… med påklädningsprocedur, racing och hämtandet av priser
En bön vid ett altare? Nejdå, det handlar om förberedelser inför ett tävlingsrace. Priser fanns uppställda redan innan start, det brukar vara så, teamet skyltar gärna med sina troféer. Föraren, som ni kanske känner igen, kör denna säsong en Volvo S60 GTA Polestar i Swedish GT, en supportklass inom det skandinaviska standardvagns-mästerskapet, STCC. – GTA är den snabbaste klassen, det finns också en klass GTB. Förutom Volvo deltog den här helgen i dessa båda klasser också bilar av fabrikaten Ferrari, Audi, McLaren, Porsche, Ginetta och Ford.
Underställ (med långa ärmar och ben), overall (ej tvådelad) som skyddar hela kroppen inklusive nacke, vrister och handleder, skor/kängor som skyddar hela foten inklusive vristen, och strumpor, allt detta i flamsäkert material. En bit på väg med klädseln men mer skall till.
En flamsäker balaklava, en ”rånarluva”, som ordentligt täcker huvud och nacke och ”går omlott övrig utrustning”. Den skyddar huvudet och ansiktet vid brand och inte minst håret (om sådant finnes). Balaklava är ju ett lite lustigt ord för en mössa med skydd även för ansiktet. På halvön Krim, som snarare är en ö i Svarta Havet med bara en liten fastlandsförbindelse, är ordet Balaklava inget konstigt, det är namnet på en ort som ligger i närheten av staden Sevastopol.
1854 utkämpades under Krimkriget ett slag vid Balaklava mellan Ryssland å ena sidan och Storbritannien, Frankrike, Sardinien och det Osmanska imperiet (Turkiet) å andra sidan. Minns sjuksköterskorna Florence Nightingale och Mary Seacole, som gjorde anmärkningsvärda sjukvårdsinsatser där, tillsammans med andra kvinnor. De brittiska soldaterna, som ”dog som flugor” under striderna, frös om de fortfarande var vid liv och de blev de första som kom att använda det som senare kom att benämnas balaklava. Jag har för mej att det skickades värmande hemstickade plagg till dem från hemlandet, eller också tillverkades de på plats. Där vid Balaklava användes balaklavor för första gången någonsin. Hade det använts sådana ansiktsskyddande huvudbonader tidigare så hade de inte kallats balaklava.
Den här föraren tävlar för Polestar Cyan Racing, som grundades 2005 av Christian Dahl. Bakgrunden till teamet är racingstallet Flash Engineering och dessas verksamhet har förekommit i STCC sedan 1996. Volvo har gällt under alla år och Polestar Cyan Racing har byggt och utvecklat bland annat S60 och C30 på egen hand. Cyan tävlar också mycket framgångsrikt med Volvo-bilar i WTCC (FIA World Touring Car Championship), däremot saknar de TCR-anpassade bilar för att tävla 2017 i STCC-mästerskap.
Huvud- och nacksele (i stället för stödkrage) i form av HNRS (Head and Neck Restraint System), ett huvud- och nackselesystem såsom det vanligaste märket HANS (Head and Neck Support). Användes i kombination med hjälmen för att skydda huvud och nacke vid en eventuell krasch. Nackspärr?
Handskarna på och då är det nästan färdigt inför start för att runda Ring Knutstorps 2070 meter långa slinga erforderligt antal gånger. Skorna är förstås också på och de är så höga att de täcker anklarna. Det är bara att krypa in fordonet.
Så här står det i STCC:s tävlingsreglemente angående Mästerskapsracing för 2017 gällande Swedish GT:
”Förarutrymme. Förarutrymmet måste vara så konstruerat att det möjliggör föraren att ta sig ut från sin normala förarposition på 7 sekunder genom förardörren och på 9 sekunder genom passagerardörren. Vid tillämpning av ovanstående test skall föraren bära sin normala personliga säkerhetsutrustning, säkerhetsbältena skall vara fastspända, ratten skall vara på plats i den mest obekväma positionen, dörrarna skall vara stängda och dörrnätet på plats.”
”Ratten skall vara på plats i den mest obekväma positionen”, hur tolkar man det?
Startnummer #13, som alltså är prins Carl Philip Bernadotte, tävlar för Polestar Cyan Racing och kör en Volvo S60 Polestar STCC, den som syns på bilden ovan. Den bakhjulsdrivna bilen har en 6-cylindrisk 3500 cc-motor som ger 420 HP (hästkrafter). Växellådan är 6-växlad sekventiell (växlarna ligger på rad) och växlas med paddlar på ratten (för att kunna växla utan att släppa händerna från ratten). Karossen är byggd i kolfiber. Bilens längd är 4,700 mm och bredden är 1,970 mm. Spårbredden fram är 1,660 mm och bak 1,630 mm.
Thed Björk tog hand dom förstaplatsen i fredagens första kvalrace, Carl Philip kom tvåa i det andra, och tillsammans vann de sedan första tävlingsheatet med ett obligatoriskt depåstopp/förarbyte. På lördagen körde prinsen själv och belade andraplatsen efter det att hallänningen Fredrik Larsson (som körde med Ingvar Mattsson som medförare) i en Ferrari 488 Challenge på det sista varvet passerat honom.
Swedish GT har inför 2017 fått ökad status genom att STCC fått klartecken från Svenska Bilsportförbundet att köra Swedish GT som riksmästerskap. Detta mästerskap leder efter denna första tävlingshelg #13 Carl Philip Bernadotte, efter sina första respektive andra platser, före teamet Fredrik Larson/Ingvar Mattsson. Nästa tävlingsmöjlighet för RM är tävlingarna i Falkenberg i mitten av juli.
Klasserna GTA och GTB tävlar tillsammans men med separata prisutdelningar efter heaten. I riksmästerskapet tävlar dock samtliga GT-förare mot varandra oavsett i vilken kategori de kör.
Prins Carl Philip tävlade senast 2012 i Swedish GT och slutade där på en total fjärdeplats i GTB-klassen. Erfarenheten har ökat sedan dess och resultaten verkar bli än bättre under 2017. På bilden ovan har han hämtat bucklan för andraplatsen i lördagsracet (6 maj ) men ser inte glad ut för det, utan skyndar bort med blicken i backen. Hur som helst: Grattis till bra körning och de fina resultaten under tävlingshelgen på Ring Knutstorp!
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o