Ett meddelande på en skylt kan betyda så mycket …

… eller kanske i stället ingenting

”Sprängskada” – Östra Långgatan, Varberg – december 2011

Sprängskada” (Damage caused by blasting works) – enligt husägaren orsakad av sprängningsarbeten på 500-600 meters avstånd. Inte alls omöjligt tror jag, men någon kan ju också helt enkelt ha sparkat på den putsade väggen. Vet inte om det blev någon uppgörelse av något slag, men i dag är väggen i gott skick igen. Hela huset putsades för övrigt om, har jag för mej.

”Kör sakta” – var rädd om snön – landsbygden utanför Katrineholm – 1968

En hemmagjord skylt som nog gäller den lilla vägen som finns till höger men som inte syns i bild,  en väg som användes av invånarna i de hus som utgör en liten by som heter Vännevad. På senare tid har jag sett att namnet ibland skrives som Vännervass, egentligen en äldre benämning än Vännevad.

I huset som skymtar uppe bland träden bodde vid tiden för skylten en före detta huvudredaktör för VeckoJournalen. VJ var en tidning eller illustrerad tidskrift som utkom med sitt sista nummer i juni 1980, det första utgavs 1911. Robert Josephsson hette redaktören och det är han som har textat ”Kör Sakta”-skylten. – En tidskrift som fick heta Månadsjournalen tillkom efter VeckoJournalen, den månadstidningen fick leva fram till 2002.

Just den här dagen jobbade inte pappa – Varberg – februari 2010

Här jobbar pappa – Kör försiktigt!” – Men just den här dagen jobbade han inte, pappa, för det hade fallit ovanligt mycket snö under natten. Jag vet inte vad pappa gjorde i stället, kanske fick han vara hemma hos sin dotter. Minns inte vad för slags arbete som pågick här vid hörnan av Engelska parken i Varberg, men jag tror att det är rest-utrustning kvar från den förnyelse av parken som skedde under hösten 2009.

”Jesus är fet” – kludd vid stenbrottet nära fästningen – Varberg – april 2017

Jesus är fet (Jesus is fat)” tycker någon och antecknar detta på ett parkbord. Att någon är fet kan ju numera ha två betydelser, dels att någon är tjock och välväxt eller att denne någon i stället är ”häftig” och ”rockar fett”, är bra helt enkelt.

”Käringhålan – Nakenbad för damer” – vid Strandpromenaden – Varberg – december 2012

Käringhålan, nakenbad för damer – Nude bath for ladies”. Det finns tre nakenbad som är ganska centralt belägna i Varberg: damernas Skarpe Nord respektive Käringhålan och herrarnas Goda Hopp, alla tre har klippstrand. Dessutom ligger än mer centralt beläget Barnens Badstrand, som är en sandstrand; något mer ocentralt men ändå nära centrum ligger allmänbadet Djupa Dräkt med både klippor och brygga. Sedan finns förstås andra badplatser både söder om och norr om Varberg inklusive Getteröns vikar.

En Stockholmskvinna blev 2012 nakenchockad, det läste jag i HallandsPosten (som inte är bygdens lokalorgan, det är i stället Hallands Nyheter, även om båda är Stampen-ägda). Kvinnan skrev i alla fall 2012 ett brev till HP: ”Flytta dessa skamfläckar till annan plats” och avsåg då Käringhålan och Goda Hopp i Varberg. Hon hade reagerat på namnet Käringhålan och tyckte också att herrarnas Goda Hopp i stället borde heta Gubahyllan (eller Gubbahyllan?), dessutom tyckte hon det var fel att herrarnas nakenbadplats är både större och finare än damernas platser. Nakenbaden överhuvud taget var hon alltså upprörd över.

Som fast boende i Varbergs kommun sedan femtio år så har jag aldrig erfarit att varken Varbergsdamer eller Varbergsherrar har klagat över sina nakenbad, förutom kanske efter en mordbrand 2006 på damernas Skarpe Nord, då det som var byggt på platsen, och som var av trä, förstördes.

”Män asså”, konstverk utanför Komedianten – Varberg – augusti 2015

Män asså …” av Elias Björn – (”men, you know …”), skylt, eller konstverk då, uppställd på andra sidan gatan utanför kulturhuset Komedianten i Varberg. Längst ned i hörnet till höger på skylten (konstverket) står: ”Åverkan på konstverket polisanmäls”. Jag såg att verket blev vandaliserat i Borås året efter, det hade också klottrats på det tidigare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Katrineholm, Photo blog, Södermanland, Träd, Uncategorized, Varberg, Väder, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.