Murtanhuset i Falkenberg – ett byte för grävskopan …

… men syns det på bilden nedan att halva huset redan är rivet?

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt, ”framsidan” – 2017-04-26

MurtanhusetHolgersgatan i Falkenberg började rivas måndagen den 10:e april 2017. Inventarier plockades bort, lättväggar inomhus har rivits, fönster och dörrar har tagits bort och kommer att återanvändes om de är lämpliga för det och har det funnits asbest så har den förstås sanerats och deponerats enligt de miljöregler som gäller. Efter nästan två veckor har det börjat synas också utvändigt att en rivning av huset pågår.

Huset ligger precis vid Stortorget, detta ligger tvärs över gatan; gymnasieskolan och biblioteket ligger intill, och mycket människor är i rörelse i omgivningarna. Huset rives för att ge utrymme för nybyggnation av en gymnasieskola, ett bibliotek och en kulturskola och byggstart för Kunskaps- och kulturcentrum beräknas till höstens mitt 2017.

Fastigheten var färdig för inflyttning 1955. Det var dagens Fabo (Falkenbergs Bostads AB, som 1955 hette Hertingbostäder), som hade byggt sina första centrala lägenheter. Förtur att hyra hade brandmän, för brandstationen låg nära intill, snabb utryckning.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt, ”baksidan” – 2017-04-26

Vi visste inte riktigt var rivningshuset var beläget men kände till att det kallade Murtanhuset efter Murtans Trafikskola, som har haft sina lokaler i byggnaden. Bilen (min bil, inte Murtans) ställdes vid gymnasieskolans parkering och sedan frågade jag en kvinna som passerade förbi om hon visste var Murtanhuset fanns någonstans. ”Do you speak English?”, undrade hon. Jodå, frågan ställdes i stället på engelska, men hon visste inte mer om ”the demolition house” för den skull, men blev intresserad.

En man passerade, Falkenbergare av allt att döma, och jag frågade honom. Han tittade misstänksamt på mej men pekade i västlig riktning ungefär. Jag vred huvudet några tum (cirka fem centimeter) och där, tjugofem meter framför mej, såg jag ovanstående syn. Huset hade jag sett från den andra intakta sidan men sedan slarvigt nog inte upptäckt att det var på gång att rivas på denna sidan. Även kvinnan fick nu reda på var Murtanhuset var beläget, och tittade nyfiket på detsamma. Den tillfrågade mannen hade hastigt avlägsnat sig, för säkerhets skull antagligen.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt – 2017-04-26

Husets beståndsdelar kommer så långt det är möjligt att återvinnas, det nämnde jag. Betongen kommer att nyttjas för att fylla gropen efter huset och annat material hanteras enligt tidigare beskrivning.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt,”gavelkonst” – 2017-04-26

Murtanhuset” har blivit känt för den fina dekorationsmålningen på ena gaveln. Tyvärr så kommer den inte att bevaras, däremot att dokumenteras. Det är Varbergs-konstnären Gunnar Pettersson (som jag en kortare tid bodde granne med), som har utfört verket. Numera är han mer fågelfotograf än en konstnär med penna och pensel.

Ett besvärligt men roligt uppdrag” berättade Gunnar nyligen för Hallands Nyheter om arbetet 1995 med att måla pilgrimsfalkar på husgaveln. Målningen är gjord med utomhusfärg i form av akryl och har stått emot vädrets makter på ett bra sätt. Nu är det inte vädret som gör slut på falkarna utan grävskopan. Utsatt för vind var också Gunnar själv då han stod i en hisskorg som rörde sig i blåsten, dessutom var det ovant med den stora ytan att måla på, så han fick hjälp från marken av sin fru som gav instruktioner allt eftersom. Två eller tre dagar tog arbetet att utföra.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt,”gavelkonst” – 2017-04-26

Det känns verkligen sorgesamt att detta fina konstverk rasar, tillsammans med byggblocken som huset är byggt av, att allt smulas sönder och blir grundmaterial i stället. Jag har dock förståelse för att det skulle ha varit mycket besvärligt att bevara motivet  i sin helhet och det är väl gott nog att kommunen har sett till att dokumentera motivet på husgaveln i Falkenberg innan det försvinner.

Det är lite Banksy över det hela. Banksy är ju en mystisk och hittills inte identifierad brittisk graffitiartist, mycket skicklig, vars gratiskonst ibland plötsligt uppenbarar sig på till exempel en vägg till ett rivningshus i New York eller någon annanstans i världen. Någon beslutar sig ibland för att såga bort delen med konstverket, frakta iväg detsamma och sedan begära miljontals kronor för sitt byte, men med resultat att det på grund av priset blir osålt, gallerierna tar inte längre emot bitar av husvägg med Banksy-konst. Det hade kanske också varit svårt att sälja Gunnars väggmålning, trots att han är en mycket skicklig och etablerad konstnär om än inte i graffitibranschen, hans muralmålning var ju ett beställningsverk. Pilgrimsfalkarna får leva vidare på bild och i minnet i stället.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt – 2017-04-26

Ett helkaklat badrum med kvarvarande toalettstol, badrumsspegel och allmän insyn, så ser hyresfastigheten Navet 1 ut denna dag då grävskopan rotar i husets delar. Bostads- och affärshuset där bland annat Murtans Trafikskola låg får alltså ge vika för att bli ett nytt kunskaps- och kulturcentrum. En stadspark kommer det också att bli i det nuvarande gymnasieområdet, en ny stadsdel helt enkelt.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt – 2017-04-29

Hyresgästerna finns naturligtvis inte kvar i den sargade byggnaden. De har erbjudits andra lokaler eller lägenheter och har flyttat.

Förra året, natten mot fredagen 23:e september 2016, kom ett brandlarm till Räddningstjänsten beträffande en brand som börjat på vinden i Murtanhuset. Brandstationen låg inte längre intill huset utan den finns numera vid Vingrens väg, lite nordost om centrala Falkenberg. I alla händelser så deltog ett trettiotal brandmän från såväl Falkenberg som från Varberg och Getinge i arbetet med att bekämpa elden. Det rörde sig om en utbredd vindsbrand, hyresgästerna evakuerades, men branden kunde begränsas och efter saneringsarbete kunde vissa hyresgäster flytta åter till sina lägenheter redan senare samma fredag, andra fick vänta en tid.

Murtanhuset i Falkenberg, rivningsobjekt, ”framsidan” några dagar senare – 2017-04-29

Så här skriver Falkenbergs kommun på sin hemsida om projektet som innefattar rivning av Murtanhuset: ”Kunskaps- och kulturcentrum är arbetsnamnet på Falkenbergs kommuns största investering någonsin. Här ska det bli ett nytt bibliotek och en ny gymnasieskola, där även kulturskolan ska rymmas. Det blir en betydande byggnad mitt i stan som många människor kommer att  använda. – Anledningen till bygget är att kommunen vid underhållsarbete av gymnasieskolan hittade föroreningar i några av byggnaderna och beslöt att huset skulle rivas. Det blev ett tillfälle att se över hela området: markanvändningen, strukturen och tätheten i stort.”

Tänkte väl det, förtätning är dagens mantra, fast uppriktigt sagt så är det nog inte fel att förtäta platsen där huset ligger (på bilden) och bakom huset. Området ligger nästan mitt i centrum och där på platsen finns en parkeringsplats, detta gamla hyreshus från 1950-talet samt en förorenad skolbyggnad. Fast parkeringsplatser är det hopplöst att hitta i Falkenberg (åtminstone om man inte vill betala för uppställning. Det gäller Falkenberg, inte Stockholms innerstad. P-skiva är bättre, som i Varberg.). På torget kan man stå mot erlagd betalning, men o-charmigare plats mitt i stan får man leta efter, nog kunde väl torget i Falkenberg fräschas upp i stället för att det ligger en parkeringsplats just där? Fast då blir det nästan inga fler ställen att ställa bilen på. Om man inte vill gå några hundra meter, men vad skall man då ha bilen till?

Murtanhuset utan pilgrimsfalkar – Falkenberg – 2017-05-04

En vecka senare: Så var då Gunnar Petterssons målning med de två pilgrimsfalkarna krossade till markfyllnad. Här saknas hela gaveln med fåglarna och dessutom halva huset, rivningen fortsätter. Tidens tand i form av en grävskopa gnager vidare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Brand, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Konst, Photo blog, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.