… ett monument över en treårig kung, oladdat är det, ett balanserat hjul och en lång gul linje mot Morup …
… och det börjar en helt vanlig torsdagskväll, eller sen eftermiddag, då Danmarksfärjan glider in mot Varbergs hamn och flickan styr stegen mot simstadion. Inte för att simma, utan arenan var någon slags samlingsplats eller kanske bara platsen för ett lån av toaletterna. På gräsytorna intill firade ett gäng skolelever det faktum att skolorna har börjat, bland annat med grillad korv, som stod på kvällens schema. Kanske en form av inspark, jag vet inte, och en lampskärm på huvudet, vad är det med det? Ser bara trevligt ut tycker jag.
Jo, som sagt, mot simstadion, förbi den finske konstnären Harry Kivijärvis (1931-2010) konstverk utfört i röd granit. De massiva stenarna placerades där 1993, intill Strandpromenaden söder om fästningen, och de erinrar om fredsfördraget 1343 på Varbergs slott (slottet var inte utbyggt till en fästning ännu) och om det kungaval som gjordes samtidigt. Ett 650-årsminne alltså, och kungen som valdes hette Håkan Magnusson (född 1340). Han valdes av norska stormän till kung av Norge, men Håkan var då alltså långt ifrån myndig. Kung av Norge var han likaväl 1343-1380, kung av Sverige under två år, 1362 till 1364.
Harry Kivijärvi fick förresten äran att 1976 att skapa ett monument i Helsingfors över den finske presidenten Juho Kusti Paasakivi, som innehade ämbetet efter kriget under perioden 1946-1956.
Med fingret på avtryckaren. Fast det är bara en plastrevolver och den är knappast synlig under den raggiga västen, så den skrämmer nog ingen, innehavaren som hade cowgirlhatt på sig såg dessutom väldigt fredlig ut.
Den här killen utövade lite cykelakrobatik i Societetsparken med omnejd och han var duktig på det. Som tur var så var det en vanlig cykel, inte någon med vrålande motor, vilket i bland förekommer i stan, ofta kvällstid. En cykelekvilibrist kan man väl också säga att han är, killen, ekvilibrism handlar ju om konsten att balansera.
Om man med bil kör väg 768 (eller gamla E6:an) mellan Åhs, söder om Varberg, mot Morup på andra sidan kommungränsen i riktning Falkenberg, då har man plötsligt Kattegattleden intill sig fast på andra sidan det gula strecket. Där, mellan det breda gula bandet och den streckade vita linjen, skall cyklister hålla sig i väntan på en permanent GC-väg. GC står för gång- och cykelväg och den ligger som så mycket annat i väntan på genomförande.
Cyklisterna mellan strecken brukar avbryta sin cykling nu när hösten är här och får invänta våren och förmodligen ytterligare en vår eller ännu en. Det är många hänsyn som skall tas innan byggnationen av GC-väg kan starta och om man klickar på bilden nedan så kommer man till en miljökonsekvensbeskrivning av den aktuella delsträckan av Kattegattleden.
370 kilometer lång skall den färdiga GC-vägen bli (jag tror att den i dagsläget till stor del provisoriska cykelvägen är 400 km) och den startar eller slutar i Helsingborg liksom den gör i Göteborg. Projektet genomföres i samarbete mellan regionerna Skåne och Halland och de tio kustkommunerna mellan Helsingborg och Göteborg, som bör vara Göteborg, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborg. – En nationell turist-cykelled är tanken och sträckan Åhs-Morup är bara en liten del av den totala sträckningen. GC-vägen skall förstås vara bilfri och då blir väg 768 förhoppningsvis i gengäld cykelfri.
Denna cykelled, Sveriges första nationella, invigdes i Slottsparken i Halmstad på självaste Nationaldagen den 6:e juni 2015. Två förgyllda cykellås sammanlänkades och förslöts. Kattegattsleden är väl i nuläget och trafikmässigt inte så mycket att skryta med just på sträckan Åhs-Morup eller vice versa, men vackra vyer finns det sannerligen om man vågar vrida huvudet mot exempelvis havet och strandängarna vid Sik.
Tätort, vi är i Morup, öka farten! När man längs den gamla Riks 2:an, sedemera E6:an, numera väg 768, kommer till Morups tätort så inträffar något som är aningen paradoxalt. Efter att laglydigt ha färdats fram i 60 kilometer i timmen så skall man plötsligt öka till 70 km/tim när man kör in i Morups samhälle. Det förstås, man tvingas inte, man kan ju fortsätta i samma hastighet som innan, 60 km/tim, men då blir någon bakomvarande bilist irriterad och vill absolut köra om. Den gulmarkerade Kattegattleden har precis gjort en högersväng mot Glommen, och andra platser men också mot Falkenberg, på den mindre och smalare vägen med nummer 735, där det bara är separat cykelväg på halva sträckan, den mellan Glommen och Falkenberg, (fast det är minsann inte dåligt med cykelväg den biten). Väg 735 är vanligtvis lite mindre trafikerad, åtminstone under den kallare årstiden. Fast då cyklar inte cykelturisterna.
På den här Trafikverket-länken kan man söka till exempel vägnummer 735 för att se dess sträckning mellan Morup och Falkenberg.
Och slutligen: här är en liten nyproducerad film om alla fördelar med att bo i just Morup. Det är byborna själva som har sett till att få filmen till stånd.
Sens moral: öka inte farten i Morup utan stanna till en stund. Titta gärna in hos Handlar’n i Morup. Han och frun är från Pakistan och de är väldigt trevliga. Det finns också en gammal kvarn i byn, en kvarn som en gång var ett välbesökt café längs Riks-2:an och E6:an. Vem vet, kanske återuppstår caféet någon gång framöver. En bensinmack finns det också i Morup.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
På 1980-talet cyklade Micke tur och retur Mellerud- Köpenhamn med avbrott för en färjetur över sundet. Hade det funnits en cykelväg mellan Göteborg och Helsingborg så hade det naturligtvis underlättat resan. På den tiden fanns nog inte ens en gul linje som ett litet skydd för cyklisterna. På återresan tror jag att han hälsade på er i Tvååker.
GillaGillad av 1 person