… eller i nå’t fall hinder för förflyttning
”Då hänger ni med mej hem på en fika (= koffiepauze, coffie break) då? Espresso eller latte eller svenskt kok-kaffe? Jomän, kok-kaffe gillar vi sen vi var i Sverige en gång. Följ mej bara, motorväg mesta biten hem, så det går snabbt att åka. Ingen kommer att märka att ni är borta en liten stund.”
Den här dagen låg åska i luften och molnen var mättade av fukt som skulle omvandlas till regn. En och annan blixt korsade den grå molnmassan bakom den stora flygmaskinen. Mycket passande således med en fikapaus i ombonad hemmamiljö.
Jovisst, det är nära till motorvägen. Det är det nästan överallt i Nederländerna.
Mannen i bilen väntade på sin hustru, som antagligen skulle anlända med tåget, stationen ligger alldeles i närheten. Platsen för uppställningen var dock illa vald. Dels så är det en genomfartsväg han står på, bilister bakom tutade, dels så spärrar han en cykelled, där också motordrivna tvåhjulingar passerar som synes, här är det grönt ljus för dessa. Efter en god stunds väntan anlände makan, stressad eftersom hon insåg trafiksituationen. 25 meter hitåt i bild fanns förresten gott om tomma parkeringsrutor.
En av de berömda cyklande mammorna i Nederländerna, här en mor med sitt barn på ett litet säte framför sig. Full fart, kanske skall ytterligare ett barn hämtas någonstans i Delft. Cykelhjälmar är förresten ovanliga i Holland, till och med på barn.
Enligt denna artikel från 2016 i nltimes.nl så är Nederländerna det land inom EU där det är störst risk för cyklister att skadas. Närmare 200 cyklister per år råkar ut för dödliga olyckor, men man får också beakta att landet är det land i Europa där det cyklas allra mest, ungefär 900 kilometer per invånare och år (hur det nu kan beräknas, men det stämmer förmodligen). Ungefär 17 miljoner invånare bor i Nederländerna. Också Danmark ligger högt på skadelistan, men även där cyklas det mycket.
Vagonett tror jag att vagntypen heter, även om jag faktiskt aldrig har hört talas om en sådan tidigare. Beträffande åkturen: får jag gissa så är det något av barnen som fyller år och som har fått en hästdragen resa i present. Kan förstås också vara någon annan orsak till att den eleganta turen har kommit till stånd.
Denna buss, HTM 485, med chassi från DAF, kaross från Hainje i Heerenveen och som är tillverkad 1987, är tillfälligt på rymmen från Haags Bus Museum. Den här dagen till ära var bussen insatt på HTM:s linje 18 (HTM lijn 18): Rijswijk Steenvoorde – Clingendael med avgång klockan 14:00. Denna buss ingår i den andra generationen bussar, CSA-II, som det inleddes tillverkning av 1981 och som avser Hainjes standardbussar.
Nedan är en länk till en Facebook-sida:
Och här är ett par andra länkar för den bussintresserade:
– https://www.facebook.com/HaagsBusMuseum/ – http://www.wikiwand.com/nl/Haags_Bus_Museum.
Någonstans över Nordsjön på hemväg mot Landvetter Flygplats utanför Göteborg: en väldigt stor vindkraftpark, ett otal vita prickar mot den blå vattenytan. Jag har med hjälp försökt att lokalisera vilket område det handlar om men inte lyckats med den saken, det finns många sådana här vindmöllesamlingar att väljs på i denna del av Nordsjön, (som denna: http://www.nordseeone.com/wind-farm/location.html), utanför Nederländernas, Tysklands och Danmarks kuster.
Återvänder till Holland och avslutar med en svart Citroën 2CV, en ”Outlaw Car”, som används för att köra 2CV Cross med, åtminstone var den skyltad med den markeringen. 2CV Cross (klicka för att se videobilder från en sådan tävling) är en form av biltävling ”off-road” (i terräng), eller i alla fall på en grusbana eller något liknande underlag. Lite som folkrace ungefär, men jag tror inte att bilarna stöter samman så ofta som folkracebilar brukar göra.
Vad är en ”Outlaw Car”? Det stod nämligen ”2CV Outlaw Voorburg” i bakfönstret på denna bil. Såvitt jag förstår så är det en 2CV som inte riktigt lever upp till hur den såg ut från ”födseln”, utan är något av en”customized car”, en omgjord bil. Någonting åt det hållet i alla fall. Ser gärna en kommentar om någon vet bättre.
2CV tillverkades i Frankrike mellan 1948 – 1988 och i Portugal 1988 – 1990. Mer än 3,8 miljoner sådana här bilar framställdes tillsammans med 1,2 miljoner små skåpbilar som blev kända som fourgonnettes, en bil avsedd för varutransporter i den mindre skalan.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o