Blandade bilder från Texaco Grand Prix 1974 i Anderstorp …

… fotograferade innan Ronnie och de övriga klev ner i sina bilar

Väl framme vid Scandinavian Raceway i Anderstorp – 1974-06-08

Här är bilder från Anderstorp och Scandinavian Raceway och ovanstående bild skulle kunna vara fotat efter Formel 1-loppet, men det är den inte, utan före. Jag skriver så därför att Sveriges Grand Prix 1974 varade egentligen bara mellan  12 och 13 minuter, det var ungefär då som Ronnie Petersons JPS Lotus 72 inte längre ville vara med, drivaxeln pajade, och många åskådare började lämna sina platser för att bege sig hemåt. Men det var aktivt runtom banan tidigare och det tävlades även i Formel 3, Banco Cup och Volvo Cup, fast den sistnämnda tävlingen ägde rum efter det att Formel 1-loppet avslutats.

Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

Arrangören Anderstorp Racing Club skriver i programbladet att ”publikområdena har utökats och förbättrats för att kunna ta emot en väntad storpublik”. Vidare förtäljer texten att ”sedan förra året har banan förändrats på en del punkter. Säkerheten är viktig i i motorsport, både för publiken och dem som tävlar och för att höja den har en chikan byggts i den snabba norra kurvan. Hastigheten, som här var mycket hög tidigare, har därmed bringats ned åtskilligt”. Körtekniken får större betydelse, ansåg arrangören, då den nya kurvan kommer att bli platsen för många positionsförändringar.

Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

Ovan har #8 Kurt Simonsen kraschat in i räcket med sin Porsche Carrerra RSR och #10 Bo ”Emma” Emanuelsson med sin Ford Capri 2600 RS (som står intill bärgningsbilen) var också inblandad, detta efter bådas varvning av en långsammare ”hundkoja” och både råkade ganska oförskyllt illa ut i sina omkörningar där i kurvan efter chikanen på grund av att ”hundkojans” förare var ouppmärksam.

”Emmas” Ford Capri 2600 RS får ledsagning – Scandinavian Raceway i Anderstorp – 1974-06-08

Jag har inte hittat någon publiksiffra från den här tävlingsdagen, men denna läktare var i alla fall välfylld och det var de andra också. Jag hade själv läktarplats men tillbringade mesta tiden i depån med hjälp av ett inhandlat depåkort. Det var spännande för någon som aldrig varit på en motorarena tidigare (förutom ett besök 1969 på Falkenbergs Motorbana). Tänk också om dagens fototeknik varit möjlig då, nu var fotograferandet begränsat till de bilder som medhavda filmrullar räckte till och de var dyra för den som inte tjänade så mycket pengar. Dyra var också fotopapper och annat nödvändigt för att framkalla negativen och för att kopiera bilderna på papper. Ångrar även att jag inte hade med några färgfilmsrullar.

Det blev sedan ingen mer närvaro på biltävlingar för min del förrän en bit in på 2010-talet, då i första hand på Falkenbergs Motorbana, där emellertid inga tävlingar i Formel 1 någonsin har körts. Ronnie Peterson, Reine Wisell och Bertil Roos från F-1 1974 har dock tävlat i Falkenberg fast i andra klasser.

Banco är ett svenskt bryggeri som finns i småländska Skruv. Det startade redan 1876 då en man vid namn Nils Fredrik Bylund köpte en tomt i Skruv och startade Bylunds Bryggeri. Senare blev det en del namnbyten, först på 1930-talet då Bylunds Bryggeri efter ägarbyte fick heta Ångbryggeriet och 1949 Förbundsbryggeriet Södra Sverige, det senare efter det att Svagdricksbryggarna köpt företaget. 1969 blev namnet i stället Banco Bryggeri. Kopparbergs Bryggeri äger sedan 2002 det småländska bryggeriet i Skruv och Banco är sedan en tid, såvitt jag vet, till salu men inte sålt ännu.

Jag har utan resultat via Google sökt efter lite information om Banco Cup, men hittar inte ett spår av information  för den tävlingen. Skriver i stället lite längre ned på sidan mer om Cup’en baserat på vad Bilsport skrev i juli-numret 1974.

Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

Jag vet inte vem föraren på bilden ovan är, men Bosse Brasta står i startfältet här nedanför med en DAF 66 (startnummer #61) och lär enligt ett numer av tidningen Bilsport, utkommen efter tävlingarna, ha sagt att ”folk har anklagat mej för att jag skulle ha köpt ner mej genom att byta till en DAF, men jag tycker det är vansinne att lägga ner 200,000 på en Capri”. Bosse var nog glad över att Volvo hade stöttat honom för att marknadsföra den lilla DAF’en. Volvo Personvagnar förvärvade 1975 det nederländska Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek’s / DAF’s  personbilsdivision.  Lilla DAF 66 blev därefter en liten Volvo 66.

Start i Banco Cup, 12 varv – Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

Banco Cup, sponsrad av Banco-Bryggerierna, gällde 12 varv x 4,018 meter = 48,22 kilometer. I bilden syns följande bilar och startnummer: #46 Sven Hollming, Finland, BMC Morris Cooper – #55 Tommy Jagerwall, BMC Cooper S – #17 Risto Rike, Finland, Opel Ascona Crossflow – #59 Tuomo Alitalo, Finland, Chrysler Sunbeam 900 – #61 Boo Brasta, DAF 66 – #51 Christer Johansson, BLMC Comfort Cooper S – #57 Rolf Skoghag, Sunbeam Chrysler.

Vann totalt gjorde #7 Bengt Ekberg i sin Porsche Carrera RNR i tävlingen där fyra klasser startade samtidigt, motorstarka och mindre motorstarka i ett ”standardvagns-kaos” som tidningen Bilsport skrev efteråt. Hur det gick för de fyra anmälda Chrysler Sunbeam 900-bilarna i Klass 1 (under 1150 cc) varav tre av bilarna hade finländska chaufförer, det vet jag inte, men annons i programbladet hade Chrysler i alla fall.

Söndagens program innehöll från klockan 09:00 fram till 16:25 följande moment: – Inofficiell träning för Formel 1 – Tävling, Formel 3 – Flyguppvisning – Musik-underhållning – Tävling, Banco Cup – Förardefilering, Formel 1 – Musikunderhållning – Tävling, Formel 1, Texaco Grand Prix – Tävling, Volvo Cup.

Tävlingsledare var den legendariske Sven ”Smokey” Åsberg (1918-1992), företagare i Anderstorp men i det här sammanhanget mer känd som den som var drivande för att få Formel 1-tävlingar till Anderstorp, vilket 1973 också blev resultatet.

1973-1978 kördes Formel 1 på Scandinavian (numera Anderstorp) Raceway, som också var byggd som en flygplats. Det lär ha varit tät trafik på flygfältet efter tävlingarnas slut. 120 flygplan väntade på att få starta och släpptes också iväg med korta och jämna intervaller. 120 stycken flygplan på Anderstorp flygplats / motorbana? Men jag läste i tidningen och det som står i tidningen stämmer väl?

Piper PA-31-350 Chieftain på Getteröns flygplats, Varberg – 1975

Året efter, 1975, såg jag detta flygplan på Getteröns flygplats i Varberg, ett Piper PA-31-350 Chieftain. Under första sidofönstret står det Colin Chapman, (1928-1982), namnet på grundaren (1952) av Lotus Cars och även racerstallet Team Lotus, där Ronnie Peterson var försteförare 1974-1975.

Avsikten var att det skulle bli tävlingar på Scandinavian Raceway även 1979, men på grund av Ronnie Petersons tragiska olycka 1978 på Monzabanan och hastiga bortgång så dog också tanken på Formel 1 i Anderstorp. Svensk motorsport däckades för år framöver och sponsorer var inte längre intresserade av att satsa pengar då det stora svenska publiknamnet inte längre fanns.

Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

Åter till Banco Cup: SM-Pyttipanna!” skrev Bilsport efter tävlingarna i Anderstorp. ”Så har det då hänt ännu en gång: Anderstorp Racing Club har tussat ihop alla SM-klasser och har gjort ett jättestort standardvagnslopp av det – eller man kanske borde kalla det standardsvagnskaos …? – För sanningen att säga så är det inte någon speciellt god idé, det här med att blanda hundrahästars Abarthar och 350-hästars BMW”.

Ja, med detta kaos var det slut för denna gång med rapporter från Scandinavian Raceway 1974, men jag återkommer inom kort med andra bilder, bland andra på Barbro och Ronnie Peterson. Här finns dock ett tidigare inlägg med Ronnie Peterson.

Scandinavian Raceway, Anderstorp – 1974-06-09

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Anderstorp, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Flyg, Fordon, Fotoblogg, Mode, Motor, Motorsport, Photo blog, Racing, Sommar, Sport, Uncategorized, Underhållning, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blandade bilder från Texaco Grand Prix 1974 i Anderstorp …

  1. Ove Lagergren skriver:

    Vilka intressanta bilder, på bilden från Anderstorp -74 med Emmas o Kurts krasch var jag en av funktionärerna som står bredvid bilarna

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.