Fyra platta däck, bilder med väta, bild på tackskylt och …

… en påminnelse om kommande kanske isiga vindar

Opel Astra Sport 1995 – Glommen, Halland – oktober 2017

Avställd, men inte här, i januari 2017, men nu här, i oktober 2017. Fordonet orkade dock inte ända fram till skräpbingen där den ändå inte hade passerat igenom öppningen i metallcontainern. Vet inte varför Opeln har placerats här, registreringsskylten fanns ändå kvar. Varför alla fyra däcken är tömda känner jag inte till.

Opel Astra Sport 1995 – Glommen, Halland – oktober 2017

Vad det gäller bilen anar jag en koppling till djurrättsaktivister, sådana har ganska nyligen befunnit sig intill en minkfarm i närheten, den kopplingen är dock inget som jag är säker på. För övrigt kanske bilen är borttagen nu när jag skriver detta, jag har inte varit på platsen på ett tag.

Regnvåta marker i Sik, Tvååker, Halland – oktober 2017

Min kompis är uppvuxen i Sikområdet, detta är Sik, och marken där är helig för honom. Varje liten skiftning eller förändring noteras och så här mycket vatten på åkermark och på vägen passerar inte oförmärkt förbi bilen (egentligen är det förstås bilen som passerar förbi åkermarken). Det hade regnat ovanligt mycket några dagar och det mesta i markerna var mättat och underlaget hade svårt att svälja vattenmängderna.

Högt vattenstånd i Törlan, Björkäng, Halland – oktober 2017

Björkäng ligger nedströms vattendraget Törlan, som släpper sitt vatten i Kattegatt just vid Björkängs havsbad. Den här dagen var Törlan ett vattendrag som kände sig lite förmer, nästan som en flod, och försökte svämma över där vallarna på sidorna inte räckte till. Sommarhuset blev blött om grunden och den lilla bron över ån är olämplig att beträda.

Törlan har sitt källflöde i Ljungsjön i närheten av Motorbanan vid Ljungby samhälle någon mil nordost om Falkenberg.

Törlan är ett så kallat laxförande vattendrag om än ett ganska klent sådant, kanske finns det mest havsöring och några andra mindre ädla fiskarter. Hela sträckan erbjuder i alla fall fri simmande vandringsväg för fisken även om laxen bara utnyttjar cirka tre kilometer närmast havet. Ån sägs ha riksintresse för fritidsfiske. Lutningen på sträckan är endast 0,3% och detta kanske inte glädjer laxen och gör att den hellre väljer andra livligare vattendrag. Ljungsjön ligger 70 meter över havet enligt en  Google-karta. Någon som är bättre än jag på matte kanske kan räkna ut om lutningen 0,3% är rätt beräknad om åns sträckning är cirka 20 kilometer?

Svårframkomlig väg – Björkäng, Tvååker, Halland – oktober 2017

På denna väg i Björkäng simmade inga laxar, varken glada sådana eller laxar med annan sinnesstämning. Detta är en körväg som löper parallellt med Törlan, vägen heter Ålyckevägen. Blötan i marken är gedigen och det var svårt, eller nästan omöjligt, att ta sig fram här utan att vada eller simma eller att ta en omväg.

Jag noterar att när jag sökte på Björkäng i Google Maps så hamnade jag i distriktet Spannarp nära tätorten Himle och närmare bestämt vid Björkängs Vägkrog. Detta motell, som tidigare hette Motell Björkäng, flyttade 1988 från orten Björkäng vid havet till orten Himle, som ligger fyra, fem kilometer från havet. Flyttningen var orsakad av att väg E6 hade fått ny sträckning och dessutom blivit motorväg. Vägkrogen ligger intill denna motorväg men orten Björkäng ligger kvar på samma plats vid havet som innan. Inte ens lokaltidningen brukar träffa rätt i detta sammanhang när det skrivs om till exempel en trafikolycka nära vägkrogen, då sägs den olyckan ha inträffat i Björkäng (vid havet).

”Tack för besöker!” – ”För all del.” – Varberg, Strandpromenaden – oktober 2017

Tack för besöket! Thanks for the visit!” – ”För all del! By all means! – Käringhålan, en allmän badplats, ligger nära den här platsen, men det är ett dambad, så därifrån hoppas jag inte att mannen som avlägsnar sig kommer. Nej, det tror jag inte, det är dessutom i oktober månad och badsäsongen är överstånden, vattnet är då på grund av fallande temperatur bara till för de verkliga entusiasterna och de är trots allt inte så många.

Det grå huset på andra sidan Strandpromenaden är ett omklädningsrum i anslutning till Simstadion i Varberg, det finns ju en sådan här, nära fästningen.

Isande vindar – Kyrkogatan, Varberg – februari 2003

Avslutningsvis en påminnelse om att vintern närmar sig på vår del av jordklotet. Om vintern blir kylig och blåsig med lite yrsnö går ju inte att säga, men en söndag i februari 2003 så var det ganska kallt och blåsigt, ett innesittarväder egentligen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fisk, Fiskar, Fordon, Fotoblogg, Halland, Höst, Photo blog, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.