Varbergs Lucia 2017 med tärnor; kyrktorn; ett före detta …

… stadshus; snögubbebyggande; en plats samt en skidtäfling

Luciaföljet på väg till kyrkan – Varberg (torget) – 10 december 2017

På ett tunt lager snö färdades Varbergs Lucia, tärnor och följe längs Torggatan mot kyrkan. För något eller några år sedan flyttades Luciakröningen från en scen på torget, väldigt ofta i gräsligt väder med vind och snöslask, till den betydligt mer ombonade miljön inne i kyrkan, med ljus och värme.

Varbergs Lucia 2017 – Julia Hedblom – 10 december 2017

Varbergs Lucia 2017, Julia Hedblom, har per hästkortege precis anlänt tillsammans med tärnorna till Varbergs kyrka för kröningen och ställer dessförinnan snällt upp för en bild. Hästkusken skymtar mellan ljusen i Julias krona.

Att bli uttagen som Luciakandidat har skett genom en audition i oktober månad. Sångröst har väl varit en bra merit att ha med sig, därefter har de uttagna ägnat tid åt att repetera sånger och annat för att vara väl förberedda inför alla framträdanden som brukar vara aktuella.

Lucia med tärnor vid kyrkan – Varberg – 10 december 2017

Tärnorna heter Tilda Apelqvist, Clara Bengtsson, Elin Johansson, Josefine Lundin, Elina Sjöwall och Jennifer West. Lucia är, som redan omtalats, Julia Hedblom. Här beger de sig till ett samlingsrum för att bli av med den varma kappan och för att göra sig redo för den stundande Luciakröningen och sångframförandet.

Varbergs kyrka, målet för Lucia med följe – 10 december 2017

Innanför dessa murar kröntes Lucian, inte i tornet förstås men i själva kyrkorummet. Jag var dock inte där, faktum är att det var en ren händelse att jag efter en liten promenad på stan såg den lilla hästdragna kortegen på Torggatan och kunde fotografera några bilder.

Varbergs kyrka, utförd av murarmästare Friedrich August Rex, är uppförd under åren 1769-1772 i gustaviansk stil och den ersatte den tidigare Caroli kyrka (från 1600-talet), som blev förstörd i stadsbranden 1767, en av stadsbränderna i Varberg. Stora sådana bränder rasade också åren 1666 och 1863.

Stadshotellet vid torget – Varberg – 10 december 2017

Och det här är Stadshotellet, vid invigningen 1902 både Stadshus och hotell, med torget framför. Granarna är bara tillfälligt utplacerade men kanske inte just för att jag skulle få ett staffage i bilden. Tack i alla fall. Och stativ använder jag aldrig, så sådana här bilder blir aldrig riktigt skarpa, men jag vet ju att det är Stadshotellet och kan berätta om att så är fallet. Jag skrev dock först Sparbankshuset i texten innan jag insåg att så inte är fallet, bankens påkostade byggnad är i stället belägen till vänster om hotellet men inte synlig i bilden, men det fina bankhuset är också beläget vid torget).

Konstprojekt i snö på Varbergs torg – 10 december 2017

Jodå, här skapas något, formgivet i snö, en traditionell snögubbe förmodligen, eller flera sådana. Det gäller att passa på när snön ligger på gatstenarna och nästa dag var snön och snöfigurerna mycket riktigt borta, upplösta till vatten.

Plats att parkera på – Varberg – 10 december 2017

A place (plats) to park the car! Här måtte väl en bil stått parkerad helt nyligen eller är ytan markuppvärmd? Platsen är i alla fall platsmarkerad med plats för en bil.

Militär skidtäfling i Varberg – ur Hvar 8 dag 1908 – foto: Mathilda Ranch

abandowest är nästan alltid först med alltför sent inkomna nyheter: här en något fördröjd nyhet från en skidtäfling i Varberg år 1908. Den på fästningen belägna volontärskolan har låtit sina officersrekryter täfla i hästdragen skidåkning (kallas de snörningspatruller?). I den händelse resultatlistor från denna skidtäfling förekomma och inkomma så återkomma vi naturligtvis med dessa resultat snarast, inom innevarande sekel om möjligt.

abandowest avstår vid behof en sanning till förmån för en god nyhet, om än en gammal sådan. Tag del av abandowest vid alla tillfällen som gifves!

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vinter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.