Gammalt, brunnet och nybyggt som gammalt igen …

… ett föredömligt byggnadsprojekt på Prästgatan i centrala Varberg 

Brand på Prästgatan – Varberg – 7 mars 2010

Jag såg från köksfönstret och frukostbestyren en rökpelare som strävade upp mot skyn och det verkade som att röken markerade en rejäl brand även om inga lågor syntes. Jag greppade kameran och travade iväg mot röken och hamnade på Prästgatan. Där fanns brandbilar, brandmän och vattenslangar. En kranbil stod på gatan med kranarmen vinklad och arbetskorgen i ett läge över och nära taket.

Brand på Prästgatan – Varberg – 7 mars 2010

Släckningsarbetet var komplicerat och tog tid, det fanns till exempel många glödhärdar i taket, men räddningstjänsten gjorde goda insatser och konstaterade vid tiotiden på förmiddagen att arbetet med släckningen var väl utförd och började trappa ned sitt arbete. – Det talades om att branden varit anlagd men jag tror inte att detta sedan har kunnat styrkas.

Brand på Prästgatan – Varberg – 7 mars 2010

Branden hade brutit ut natten mot den 7:e mars 2010, strax efter klockan två på natten. Det var byggnaden som inrymde restaurang Phasa Thai som hade eldhärjats. Ingen person var skadad men restaurangen blev totalförstörd och sju lägenheter utrymdes av säkerhetsskäl. En butik med thailivsmedel, granne med restaurangen, blev vattenfylld med nästan fem centimeter över hela golvet.

Brand på Prästgatan – Varberg – 7 mars 2010

Byggnadsfirman Tage & Söner köpte senare marken, det var i slutet av 2010, och deras planer var att riva de brandskadade bostäderna och lokalerna för att i stället bygga nytt på platsen. Därmed stötte de på patrull i form av Kulturmiljö Halland, som hänvisade till de nu illa brandskadade trähusens kulturhistoriska värde och planerna stannade tills vidare bara som tankar, inget hus revs på brandplatsen.

Snart färdigt på Prästgatan – oktober 2017

Tages & Söner ville alltså snarast påbörja rivning av de båda aktuella byggnaderna, varav den ena hade varit eldhärjad och var helt förstörd och den andra hade vattenskador och där det också kom att bli mögelskador. En antikvarisk undersökning krävdes emellertid av det vattenskadade huset och om detta diskuterades det 2012; det blev byggherrens ansvar att få den undersökningen till stånd. – Till slut kom i alla fall byggandet igång på hösten 2015 och när detta skrivs i april 2017 är allt färdigt och inflyttning har skett.

Färdigt, återuppstått efter brand 2010 – Prästgatan i Varberg – mars 2017

För drygt etthundrafemtio år sedan, 1863, så härjades Varberg natten mellan den femte och sjätte november av en förödande brand, den stora stadsbranden. Bland alla andra hus som förstördes i staden, tillsammans var det 16 kvarter söder om kyrkan som lades i aska, så brann också husen på denna del av Prästgatan ned. Ett trähus uppbyggdes sedan på tomten året efter, 1864, och senare byggdes också huset av tegel, det som syns på bilden nedan. Byggnadsåret är dock oklart men ombyggnad skedde 1911.

Det nybyggda huset har väggar klädda med mörkrött, nästan brunt, tegel. Den sortens tegel använde Tages & Söner, byggföretaget, när de renoverade en gammal skola i Göteborg och nu kom de på den goda iden att även använda det här på Prästgatan i Varberg. De fick också den trevliga tanken att pryda huset med samma väggtext som en gång fanns på det gamla huset, som en gång inrymde ett mejeri, ”Warbergs Mejeri Aktie-Bolag”, även om det i dag inte finns något mejeri där.

Warbergs Mejeri Aktie-Bolag – tidigt 1900-tal

Nu hämtar jag text från den gamla tidningen N.H.T. Vestkusten:

Lörd 22/4 1876. Fastighetshandel. Samme man, som av Västra Sveriges Mejeriaktiebolag under förra året inköpte inventarierna till Varbergs Mejeri, herr Viljer (Biljer?) har nu för 9.000 kronor även köpt den gård, vari det mejeriet är beläget och där han hitintills fortsatt dess verksamhet. Det lär dock vara påtänkt att ett bolag, bildat utav några av ortens lantbrukare skulle komma att övertaga mejeriet.

Warbergs Mejeri Aktie-Bolag – tidigt 1900-tal

Onsd 3/5 1876. Varbergs Mejeri AB är ett av personer i staden och orten nyligen bildat bolag som inköpt och den 14 innevarande Maj övertar härvarande mejeri med lokomobil och inventarier, gård och tillhörande tomtjord. Köpeskillingen utgör 13.000 kronor. Som tänkt är anlades mejeriet av Västra Sveriges Mejeri AB för få år sedan och avträddes sistlidne höst till bolaget Viljer (Biljer?) & Co, som tills datum drivit detsamma. En av de största aktieägarna i det nya bolaget, notarien R Stjernman, vilken någon tid skötte mejeriet för Västra Sveriges Mejeri AB kommer även hädanefter att bli dess föreståndare.

Återuppstått efter brand 2010 – Prästgatan i Varberg – mars 2017

Man kan kanske se eller ana att det egentligen inte är två hus utan ett enda fast med olika fasader. En begravningsfirma hyr på nedervåningen, jag tror det finns ytterligare en företagslokal där nere, för övrigt är det sju hyreslägenheter i byggnaden. Huset är ritat av arkitekten Jan Askåsen, som har samarbetat med Tages & Söners koncernchef och kommunens stadsarkitekt. I mars 2010 startade branden, i mars 2017 står det mesta klart och inflyttat, det tog sju år men så blev det bra också (tycker jag i alla fall), byggnaden har en riktigt gammal Varbergsprägel.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.