Varberg – brännbart, tunga solfärgade moln och så en …

… solglimt, ett skyltfönster och en bild från järnvägsstationen 

Brandskador i och på en container i hamnområdet – Varberg – november 2017

Någon eller några illbattingar tände en måndagskväll vid sjusnåret för några veckor sedan eld på trävirke i en container vid Sjöallén i Varberg, femtio meter från Hotell Fregatten. Containern stod (står) där intill en skateramp som något slags rastrum eller väderskydd för skejtarna, som dock är ganska sällsynta den här årstiden. Ibland har man sett andra unga killar tätt samman i ett hörn av plåtskalet, oklart vad de har sysslat med.

Brandskador i och på en container i hamnområdet – Varberg – november 2017

Nu tog det eld, för det är ju en populär sport att tända fyr på skolor, övergivna hus, bilar eller som här, några trästycken från lastpallar som har fungerat som ett slags stolar att sitta på i en container. Möjligen så självantände dessa sittplatser, eller kanske plåten, plötsligt en tidig måndagskväll i november, så kan det också vara.

Lastbilar i väntan på färjans avgång – hamnen, Varberg – november 2017

Molnen ser ovanligt tunga och ilskna ut men det är nog höstsolen i första hand som förstärker det intrycket. Det ser också ut som att molnen vilar på de tre silotornen i hamnområdet. men det är i så snart fall snart slut med den vilan, för de (tornen) skall rivas i samband med skapandet av det nya havsnära (eller hamnnära) bostadsområdet Västerport med planerad byggnadsstart 2020. Vad skall man med tre gamla siloar till? Nej, det heter silor eller siloer, men vad skall man med dem till?

Till höger och bortöver i bild så pågår ett saneringsarbete på den plats där det tidigare fanns ett antal oljecisterner, som nu alltså är rivna (del av Västerport-projektet). På den arbetsplatsen stals i helgen mitt i november (2017) en Atlas frontlastare, värd ungefär en halv miljon kronor. Förutom att den alltså inte kan användas mer för arbete på det aktuella området så har ägaren dessutom ett kontrakt skrivet för snöröjning med just den maskinen. Tjuvlurkarna hade lyckats tjuvkoppla fordonet och sedan kört en bit på ett järnvägsspår, klippt upp ett stängsel och sedan försvunnit i helgnatten för vidare transport via Öresundbron (Öresundsförbindelsen) eller via en färja österut. Alltid österut?

Samma helg så stals också en grävmaskin, värderad till 900 000 kronor, från en annan plats vid ett ganska nytt industriområde i Varberg liksom en hjullastare försvann från ett tredje ställe vid ett lite äldre industriområde. Vore skönt om dessa plundrande stråtrövare och framför allt deras organisatörer inom kort kunde placerades i ett utrymme med kraftigt galler framför, men det är nog ett önsketänkande.

Kontorsbyggnad och entréhus till färjan – Varberg – november 2017

Bakom ovanstående byggnad lägger Stena Lines Danmarksfärja till (än så länge, Stena Line planerar för flytt till Halmstad). Den blå anordningen vid vänstra delen av huset är på- och avstigningsrampen för passagerare.

Tullhuset (Tullkammaren) vid småbåtshamnen – Varberg -november 2017

Detta är är Tullhuset (Getakärr 3:46) vid småbåtshamnen i Varberg och det har stått på den platsen sedan 1883, då stadsingenjör Henric Holmberg ritat färdigt detsamma och sedan byggherren och hans hantverkare hade färdigställt byggnaden. Tullverket bedrev tullverksamhet här fram till 2003, då denna hantering flyttades till Borås om jag inte minns fel. Kanske var tanken att Stenafärjan och andra fartyg i hamnen skulle gå uppströms Viskan för tullvisitation i Borås i stället.

Kommunen har sitt hamnkontor här liksom Previa och Campus Varberg har utrymme i huset. Där inryms också föreningen Flottans Män i Varberg, som bildades 1949. Jag vet inte om Tullhuset genast blev platsen för ”sjöbusarna” i föreningen eller om de flyttade dit senare. Tullhuset är bedömt som bevarandeklass A, vilket är en byggnadsminnesklass, så huset kan kanske få stå kvar utan att rivas i ett eventuellt förtätningsprojekt i hamnen. Det förnämliga projektet Västerport (det blir nog bra) kommer så småningom att ligga färdigt bara ett stenkast norrut.

Det är ingen vanlig lampa eller strålkastare som strålar ut från ett fönster, det är i stället den lågt stående solen som kastar sitt ljus rakt igenom två av byggnadens fönster, in på bortre sidan och ut genom fönstret på hitsidan.

Ung kvinna i plast på plats – Varberg – november 2017

Det är ytterst sällan medelålders eller äldre kvinnor tillverkade av polypropylen poserar för klädvisning i ett skyltfönster, ändå ser jag att kanske merparten av dem (de äkta, icke de av polypropylen) som slinker in i butikerna är just medelålders. Jag menar då inte butiker med tonårskläder utan butiker med kläder för vuxna damer, kanske inte alltid en kund av den trådsmala typen (tack och lov) men som inte ser sin egen storlek utställd i skyltfönstret, åtminstone inte på en normalvuxen skyltdocka.

Vid järnvägsstationen – Varberg – november 2017

Den här mannen har inte haft någon tur i livets lotteri, det står alldeles alldeles klart. Jag har inte sett honom tidigare (vilket dock några vänner gjort just här), vet inte var han håller till annars, men här är han vid järnvägsstationen i Varberg, som har blivit lite av en samlingsplats för människor som på kant med tillvaron har tagit sig till Varberg från andra ställen i Europa eller från andra delar av världen. Jag läste i dag en insändare i lokaltidningen skriven av en man som lite i stadens utkanter cyklat förbi en skogsdunge, där han upptäckte ett tältläger ”som förflyttade tanken till samhällets bakgård i början av förra århundradet”.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Brand, Fotoblogg, Halland, Höst, Photo blog, Skräp, Uncategorized, Varberg, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.