Utsikter i Varberg, Falkenberg, Galtabäck, Kungsbacka …

… och Halmstad, och med utsikter kanske kommer insikter?

Utsikt över hustak i Varberg – september 2017

Tunga moln, dramatiserade av sent eftermiddagsljus, men också en ljusning vid horisonten, för molnen kommer ju oftast därifrån, från väster, men ibland tar de slut och då ljusnar det. Kattegatt, vattnet mellan Jylland och Halland, finns där bakom Varbergs hustak någonstans, på ringa gångavstånd, och blänker ibland när solen är på extra gott humör.

Utsikt från ett fönster i Falkenberg- september 2017

Smatter, smatter, tugg, tugg. Fotografen satt vid fönstret på en Thairestaurang och sprätte med ätpinnar. Jodå, han har lärt sig konsten efter många besök i Singapore där sonen bodde tiotalet år. Men åter till smatter, smatter. En grupp motorcyklister passerade förbi med syftet att samla in pengar till välgörande ändamål. The Distinguised Gentlemen’s Ride kallas välgörenhetsevenemanget, som startade i Australien för ett antal år sedan. Syftet med ”racet” är att få pengar att lämna till forskning om prostatacancer och till förebyggandet av mental ohälsa och självmord bland män.

Ett sjuttiofemtal motordrivna tvåhjulingar, motorcyklar och vespor, for försiktigt runt i Falkenberg. Jag vet inte hur insamlingen går till, men en hög med pengar blev det i alla fall som kommer att gynna dem det avser. Det var förresten bara en mindre antal av knuttarna, de som körde i kolonn, som sedan tog vägen förbi Thairestaurangen.

Utsikt mot Galtabäcks fiskehamn i Varbergs kommun – september 2017

Spaning från Galtabäcks skär över degigt vatten in mot hamnen, där det finns ett fint litet båtmuseum med allmogebåtar och ett skrov av ett upphittat riktigt 1100-talsskepp.

För den som har intresse av Galtabäck och området där omkring så finns här en länk.

Utsikt inom Kungsmässan, Kungsbacka – september 2017

Här var det inga ätpinnar aktuella, däremot ett snurrande upp på gaffeln med italiensk pasta. Inte i Italien utan på en restaurang på Kungsmässan i Kungsbacka, en ”citygalleria”, och övervakade av ett jätteporträtt. Trevligt faktiskt, välsmakande mat också.

Kungsbacka ligger ju i norra Halland men jag vet inte om kungsbackaborna känner sig som hallänningar eller mer som göteborgare. Jag tror att de oftare drar sig mot Göteborg än mot Varberg till exempel. De har ju tillgång till den spårbundna Kungsbackapendeln, som trafikerar mot och från Göteborg varje kvart i rusningstrafik och varje halvtimma i normaltrafik. Inte finns motsvarande turtäthet söderut. Däremot rusar ju trafiken på E6/E20 med lätthet åt både Göteborg och mot Varberg och de övriga halländska städerna. Fast där är det tätare trafik mellan Göteborg och Kungsbacka än vidare söderut, för det lättar lite på trafiken när kungsbackaborna svängt av hem till sig.

Utsikt mot lotsutkikens hus på Varbergs fästning – september 2017

Det ryker inte ur skorstenen på det lilla huset, lotsutkikens tror jag det är, utan det är bara ett moln som passerar förbi i sydvästra hörnet på Varbergs fästning. En liten kanon håller ställningarna ut mot havet ifall dansken skulle komma. Fast dansken får gärna komma, vi har fredliga förbindelser med honom och henne numera, för det mesta i alla fall, det kan vara någon landskamp i fotboll som möjligen upprör.

Unga gråtrutar vill ha en enda utsikt: mat – Varberg – september 2017

Dammen vid Påskbergsskogen i Varberg är ett tillhåll för änder och andra fåglar och människor beger sig ofta dit med en påse gammalt bröd i handen. Avsikten är att mata änderna, men både änder och andmatare har svårt att värja sig för de glupska och påflugna och också ganska aggressiva trutarna, gråtrutar, även de unga trutar som ännu har kvar den brunspräckliga juvenilfärgen. En påse bröd kan tömmas i ett nafs om det är de egentligen havslevande fåglarna som får bestämma. Några torgbaserade trutar är dessutom kända för att knycka korv med bröd eller mos från personer som precis inhandlat detta i Torgkiosken. Det är på gränsen till hjärtinfarkt att mycket plötsligt och ovetandes bli anfallen av en stjälande korvtrut.

Utsikt från en badbalja – ”Ficka i balja”, Lena Cronqvist – Halmstad – september 2017

På grusetTrefaldighetsallén i Norre Katts Park i Halmstad sitter Lena Cronqvists bronsskulptur ”Flicka i balja” och tittar på de förbipasserande eller vänder ibland ryggen till. Hon ser nog också Nissans vatten som flyter förbi i närheten. Skulpturen är från 2007, Halmstad kommun köpte den 2009. Flickan lär vara konstnären själv som flicka.

Här i parken skall ha funnits ett Nykterhetsfolkets Kafé och läsrum som hette Nyktran, vilket revs 1962, det var populärt vid den tiden att jämna gammalt med marken och den populariteten har knappast minskat med åren. Går det inte att göra pengar på’et, så riv! Det fanns i stan också ett avhämtningsställe (endast avhämtning, om man nu inte var stamkund,då fanns en korkskruv tillhands), för starka drycker, stället hette Gromme Svens (Grymme Svens), och en ölkrog som hette Lilla Helvetet fanns det också. Sen fanns det ytterligare sådär 25-30 ölschapp i Halmstad.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Höst, Konst, Motorcykel, Motorcyklar, Photo blog, Uncategorized, Varberg, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.