… småskaligt boende i Falkenberg och lite annat
Varbergs kommun flaggade måndagen den 10:e april 2017 på halv stång för att hedra fredagens dödade och skadade vid terrordådet på Drottninggatans gågata i Stockholm. Flickan Maj, en skulptur av konstnären Emil Näsvall och som 1951 placerades här intill Sparbankens byggnad vid torget, hon står vänd mot de fyra flaggorna, av vilka tre på bilden är är skymda av träd. Flaggorna var hissade på halv stång under hela dagen.
Den lilla statyn Maj låg en morgon i juli 2012 bredvid sin sockel. Någon eller några hade under natten roat sig med att skruva loss den från sina fästen. Polisen ryckte in och forslade bort Maj till en tillfällig förvaringsplats innan hon kunde fästas på sin ordinarie plats igen, där hon fortfarande befinner sig.
Utsikten söderut från Rantzauklippan har ändrats en hel del, rivning och förtätning med stora bostadskomplex har ägt rum. Hotell Havanna, som syns i förgrunden, är numera ett ”kommunisthotell” i det ombyggda / tillbyggda gamla semester-boendet Skeppsgården, som var ett semesterboende i Varberg för anställda på Rydboholms-bolaget i trakterna söder om Borås.
Det blåa som skymtar på bilden är lastfartyget / containerfartyget Star Ismene, som är norskflaggat och som har hemmahamn i Bergen. De stora beigefärgade klumparna som ser ut att hota med att sänka båten är väl traverser, kan jag tänka mej? Hamnen heter Farehamnen och är den nya hamnen i Varberg.
Där i Farehamnen var det tänkt att Stenafärjan på rutten Varberg – Grenå i Danmark skulle få sin nya kajplats, men eftersom det i praktiken bortkörda StenaLine skulle få betala alltsammans eller åtminstone merparten av kostnaden för den nya platsen, så har de i stället förhandlat med Halmstads hamn och kommer uppenbarligen att flytta dit i stället. Bortkörda från Varberg alltså, där färjerutten funnits sedan 1960, eftersom den ”gamla” hamnen skall bli plats för ett ”skrytprojekt”, Västerport, ett Hammarby sjöstad fast i Varberg. Under förutsättning dock att järnvägstunnel-projektet (tunnel under Varberg) kommer till skott och blir färdigställt, eftersom banområdet för närvarande ligger i vägen så att säga.

Lion Ferry Europafärjan I – Varberg – 1971
Men jag vet inte, kanske önskade sig StenaLine ett ombyte, och nuvarande färjeläge ligger dessutom lite svårtillgängligt trafikmässigt. Men nog kommer Varbergsborna att sakna färjan, till exempel de som brukar ställa sig med bilen på parkeringen vid fästningen för att se på havet och ibland siktar färjan vid horisonten, en färja som sedan ses växa sig allt större när den majestätiskt glider in mot hamnen. – Det kanske blir bra till slut i alla fall och så här fint skall Västerport bli enligt www.varberg.se:
”Mellan havet och staden ska Varbergs nya stadsdel växa fram. I Västerport ska människor och mångfald stå i fokus. Målet är en levande, välkomnande och attraktiv stadsdel som är till för alla. – När Industrihamnen, bangården och stationsområdet flyttas från nuvarande lägen blir stora ytor mark tillgängliga för stadsutveckling. Den nya stadsdelen och den gamla staden ligger sida vid sida och ska länkas ihop med varandra, bland annat genom att Magasinsgatan och Engelbrektsgatan förlängs mot havet. – Den 650 meter långa kajen där lastfartygen ligger idag, kommer att förvandlas till en förlängning av Strandpromenaden: En plats för promenader, folkliv, caféer och andra mötesplatser.” – Jag undrar vilka som kommer ha råd att bo där?
I Falkenberg byggs det emellertid småskaligt som här intill det gamla rådhuset och det nyare stadshuset (som inte syns på bilden). En liten kolonistuga med rabatter, det ser faktiskt riktigt trevligt ut. Inte till uthyrning dock, det tror jag i alla fall inte.
Emballagetape är bra till mycket förutom huvuduppgiften att emballera med, till exempel kan man använda den för att förankra dörrlåset på en bil. Om det nu är ändamålet, förankring, kanske är det i stället ett konstverk, vem vet?
Modern Mobile Street Art of Falkenberg, (bilden ovan).
Detta hus, ”Sjöstugan”, ligger utomordentligt välplacerat ur semesterboendesynpunkt, eftersom havet finns bara femtio meter bort (ungefär). Stugan har varit till salu och med lite lättare hantverk så kan det bli beboeligt för köparen, åtminstone bör taket åtgärdas och kanske även trasiga fönster och en hel annat finns också att åtgärda förresten.
Jag har för mej att stugan faktiskt blev såld men jag kan inte hitta någon bekräftelse på den saken. 3,95 miljoner kronor (~USD 450 000) var begärt och jag tror att minst den summan blev köpepenning. Bra läge javisst, men vissa formella problem föreligger som kan förhindra den händige att utföra förändringar: – Morups Tånge naturreservat med Morups Tånge Fyr, reservat sedan 1969, ligger i omedelbar närhet (liksom fiskesamhället Glommen), det är till och med så att den här fastigheten ligger inom naturreservatet. Det är väl högst troligt att det går för sig att få göra huset beboeligt igen, men det får för övrigt inte på något sätt bli påverkan på vad som gäller för naturreservatet.
Fastigheten är belägen utanför planlagt område, vilket innebär att det inte finns någon reglerad byggrätt. En tidsödande prövning måste därför till om fastighetsägaren skulle känna sig föranlåten att utföra något lite mer omfattande. Länsstyrelsen måste ge tillstånd till eventuell nybyggnation och det är förbjudet att spränga, schakta eller utföra fyllnad. Fyllnad skulle nog finnas ett behov av, marken verkar vara ganska sank på havssidan, men endast sådant som skulle erfordras för underhåll av redan befintliga diken eller för brukandet av åkermark kan tillåtas, har jag läst.
Delar av ovanstående ekipage, bara det vita fordonet med varningstriangel, mötte vi tidigare på dagen på Fastarpsvägen i Tvååker. Hundra meter efter åkte en polisbil men sen vi mött dessa två var mötet klart och vi åkte vidare. På hemvägen körde vi dock ifatt bärgningsbilen (som är en Toyota Landcruiser från 1988) med den vita A-traktorn, en omgjord Volvo 745 med sina framhjul upphissade, och gissade att polisbilen hade åk ifatt och stoppat A-traktorn någonstans utefter Fastarpsvägen. Och det stämde, Volvon var beslagtagen, det visade sig att den hade kört i 80 km/tim i stället för det högsta tillåtna, som är 30 km/tim. Den 16-årige föraren är misstänkt för bland annat olovlig körning. – Vägskylten heter ”Herr Gårman” (Här går man), om nu ingen visste det innan.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o