Ett besök, med returbiljett, på fängelseön Alcatraz …

… som ligger i San Franciscobukten i delstaten Kalifornien i Amerikas Förenta Stater

Alcatraz Clipper – Alcatraz, San Francisco – september 2009

Alcatraz Cruises är den officiella koncessionsinnehavaren, den som har tillstånd av National Park Service att bedriva båtresor, sälja biljetter och att transportera besökare till Alcatraz Island. Avfärderna och återkomsterna sker från och till Pier 33 Alcatraz Landing vid The Embarcadero i San Francisco, vid stans norra vattenfront. Bara båtturen är ju värd sitt pris, att färdas på det gröna eller blå eller grå vattnet, det skiftar på grund av tidvattnets strömmar tror jag, är en upplevelse. Numera miljövänligt byggda eller uppgraderade färjor som Alcatraz Islander, Alcatraz Flyer och Alcatraz Clipper (som ovan) står för passagerarfrakten.

Alcatraz sedd från Fisherman’s Wharf – San Francisco – september 2009

Öns siluett liknar lite den båt som tar dig dit, till ”The Rock”, Klippan, till ett före detta federalt fängelse (Alcatraz Federal Penitentiary) där några av USA:s mest hänsynslösa kriminella någon period vistades under tiden från 1934 till 1963 då platsen var en fängelseö. Den ökände  gangstern Al Capone (1899-1947), han blev ju ”ö-känd” här på Alcatraz också, med öknamnet ”Scarface”, Ärransiktet, var gäst här liksom George ”Machine Gun” Kelly och mördaren Robert Stroud (1890-1963), ”Birdman”, Fågelmannen, kallad. Den senare var en respekterad ornitolog men kanske inte så respekterad i övrigt, han fick dock inte hålla fåglar på Alcatraz. Birdman är gestaltad på film med Burt Lancaster i huvudrollen.

Alcatraz – San Francisco – september 2009

Vattnet, det kyligt strömmande blå-grön-grå, runt Alcatraz i Kaliforniens San Francisco Bay var ingen säker flyktväg från detta högsäkerhetsfängelse. Ingen intagen lyckades någon gång rymma från The Rock om än fler än ett dussin kända försök gjordes genom åren.

1962 gjordes dock ett spektakulärt försök som eventuellt kan ha lyckats. Med hjälp av omkring femtio stycken hoplimmade regnrockar gjorde bröderna John (1930-1962?) och Clarence Anglin (1931-1962?) tillsammans med Frank Lee Morris (1926-1962?) ett nattligt försök. Försöket kanske lyckades, eller kanske inte, men dagen efter hittades rester av den av dem tillverkade gummi-regnrocksflotten men inga spår efter rymlingarna själva och officiellt anses de ha drunknat. Strömmarna i vattnet var emellertid relativt sett ganska milda den aktuella natten och släktingar till bröderna Anglin säger sig ha fått vykort från dem i Sydamerika.

De från TV kända Jamie Hyneman och Adam Savage gjorde i sitt program MythBusters, där de under åren 2003-2016 testade diverse myter, ett försök att tillsammans med Will Abbott göra om den våghalsiga regnrocksturen och mot alla odds så lyckades de med den bedriften och landade vid östra delen av Golden Gate Bridge. Men hade verkligen föregångarna lyckats med samma bedrift?

Alcatraz – San Francisco – september 2009

Efter det att fängelse stängdes 1963 på grund av höga driftkostnader så ockuperades Alcatraz under en tvåårsperiod, 1969-1971, av en grupp Native-Americans, indianer av ett flertal stammar. Ön var innan det blev ett federalt fängelse ett militärt sådant för Förenta Staterna, det var från slutet av 1850-talet fram till överlämnandet 1963 till de federala myndigheterna. Nu är det alltså i stället ett populärt besöksmål för turister.

Mot fängelset på Alcatraz, San Francisco – september 2009

Byggnader från det amerikanska inbördeskriget, kanoner och underjordiska rum, ger insikt om hur Alcatraz på 1800-talet fungerade både som ett fort, en permanent befästning för hamnförsvar (från 1868), och alltså också som ett militärfängelse. Ön var ju dessutom under åren 1969-1971 som redan nämnts ockuperat av amerikanska indianer, en milsten i den amerikanska indianrätts-rörelsen.

Den första fyren på Stilla Havskusten fanns här på Alcatraz och den har restaurerats. Här finns också historiska trädgårdar och en nyrenoverad tre-fyra våningars Model Industries Building, en verkstadsbyggnad som en gång var ett tvätteri. Det finns förstås mycket mer att se på Alcatraz än det beskrivna, och jag tror också att mycket har rustats upp sedan 2009, då jag var där. Numera lockande för turister men inte så lockande för dem som en gång fick en resa dit för att spärras in som fångar.

Fängelseceller – Alcatraz – San Francisco – september 2009

Alcatraz celler: Det fanns 336 celler i B- och C-blocken. Ursprungligen skall det ha varit 348 celler, men 12 av dem togs bort när trappor installerades i änden av varje cellblock. 36 avskilda celler fanns i D-blocket liksom 6 isoleringsceller medan A-blocket mest användes som materialförråd. – Det kan nämnas att ett uppror ägde rum på Alcatraz 1947, the Battle of Alcatraz. Upproret slogs förstås ned, fem personer dog varav två vakter och tre upprorsmän. Ytterligare två upprorsmän dog genom att de senare avrättades.

Fängelseceller – Alcatraz – San Francisco – september 2009

Varje cell i B- och C-blocken var ungefär 1,5 x 2,75 meter stort och hade en liten tvättho med rinnande kallt vatten, en liten säng och en toalett. De flesta fångarna kunde sträcka ut armarna och röra vid två väggar samtidigt. De avskilda cellerna var lite rymligare men inte mer populära för det, för fången fick tillbringa 24 timmar om dygnet där med undantag av ett besök i veckan på rekreationsområdet, rastgården, och då utan sällskap av andra fångar.

Duschavdelning – Alcatraz, San Francisco – september 2009

”Garderob” – Alcatraz – San Francisco – september 2009

Utsikt över rastgården – Alcatraz, San Francisco – september 2009

Rastgården, the Recreation Yard, användes av fångarna under den federala fängelseperioden. Den låg mitt emot matsalen söder om D-blockets gavel och hade en hög mur och ett nätstängsel som bromsade eventuella tankar på att avlägsna sig. Vakttorn nr 3 låg alldeles väster om rastgården. Från denna gård kunde fångarna längtansfyllt titta in mot San Francisco och mot Golden Gate-bron, såvida inte dimma dolde dessa utsikter förstås. Speciellt Golden Gate Bridge var ofta omhöljd av dimma noterade jag vid mitt besök i staden.

Lägenhetsbyggnad #64 – ALcatraz, San Francisco – september 2009

Det bodde ungefär 300 anställda med familjer på Alcatraz under den period som ön fungerade som ett federalt fängelse. I huvudsak bodde de i byggnad nr 64 (bilden ovan), tre lägenhetsbyggnader, ett stort parhus och fyra stora trähus för pensionerade befälspersoner. Även om det fanns möjligheter att handla på ön så skedde det mesta av familjernas handlande förstås i San Francisco och ”fängelsebåten” gjorde tolv schemalagda turer varje dag till Van Ness Street Pier. Väktarna bodde i ett stort hus som låg intill huset med cellerna och fångar med registrerat gott uppförande skötte om matlagning och städning i denna byggnad.

Alcatraz, paradisön? – San Francisco – september 2009

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Betongmur, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Photo blog, Resor, Semester, Sommar, Uncategorized, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.