Kråka på gatlykta, skumbadande ungdom, skräpspridning …

… sargad busskur i Himle (inklusive lite om Spannarpa-rondellen), tomte på nacken samt tuggande monsterarm som river oljecistern

Kråka på lykta vid fästningsparkeringen – Varberg – maj 2017

Det är faktiskt en kråka, även om näbben tycks har smalnat av, och den sitter alldeles på riktigt på en spetsig del av en lykta som i verkligheten inte lyser, mot en bakgrund av en soluppgång som inte existerar eftersom det är en gråmulen eftermiddag. För övrigt så är ingenting ändrat från verkligheten förutom vad det gäller färgerna. Och jag undrar fortfarande hur kråkan lyckades sitta på den vassa pilspetsformade övre delen av gatlyktan.

”Badande ungdom” badar skumbad – Varbergs torg – maj 2017

Det är inte fotograf Olsson som har hällt badskum i fontänens vatten men han var inte sen med mobilkameran när han såg hur det bubblade och skummade. Badande ungdom är en skulptur i brons, utförd av skulptören Bror Marklund (1907-1977). Ungdomarna med bollen och deras fontän, som invigdes 1937, är placerade i ett hörn av torget i Varberg, vid det gamla rådhuset.

Det dök för något år sedan upp ett förslag om att flytta både ungdomar och fontän till den närliggande Brunnsparken, men detta utlöste en flod av protester, mest utvecklade i skriftlig form på insändarspalterna. Jag höll med om att det var olämpligt att flytta Marklunds skapelse, men höll medhållandet försynt för mej själv. Förslaget om fontänflytt tycks sedan dess från förslagsställande kommunal myndighet ha återtagit formen av bara en tanke.

Angående det aktuella badskummet så sammanfaller detta skummande med någon form av studentjippo som ägde rum föregående dag. Kan vara ett sammanträffande.

”Det finnas alltid någon annan som städar” – Varberg – maj 2017

Samme Olsson (som fotograferade skumfontänen) hade orsak att vara morgontidig och tog i arla morgonstunden en sväng till en plats i Varberg som brukar benämnas ”vid ankaret”. Han var där redan före det att kommunens städpatrull var på plats. Det är den patrullen som får rensa efter dem som skräpar ned. Säkerligen så har påsar och annat placerats bredvid sopkärlet av tvåbenta utan vingar, men därefter är gråtrutar starkt misstänkta för att ha spridit skräpet. Det är en väldigt vanlig syn med trutar och soppåsar och trut och fylld påse är intimt förknippade med varandra. Det är inte heller alls ovanligt att truten med egen näbb förflyttar påsen från sopbehållaren till marken.

Demolerad busskur vid infarten mot Himle, Halland – maj 2017

Vad har hänt här? Det vet jag inte, men jag tror inte att väntkuren har ramlat ihop alldeles av sig själv. Det brukar i ”vanliga fall” handla om krossade rutor, men här är inte bara rutorna krossade utan hela konstruktionen. Det syns inga bromsspår efter någon bil eller andra efterlämnade spår, något som skulle kunna förklara hur och varför vindskyddet har rasat ihop.

Demolerad busskur vid infarten mot Himle, Halland – maj 2017

Nej, jag har inget mer att skriva om busskuren, jag har försökt att tänka fram andra skäl till att den har rasat ihop men nix. Får i stället meddela att samhället Tvååker ligger i bortre änden av vägen i vägens längdriktning, att det mindre samhället Himle ligger bakom fotografens rygg till höger, till höger i bild alltså. (Fotografens rygg syns ju inte på bilden). I vägens andra längdriktning, bakåt räknat i bilden, ligger en rondell i det som tidigare var ”Spannarpakrysset”, i vilken rondell det ibland står en hink med virkade jordgubbar eller något liknande. Eller är det virkade äpplen? Jag måste åka dit och titta efter om det finns något.

Rondellbygget blev 2014 stoppat på grund av att entreprenören fick ekonomiska problem och det hände sedan ingenting alls under en period, men nu finns den där i alla fall, rondellen, ibland med en konstnärlig spann (= hink) placerad däri. Via den här länken hittar man några bilder och viss information från och om denna Spannarpa-rondell (med spann), som har ersatt det tidigare Spannarpa-krysset (utan spann). Spannarp är en tidigare socken som numera är ett så kallat distrikt. – Spannarp som i Hinkarp ungefär.

Tomtar på drift – fästningsparkeringen – Varberg – maj 2017

Tomtarna hjälper till, lite, med knuffa på bilen, som kanske helt enkelt inte har orkat starta just där och då. Vet inte om den kom igång senare men jag hoppas det. Från området hördes för övrigt dunkande musik och många ungdomar var i rörelse (inte alla, någon låg på marken och verkade sova, omgiven av några vakter som förmodligen hade kallat på vårdhjälp eller transport).

Ögon i nacken – fästningsparkeringen – Varberg – maj 2017

Ögon i nacken kan vara bra att ha, kanske inte rent fysiskt men förmågan att se bakåt eller runt hörn är en tillgång. Jag passar här på att tacka killen med tomte-outfiten för att han var snäll och poserade, för jag frågade faktiskt först om jag fick, innan jag tog bilden.

Rivning av oljecistern i hamnområdet – Varberg – april 2017

Tugg, tugg, riv och slit. Här skall beredas plats för Västerport, det stora bostadskomplexa området som planeras i anslutning till den nuvarande hamnen. Det är oljecisterner som skall tuggas sönder och försvinna för att skapa fri yta som kan omvandlas till kommunala drömmars mål. Det skall väl sägas att det är förfallna byggnadskroppar som försvinner i väntan på, ja vadå, och hur länge skall det sedan väntas och blir det vackrare i området under väntans tiden?

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Trafik, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.