Tåg ur spår vid Getteröbron i Varberg …

V. varav fyra vagnar var lastade med natriumhydroxid (lut)

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

Ett tågset med 28 vagnar på väg från Göteborg mot Helsingborg fick problem precis vid Getteröbron i Varberg. Fyra vagnar lastade med vardera 45 ton natriumhydroxid (lut eller natronlut) från företaget Inovyn i Stenungssund spårade ur strax före klockan 01:39 natten mot tisdagen 25 april 2017. Tre av vagnarna hamnade i ett dike och rälsen revs upp. En hjulaxel på den fjärde vagnen spårade ur men vagnen förblev upprättstående liksom ytterligare två vagnar som spårat ur med varsin hjulaxel.

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

Via detektorer som finns i rälsen längs järnvägen larmades om upptäckt av ett misstänkt tågfel, varmgång i en hjulaxel. Detta hände vid Tångaberg strax norr om Varberg och beslut togs om att med låg fart, 10 kilometer i timmen, köra in mot Varbergs station för att där ”parkera” det över femhundra meter långa tåget, med en vikt av 1.490 ton, för kontroll. Bara hundratalet meter innan detta kunde ske så inträffade alltså den här urspårningen.

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

Järnvägen är väl inte av allra bästa kvalitet på sträckan vid Varberg (vi väntar på tunnelbygge med dubbelspår, men det dröjer innan detta arbete kommer att inledas) men orsaken till urspårningen var troligen inte rälsen utan det nämnda felet på tåget. Inte långt från platsen, mot stationen, kan för övrigt resenärer från passagerartåg beskåda ett antal delvis raserade lokstallar och andra gamla järnvägslokaler, som tycks ha lämnats helt åt sitt öde. Men nog om detta, dessa byggnader hade inget med den här olyckan att göra.

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

Ingenting från den frätande lasten av lut har läckt ut men vagnarna måste tömmas innan bärgning kan komma att ske. Enligt en uppgift jag läst så måste hål borras i tankarna för tömningen, eftersom de ordinarie anslutningarna inte är åtkomliga.

På bilden kan man se att grus lämpas av i diket vid änden av en vagn. En säkerhetsåtgärd förmodar jag. Mer grus eller makadam har senare lagts ut som en väg fram mot de urspårade vagnarna för att möjliggöra bärgning men jag antar att även rälsburna bärgningsenheter kommer till platsen.

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

Pendlare och andra tågåkare fick det problematiskt på morgonen med att komma till sina resmål. Merparten av resenärerna åker i riktning mot Göteborg, det lär handla om ungefär 4,000 pendlare dagligen, men även så går en reseström söderut mot i första hand Halmstad. Ingen alls kunde nu ta sig i någondera riktningen eftersom trafiken var omöjliggjord på grund av det som hade inträffat vid Getteröbron. Ersättningsbussar var på gång men ingen kunde upplysa om eller när dessa skulle anlända och avgå i aktuell riktning. Även tågtrafiken mot Borås på Boråsbanan (Viskadalsbanan) var inställd.

Kaos blev det förstås innan turerna började sätta sig eller resenärer ordnade transporter på annat vis. Resenärerna på aktuella stationer klagade över bristen på information på plats om ersättningsbussarna. Ett antal sådana var i alla fall bokade för trafik på sträckan Göteborg / Kungsbacka / Varberg / Falkenberg / Halmstad och vice versa. I Kungsbacka finns pendeltåg mot Göteborg. På eftermiddagen på onsdagen började i alla fall persontåg att rulla förbi olycksplatsen igen.

Tågurspårning vid Getteröbron i Varberg – 2017-04-25

De urspårade vagnarna skall förstås bärgas men först måste 500 meter spår ersättas tillsammans med sliprar och en 60 meter lång spårväxel, som binder ihop två spår, måste också bytas. Spårväxeln väger flera hundra ton och är några meter bred. – En utredning pågår också för att så småningom kunna fastställa orsaken till olyckan.

Jag pratade med en trevlig kvinna som också var på plats för att fotografera, och hon nämnde att då hon vid senaste tillfället åkte tåg förbi platsen var orolig för urspårning, detta på grund av vibrationer och oljud. Nu sägs ju olycksorsaken denna gång vara varmgång vid en hjulaxel, men vi får förstås se vad utredningen kommer fram till. – Hälsningar till dej förresten, fotokompis, om du läser detta. Det var roligt att pratas vid en stund!

Sugning från en vält tankvagn – vid Getteröbron, Varberg – 2017-04-27

Det här är några dagar senare: Såvitt jag kan bedöma så är det röda fordonet en sugbil för våtsugning, som skall tömma tankvagnarna på sitt innehåll av natriumhydroxid för att sedan tanka över till transportfordon som är specialiserade för transport av vätska av detta slag.

Sugbil för tömning av Natriumhydroxid från en vält tankvagn – vid Getteröbron, Varberg – 2017-04-27

De havererade vagnarna har i alla fall sedan dess tömts på sitt innehåll och natten till fredag (28 april 2017) lyfts från spårområdet så att nya skenor kan läggas.

Tågen skall rulla – även nära Getteröbron och reningsverket – Varberg – 2017-04-25

”We keep freight trains rolling”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Järnväg, Photo blog, Resor, Tåg, Trafik, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.