På faster Frideborgs tid …

.. och den tiden var för ungefär hundra år sedan

Frideborg sitter i mitten – Varbergs lasarett – årtal okänt

Nej, hon är inte min faster, sjuksyster Frideborg, utan det är en äldre vän till mej som har anledning att kalla henne faster. Frideborg var sjuksköterska och arbetade på Varbergs lasarett men också senare i livet på andra ställen. Jag har fått låna några bilder (de med människor på) av vännen, men vet inte så mycket om detaljerna bakom bilderna.

Varbergs lasarett, invigt 1901

Varbergs lasarett invigdes 1901, byggmästare var Johannes Nilsson (1854-1922), som förutom  detta sjukhus har uppfört många andra byggnader i Varberg. Det första lasarettet (1835-1852) låg i en stenbyggnad på Varbergs fästning i en före detta artillerikasern, kallades Norra Hallands Länslasarett och Kurhus (Lazarett och Curhus) och hade inte fler än som högst 15 vårdplatser. 1853 flyttades sjukvårdandet därifrån till ett nybyggt trähus i två våningar vid södra stadsdelen och södra infarten (detta område ligger centralt i dag efter att staden har expanderat kraftigt sedan dess). Omkring 50 vårdplatser fanns i detta sjukhus i kvarteret Lasarettet.

Varbergs lasarett – 1940- eller 1950-tal (?)

Tomten med det tidigare nämnda lasarettet i en träbyggnad utökades och bebyggdes med det nya lasarett som Johannes Nilsson alltså var byggmästare för. Axel Kumlien (1833-1913), som var arkitekt för Medicinalstyrelsen, ritade Varbergs nya lasarett och dessutom många andra vårdinrättningar, som till exempel Sahlgrenska i Göteborg. Detta lasarett i Varberg tillbyggdes i omgångar 1921, 1935 och 1956 för att sedan rivas 1973, då ett nytt sjukhus, det som i dag heter Hallands sjukhus Varberg, var färdigbyggt i en annan östlig del av staden och detta nya sjukhus hade invigts 1972.

Frideborg hade en bror som hette Knut och han sände 1918 detta fotografi i form av ett vykort, adresserat till  sin syster ”Fröken Frideborg” på ”Lassarättet” i Varberg. Uppenbarligen hade han av någon orsak flyttat norrut, till landskapet Härjedalen, kanske till Sveg? En fråga är om han vanligtvis utförde sina sysslor klädd i kostym och hatt, men det är nog bara för detta tillfälle då han poserade för fotografen.

As you can se on the other side I am now a stoker up here in the north, greetings from your brother Knut”. Vem som än var hans arbetsgivare så hade Knut ett arbete som eldare, han skötte värmepannan som värmde upp  någon form av inrättning eller bostads-fastighet på en ort i Härjedalen.

Det finns varken frimärke eller spår av poststämpel på adressidan av kortet, så kanske kom han hem och överlämnade personligen bilden till sin syster Frideborg.

Hälsningar från brodern Kurt – 1918

Varbergs lasarett för ungefär 100 år sedan

Varbergs lasarett för ungefär 100 år sedan

Jag har inga uppgifter alls om vad som händer på bilderna ovan. På den övre bilden håller i alla fall den närmaste ”systern” (undersköterskan?) med båda händerna om patientens vänstra arm, på den undre tittar en sjuksköterska ganska bistert mot fotografen och patienten verkar få greppa om ramen till den smala britsen för att inte ramla av.

Arbetskamrater någonstans i Sverige – årtal okänt

Tror inte att denna bild är från Varbergstrakten. Jag nämnde ju att Frideborg senare i livet hade befattningar på andra ställen i Sverige, söderut tror jag, och detta är nog arbetskamrater i sina sjuksköterskekappor fotograferade på någon av dessa orter.

Frideborg stående fyra från vänster – Varbergs lasarett – okänt årtal – Foto: Mathilda Ranch

Frideborg står som fyra från vänster på denna bild som är fotograferad av den i Varberg mycket välkända och respekterade fotografen Mathilda Ranch (1860-1938), som med sin kamera har dokumenterat många människor på orten. Det lilla barnet på en av kvinnornas arm har vid förlossningen blivit moderlös, mamman dog. Jag vet inte om det är ett så kallat ”oäkta barn”, det vill säga om fadern är okänd, eller om han eller hans familj senare kom att ta hand om barnet.

Varbergs lasarett för ungefär 100 år sedan

Lasarettet fick inte fira sin sjuttiofemsårsdag, för efter sjuttiotvå år så var det ju 1973 dags för grävskopor och andra maskiner och verktyg att rasera Kumliens och Nilssons skapelse från 1901. Byggåtervinning var inte riktigt på tapeten ännu, sanitetsporslin var slängt runtom och det mesta av byggnadsmaterialet trasades sönder.

Varbergs lasarett skattar åt förgängelsen – 1973

Flytten till Varbergs nya sjukhus hade ägt rum ett år tidigare (1972) men en vårdcentral ligger det numera i alla fall på den gamla platsen, en vårdcentral där det för närvarande (april 2017) sannerligen inte är lätt att få en läkartid för icke alldeles akuta fall, det är närmast kaos vad det gäller tidsbokning. Tre insändare i dagens (11 april 2017) Hallands Nyheter handlar om just detta kaos, också kaos på akuten på sjukhuset. – Hur var det på faster Frideborgs tid?

Hallands sjukhus Varberg – 2014

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.