… varvat med jippotävling 1977 vid vallgraven i Varberg
Jag passerade tätorten Frillesås i Halland en sen eftermiddag eller tidig kväll under den varma och ljusa årstiden 1974. Jag visste att Löftadalens Dragkampklubb hörde hemma i Frillesås och nu fick jag plötsligt se dem i aktion under ett träningspass. Kanske inte alla medlemmar i klubben på en gång där intill vägen, utan 8 + 8 idrottare i färd med att slita och dra i ett robust rep från varsin ände av repet. Minst 33,5 meter långt borde repet ha varit, märkt med en mittlinje och en märkning fyra meter från mittlinjen på varsin sida. – Jag stannade min lilla gröna franska bil med växlespak formad som en paraplykrycka, klev ur och gick fram med en kamera i handen för att titta lite på ett ”tug of war”, en repdragning, och då snackar vi inte om snören eller stickegarn.
Repdragning var det också intill vallgraven en annan kväll, en sommarkväll i juli 1977. Det var två tillfälligt sammansatta lag som tävlade om äran, inget mästerskap, utan bara för sommarpublikens skull. Ett jippo, lite underhållning. På ryggen på den närmaste dragarens jacka står det Varbergs HK men jag vet inte om det betyder Varberg Hockeyklubb eller Varbergs Handbollsklubb. Varbergs Roddklubb på andra jackor.
Hockeyklubben bildades 1981, såvitt jag vet, har ganska nyligen (2011) slagit sig ihop med Veddige HK Vipers och heter numera Varberg Vipers. Bildad 1981, det bör alltså inte kunna vara hockeyklubben som skickat sina starkaste män till dragkampen 1977. Handbollsklubben bildades 1973 på grund av att Varbergs BoIS lagt ned handbollen, men klubben heter, i alla fall i dag, HKV, HK Varberg (inte Varberg HK). Anrika Varbergs Roddklubb bildades redan 1896 och de var starka i armarna 1977, så där är ingen tvekan om klubbtillhörighet.
Landskommunen Löftadalen blev genom en kommunreform 1952 en storkommun, skapad av en sammanslagning med de andra landskommunerna Frillesås, Gällinge, Idala, Landa och Ölmevalla. Frillesås var en tätort inom Löftadalens storkommun, men denna storkommun kom 1974 att ingå i Kungsbacka kommun. Frillesås är förstås fortfarande en tätort och har i dag nästan 3 000 invånare, en del av dem bor i Löftaskog inom Varbergs kommuns gränser, Frillesås ligger i gränssnittet mellan dessa två halländska kommuner.
Tränaren var lite nyfiken och undrade vilken tidning jag representerade. Jag representerade inte någon tidning, bara mej själv, och jag kunde inte tala om för honom att bilderna skulle förekomma i en blogg mer är fyrtio år senare. Blogg??? Nä, jag fick förklara att jag bara var nyfiken, jag hade ju hört talas om klubben som var omskriven redan då. Jag tror att jag lite svävande sa att jag ”freelansade” ibland, vilket var en sanning med mycket stor modifikation. Tränaren berättade i alla fall om klubben, jag borde ha antecknat men hade inga skrivredskap med mej.
Journalisten Sven Lindhagen (1896-1969) skrev 1957 i sin bok Mina femton olympiader och några till: ”Det är synd att man så sällan får se dragkamp på en stortävling. Det tilltalar de mest primitiva instinkterna. Styrka, seghet och intränad takt rycker åskådarna med sig”.
Samme man berättar i samma bok om Stockholmsolympiaden 1912, som han som yngling och boende med Stockholms Stadion inom synhåll, åsåg på plats. Dragkampsfinalen ägde rum på stadion. Sverige vann OS-guld, på ett ganska enkelt sätt kan man tycka. Bara fem anmälda lag skulle möta varandra inbördes, endast två lag ställde sedan upp. Storbritannien vann första matchen på walk over, motståndaren Böhmen dök aldrig upp. Sverige vann också på w.o., Österrike dök inte heller upp. Sverige och Storbritannien möttes, Sverige vann, sedan skulle Luxemburg och Österrike mött varandra, men inget av dessa lag kom till start.
Den nämnda matchen mellan Sveriges sex Stockholmspoliser, en Göteborgspolis och Sandhamnsfiskaren (fast han var visst polis han också) Herbert Lindström och Storbritanniens åtta poliser, London-bobbies, OS-mästare 1908 och obesegrade, blev den match som avgjorde var guldet och silvret skulle hamna. Sverige vann första omgången, sedan blev britterna diskvalificerade i den andra, ett par av dem hade av trötthet legat mot ned marken och dragit. OS-guldet till Sverige efter en enda dragkampsmatch!
Om Lindström från Sandhamn, 196 cm (6 ft, 5 in) lång och 103 kg (227 lb, 1,2 oz) tung, sades det att han på egen hand kunde dra oceanångare i land om de av någon orsak hade törnat på och fastnat på en sandbank. Bra träning säkert men kanske inte helt sant, fake news.
De svenske hette Arvid Andersson (1881-1956), Adolf Bergman (1879-1926), Johan Edman (1875-1927), Erik Algot Fredriksson (1885-1930), Carl Jonsson (1885-1966), Erik Larsson (1888-1934), August Gustafsson (1875-1938) och icke minst Herbert ”Stor-Herbert” Lindström (1886-1951), fiskaren och polisen. Namnen står nog inte i den ordning som herrarna förekommer på bilden. – 1900-1920 stod dragkamp på OS-programmet.
1972, två år innan Löftadalen kom att ingå i Kungsbacka kommun, bildade ett gäng killar i Frillesås en idrottsklubb, Löftadalens Dragkampklubb. De medverkade ibland i dragkampstävlingar som bygdegillet arrangerade mellan Frillesåsortens byar, nu utökades tävlingsverksamheten och det gick bra för den nya klubben. Redan 1975 vann de allsvenskan (numera Elitserien) i dragkamp och 1979 hemfördes det första SM-guldet till klubben. Sedan dess uppstiger antalet SM-tecknen till ett trettiotal och ytterligare ett antal seriesegrar i den högsta divisionen har vunnits.
Publik i mängder, på höger sida får åskådarna passa sig för att ta ett steg för mycket bakåt, då finns risken att ramla ned i vallgravens mörka vatten. Inte så djupt tror jag, men vått.
Löftadalens DK har meriter, 2007 till exempel så kammade klubben hem flest medaljer av alla klubbarna i SM. Flera löftadalingar har också under årens lopp representerat det svenska landslaget och därvid skördat medaljer i både VM och EM. Nämnda året 2007, tydligen ett bra år, utdelades både guld, silver och brons till di svenske inklusive dem från Löftadalens Dragkampklubb. Ett tjugotal LDK:are deltog för Sverige detta år, då tävlingarna ägde rum i Minehead i England.
Jaha, och vem vann då dragkampandet här vid vallgraven? Inte vet jag. Ett av lagen stod ju som segrare efter utslagningstävlingar men vilket? Och vad kallade de sig? Fick de något pris? – År senare, i slutet av 1990-talet och framåt några år, så tävlades det i stället i vallgraven med drakbåtar i något som kallades Drakbåtsfestivalen med lag som Leffes Gubbröra och andra lag. Men det är en helt annan historia.
Världens starkaste dragkampare?
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o