Juletid 2017 med glögg och musik på Landvetter flygplats …

… och med tågresa mot nordost (och tillbaka igen)

Glöggservering – Landvetter flygplats (Göteborg) – december 2017

Det finns faktiskt en kyrka på flygplatsen, den består av en präst och en diakon. Bland de omkring 4,000 som arbetar på Landvetters flygplats finns alltså en flygplatspräst och en diakon, personer som vid behov kan bistå resenärer, besökare och förstås också dem som jobbar där på platsen. En vigsel kan också förrättas. Ett trevligt inslag denna dag strax före jul var att kyrkan bjöd på glögg och pepparkakor och det verkade i första hand vara alla de som väntande på ankommande som tog vara på tillfället att bli bjudna. Till exempel abandowest, som inväntade ett efterlängtat besök.

Sång med gitarrkomp – Landvetter flygplats (Göteborg) – december 2017

Han är inte dirigent, inte här i alla fall, utan han bevarar musikduons framträdande med sin kamera. En stunds musikalisk avkoppling fick vi som väntade vid ankommande, de av oss som gjorde sig tid att stå stilla en stund alltså, och till detta en mugg varm glögg för den som önskade.

Volvo XC40 på podiet – Landvetter flygplats (Göteborg) – december 2017

Volvos senaste, en småbil i den stora prisklassen, för här står en XC40 för dryga 400,000 kronor och med nästan 250 hästkrafter att slösa med. En terränggående stadsjeep, en kompakt-SUV. Nog önskar jag mig en sådan även om den ser fyrkantig ut.

Notiser på Önsketrädet – Landvetter flygplats (Göteborg) – december 2017

Önsketrädet finns kvar på Landvetters flygplats om än undanskuffat i ett hörn. Där kan man formulera sina innersta tankar på en papperslapp och fästa på trädet eller låna citat från andra som har tänkt till: ”You don’t make friends with sallad” (eller ”You don’t win friends with sallad”, ”Du skaffar dig inga vänner med sallad”), det måste vara ett citat från ett avsnitt ur TV-serien The Simpsons. Lisa the Vegetarian tycker att man borde ta med sallad i stället för grillkött till ett barbeque-party, men det tycker inte Homer och Bart och sjunger ”You don’t win friends with salad”.

Kungsbacka station och stadsgräns – december 2017

Nog är detta Kungsbacka station och stadsgränsen är dessutom markerad med en skylt där borta vid stoppbocken. Kungsbacka stadsgräns har en längd av 22,67 kilometer läste jag här, men vad innebär det? Finns det en uppritad stadsgräns för tätorten inom Kungsbacka kommun? Uppenbarligen.

Koningsbakkae lär staden/tätorten ha hetat under medeltiden och ha varit en dansk gränshandelsplats, dessutom under en period ha varit Danmarks minsta stad. I dag, betydligt större och belägen 28 kilometer från Göteborg, räknas Kungsbacka som en del av tätorten Göteborg. – Tätorten Kungsbacka har endast cirka 21,000 invånare medan kommunen har omkring 81,000, inte dåligt, medan stor-Göteborg har över en miljon däri boende.

Utsikt i SJ andra klass – Västra stambanan mot nordost – december 2017

Snabbtåg 2 kl SJ (från Göteborg) Fönster Salong, biljetter med fyra tillkommande bokningsavgifter (32,50 SEK i snitt per person och enkelresa). Gör jobbet själv vid datorn och betala själv för det. ”Tänk på att vara i god tid till tåget”, uppmanas det på bokningsbekräftelsen. Tänk om SJ och Öresundståg själva kunde tänka på samma sätt, ”tänk på att vara i god tid med tåget”. Vi hade dock tur med vår resa, inga förseningar alls, men redan dagen efter vår återresa så var det trassel i Stockholmsområdet och grova förseningar med allt vad detta innebar för de resande.

SJ första klass – Västra stambanan mot nordost – december 2017

Det här läste jag på en bloggsida från mars 2017: ”Numera kostar det en extra avgift på 100:- om man köper biljetter via SJ:s manuella kanaler, dvs SJ:s biljettbutiker eller via telefon. (—). Men du behöver inte betala den extra bokningsavgiften på 100:- för biljetter som INTE kan bokas via internet eller i biljettautomaterna”. En straffavgift alltså i de flesta fall för nöjet att köpa SJ:s färdhandlingar.

Nu ser jag att jag varit orättvis mot SJ, jag har fått gammelrabatt på mina biljetter, strax under 8% faktiskt. 10% till pensionärer säger SJ i sin reklam, men riktigt så mycket var det inte. ICA Kvantum i Varberg ger mej förresten 5% i rabatt som gammal person om jag handlar på tisdagar eller onsdagar, så att de slipper mej övriga dagar, men det är jag nöjd med.

Vi färdades mot Göteborg i första klass (och även sedan den kortare sträckan med Öresundståg), biljetterna för dessa färder kostade av någon anledning bara 100 kronor extra. Kaffe från en kanna fanns att hämta i vagnen (på SJ-delen av resan) liksom en liten muffin eller en clementin. Inte illa. Glasväggen bakom oss med den rörliga skjutdörren skramlade våldsamt när tåget rörde sig snabbtågssnabbt på de inte alls perfekta spåren, men tystnade när vi närmade oss Göteborg och farten saktades in för att vi inte skulle anlända för tidigt. Vi anlände ändå några minuter för tidigt, otroligt nog.

”Skall ni åt samma håll? Får vi sällskap?” – december 2017

Kanske skulle vi här få sällskap längs spåret med en räcka öppna godsvagnar och ett lok? Någonstans norr om Skövde är det, men eftersom jag satt med ryggen i färdriktningen så var det inte så lätt att hinna notera var någonstans längs sträckan vi befann oss, i god hastighet och utan försening, vilket är noterbart när det gäller dagens svenska tågtrafik. – Nej, det gröna green cargo-dragloket väntade snällt och stillastående till dess vårt SJ Snabbtåg hade passerat stickspåret, sedan kunde det dra sina vagnar vidare ut på Västra stambanan.

Detta är Sverige: röd stuga med vita knutar – Västra stambanan – december 2017

Kan en röd liten stuga bli rödare än så här och kan knutarna bli vitare? Förmodligen, men jag föredrar att ändå inte tro det. En före detta banvaktsstuga antagligen, någonstans i Sverige, på hemväg i riktning mot Göteborg. Inte stugan alltså, utan resenären med sällskap är på hemväg från Katrineholm i riktning mot Göteborg för vidare befordran med Öresundståg till Varberg. Röda stugor blåsa vi förbi.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cars, Fordon, Fotoblogg, Halland, Järnväg, Katrineholm, Musik, Photo blog, Resor, Sång, Södermanland, Tåg, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.