… på besök vid banans 50-års-jubileum i augusti 2017
En Chevrolet Camaro Z28 Super Saloon står för beskådan på startområdet på Falkenbergs Motorbana. (Z28 var ett utrustningspaket liksom RS och SS också var ett tillval). En ”saloon car” är en bil av sedanmodell, som vilken standardbil som helst, fast förstås ändå inte, en ”Super Saloon” är ju en uppgraderad bil och till exempel skall det vara en V8-motor under huven. Muskelbil kanske man kan säga också, men då skall det nog vara en amerikansk bil. 1960-talets engelska Jaguar MK2 sägs vara den första Super Saloon’en.
Jag hämtar information om bildens bil från ett informationsblad som fanns i en pärm vid bilen: ”Bilen byggdes av Raymond Pettersson med hjälp av Roland ”Gäddhultarn” Gingtorp. Första ägare var Greger Petersson inklusive Bosse ”Emma” Emanuelsson. Den som tävlade var ”Emma” under tidigt 1980-tal”.
Bo ”Emma” Emanuelsson (född 1943) tävlade för Göteborgs MF (Motorförening), som till exempel vid Banco Cup i Anderstorp i juni 1974, där bilden ovan är fotograferad. När han började köra 1968 var det i en Volvo, men han bytte ganska snart till Ford och i Anderstorp 1974 körde han en Ford STP Capri 2600 RS för Team STP Sweden. Han körde ju också senare den mäktiga Super Saloon-Chevan, när det nu begav sig. Enligt Wikipedia rattade ”Emma” Chevrolet Camaro 1975-1978.
”Thomas Gunnarsson hette nästa ägare till Chevan (‘Super Saloon 600’), han ägde Din-X-macken i Vaggeryd och han tävlade med bilen 1983-1984. Därefter gick bilen vidare till Hasse Larsson från Skara, han körde ekipaget i SSK (Stockholms Sportvagnsklubb, som driver racing i SSK-serien) och Special Saloon. Efter detta såldes bilen till Lars Norberg i Varberg, som byggde om frampartiet och flyttade motorn bakåt med hjälp av ”Gäddhultarn”. Så hamnade bilen hos Christer ”Kimpan” Johansson i Umeå varefter ‘vi’ (tre bröder Bertilsson) köpte Camaron sommaren 2014 och började renovera den, vilket tog två år. Det som fanns kvar av bilen vid övertagandet var rörchassit, karossen med alla plastdetaljer, vingen, bakaxeln och fälgarna”.
”Hejsan! Vi är tre bröder som ska försöka rädda en gammal racer. Här kommer några bilder. – Vi hittade den på Nitroz säljsida. Köptes från Umeå. Bosse ”Emma” Emanuelsson har kört den”. Så skriver bröderna på denna sida och här finns mer att läsa och fler bilder att titta på. Bilen, till en kostnad av 33 000 kronor enligt Skillingaryd.nu / vaggeryd.nu, skickades nedplockad i delar från Umeå till Vaggeryd i en container, bara taket var original, övrigt var special, begagnad V8-motor och dito växellåda fick inhandlas separat, mycket jobb återstod att utföra.
Den ljust blå Camaron åkte några ärevarv runt banan tillsammans med andra gamla veteraner. Från sidan ser bilen väldigt smäcker (gracil, elegant) ut tycker jag och gör sig väl på racerbanan.
Pontiac Firebird Trans AM framställdes mellan åren 1969-2002 och Trans Am var en lite uppgraderad version av Firebird. Här på asfalten vid depåområdet på motorbanan stod Firebird’en både för att titta på äldre bilkamrater och för att själv låta sig beundras och för att visa sina musklern.
Detta är en replika, en kopia, av McLaren M8F, en bil i en serie racingbilar som under fem år dominerade Can-Am, Canadian-American Challenge Cup (det amerikanska ”sportvagns-VM:et”), från 1967 till dess att Porsche gjorde entré 1972 med sin tolvcylindriga turboladdade modell 917-version av racingbil.
1967 vann Bruce McLaren med en M6A, 1968 Denis ”Denny” Hulme i en M8A, 1969 Bruce McLaren i en M8B, 1970 Denny Hulme i en M8D och 1971 Peter Revson i ovanstående modell (originalet), McLaren M8F. Teamet vann hela 43 individuella race under den femåriga perioden i Can-Am.
Tragiskt nog omkom nyzeeländaren, racingbil-designern och racerföraren Bruce McLaren (1937-1970) själv 1970 på racingbanan Goodwood Circuit i södra England i samband med test av teamets nya M8D-bil, Bruce blev bara 32 år gammal. Denny Hulme (1936-1992) var också han nyzeeländare och även han omkom på racingbanan, detta efter att han drabbats av en hjärtattack i en tävling och sedan kraschat. Också Peter Revson (1939-1974) omkom i en bilkrasch, det skedde under ett test inför ett lopp i Syd-Afrika.
M8F-originalet utvecklades till 1971 års säsong av Can-Am och den utrustades med en väldig åttaliters Chevrolet V8 motor med 751 hk vid 6,400 varv. Denna bil sporrade några bröder Pettersson (Kent, Jan och Peter), från Vaggeryd att bygga ett eget sådant monster. De hade 2007 besökt Nürburgring i Tyskland för att se ett GP för ”Oldtimers” (en antik eller klassisk bil kallas Oldtimer i Tyskland och i Nederländerna) och tänt till på just en M8. Sagt och gjort. Tio år senare står bilen för beseende på Motorbanan utanför Falkenberg i samband med jubileumfirandet av banans femtio år sedan tillblivandet.
Kopian har också den en V8 Chevrolet-motor men lite klenare (5,7 liter, 340 hästkrafter, mindre är 5 sekunder från 0 till 100 km/tim), än originalet, och det är en ganska vanlig motortyp för racing som installerats. Denna bil är också lite tyngre, den väger 1 250 kilo, än den som Peter Revson körde 1971 och har en annan uppbyggnad av ramen, dessutom är skalet av aluminium och inte glasfiber. Observera också att denna version av M8F har svensk registrering, ett lite avvikande fordon på allmänna vägar alltså, och detta är möjligt via SFRO, Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation.
Jo, det är samma brödratrio som har jobbat med båda projekten, både Camaron och McLaren-replikan. Bröderna Jan, Kent och Peter, nämnda i åldersordning, Jan är äldst. M8F-kopian byggdes först och Chevrolet Camaron därpå. Jag blev inte klar över den saken, att det är samma familjära projektgäng till båda bilarna, innan jag läst vaggerydstorget.se/framme.nu, skrolla fram till sidorna 11-12 för att läsa om projekten.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o