt nära Sibbarp i Varbergs kommun – mars 2016

En grustäkt (”grusgrop”) gör stora ingrepp i naturen, det är ofrånkomligt, men den kan också vara estetiskt tilltalande (lite i alla fall), åtminstone om man klättrar upp några meter för att få bättre överblick över landskapsförändringen. Bilden visar Folkareds grustäkt i Sibbarps socken (distrikt) i Varbergs kommun, Hallands län, och den drivs av Släryds Grus & Entreprenad AB som har sitt huvudkontor i kommunen. En arkeologisk utredning företogs 2006 inför en planerad utvidgning av den då redan etablerade grustäkten. En rapport från den utredningen kan läsas här och den meddelade inget hinder för utvidgning av grustäkten.

Sjöaredsmossens bandybana, Väröbacka, Varbergs kommun – februari 2017

De (oftast) oavlönade funktionärerna är ett underskattat släkte. Verksamheterna inom alla idrottsklubbar, om vi med anledning av bilden pratar om sådana klubbar, skulle med svårighet få sina förrättningar att fungera, eller skulle dessa kanske inte alls fungera. Å andra sidan så brukar funktionärerna finnas där på plats av eget intresse, de är ju inte dittvingade. Ofta börjar det med att det egna barnet börjar vara aktivt i föreningen och så erbjuder man sig som förälder att hjälpa till, sedan är man fast. När barnet i tonåren har tröttnat och fått andra intressen så blir föräldern kvar i verksamheten, oumbärlig, för vem skulle annars sköta jobbet?

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Djur, Fotoblogg, Halland, Hund, Hundar, Idrott, Photo blog, Tvååker, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.