… beträffande ridvägen och borgmästaren och balarna
Det har regnat åtskilligt under några veckor vid jul- och nyårstid och bäckar och åar har fört med sig mängder av vatten, bland annat har Törlan (”kategori vattendrag”), som mynnar ut i Kattegatt här vid Björkäng, orsakat översvämningar. Jag vet dock inte om de avbildade pölarna eller mindre sjöarna har orsakats av Törlan, som rinner i närheten, eller om marken helt enkelt inte har förmått svälja regnvattnet. Besvärligt att nå husets dörrar är det emellertid, och bara några dagar tidigare har det varit än större ansamlingar av vatten har jag fått mig berättat.
Sverige är indelat i fem vattendistrikt och en länsstyrelse i varje område är utsedd vattenmyndighet. Det visste ni förmodligen inte? Tillsammans värnar vi vattnets värde, säger myndigheterna och menar kanske oss alla, eller också gäller det bara anställda vid myndigheterna, jag vet inte riktigt vilket. Det finns också ett av Vattenmyndigheterna publicerat nyhetsbrev som heter Vattenblänk, det beskriver innevarande 2018 som ett supervattenår (med stora klimat- och miljösatsningar), vilket låter lika kryptiskt som mantrat ”tillsammans gör vi skillnad” (till det bättre eller till det sämre?). Det var inte tal
om supervattenår i juni 2017, då beskrev HaV (se nedan) följande på MSB:s bloggportal Krisinfobloggen: ”Vattenbrist hotar stora delar av Sverige inför sommaren, så nu gäller det att spara vatten. Lennart Sorby på Havs- och Vattenmyndigheten ger tips och reder ut begreppen”. (…) ”Tror du att folk förstår hur allvarlig situationen är?” MSB är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Förutom Vattenmyndigheterna så finns det således också en myndighet som heter Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, som på regeringens uppdrag men i medborgarnas tjänst ”arbetar för levande hav och vatten”. Nog bryr vi oss om vatten allt, är det inte för torrt med besvärande lågt grundvatten så är det för vått med besvärande översvämningar. Sverige är ett land där det skall vara lagom, så det är inte bra om det är för vått eller för torrt, lagom vått och torrt skall det vara. (Lagom is described in English here).
En i november 2016 avställd SAAB 9-3 S 5D 2.0I 1998 har hamnat vid sidan av den övriga trafiken och har väl inga tankar på att återkomma dit. Varför den alls har hamnat här vet den väl knappast själv, men tanken är troligen att någon annan än den som borde göra det skall se till att forsla bort bilen. Några dagar efter det att bilden togs så var i alla fall bilen inte kvar på platsen, så någon har tagit sitt ansvar.
Jaha, får man rida här eller får man inte? Den officiella skylten påtalar ju ”Förbud mot ridning”, men den mer privata skylten uttrycker ”ridväg”, att det till och med är en lämplig väg för häst och ryttare. Trafikverkets trafikmärke 1.2.14. säger att ”Förbud mot ridning aktualiseras ofta av annat än trafiksäkerhetsskäl. I sådana fall är det viktigt att göra en samlad bedömning av effekterna. Ett förbud kan t ex medföra att de ridande tvingas välja andra vägar där säkerheten är sämre. I stället för förbud är det ofta lämpligare att sträva efter frivilliga överenskommelser om var ridning skall få ske.”
Här ovan verkar inblandade parter vara oense om vad som skall gälla, respektive part har uttryckt sin egen uppfattning om ridningens lämplighet. Rid gärna här, men inte just här, för här är det rekommenderat att rida fast förbjudet.
MS Clipper af Varberg, en fiskebåt för havsfisketurer till Fladen, vilar stillsamt i speglingen av det majestätiska Tullhuset i nämnda stad (tätort, kommun). En stad borde få kalla sig stad även om den inte längre är en stad utan en tätort i en kommun med samma namn. Begreppet stad borde återkallas och en borgmästare för denna stad åter utnämnas. Den siste borgmästaren i Varberg hette Axel Lindskog och innehade detta lokala offentliga ämbete under åren 1944-1970.
Det är besvärligt att förklara för utländska vänner och gäster att ”Varberg is since 1971 not a town anymore but a … öh … ääh … it is a tätort and we do not have a Mayor anymore but a … ööh … ääh … a kommunalråd or kommunråd or kommunfullmäktiges ordförande!” – ”Sorry, WHAT? No Mayor?” – ”And the Tullhus is not a tullhus anymore because the tull … ööh … the customs office was relocated to Borås.” – ”Borås?” – ”Yes, you know: Jag vill bli en del av dej, Borås, Borås, med Galenskaparna you know.” – ”??! Golanscooper? What the fuck do you talk about?” – ”Never mind. Now we go to the Systembolaget instead.” – ”System … ? What fucking system?”
”In Sweden we have pink balls!” – ”Pink balls? Let me see, I don’t believe you!”- ”No, no, no, I mean, we have the silage bales wrapped in pink plastic to feed the cattle.” – Do the animals really eat pink plastic?” – ”Never mind. Let’s go to Falkenberg instead for a fika at Stålboms.” – ”Fika?! What the fuck is a fucking fika? Heck no, what I need now is a cup of black coffee!”
De rosa ensilagebalarna såväl som balarna i vitt och grönt innehåller gräs, vilket packats i plast för att både behålla och konservera näringsvärdet till dess kreaturen skall låta fodret passera genom alla fyra magarna eller magen och utbuktningarna eller hur de nu är skapta. Övriga höätare får förstås sitt de också. Efter en idé från Nya Zeeland så lanserades den rosa ensilageplasten som ett sätt att stödja bröstcancerforskningen och det rosa blev raskt populärt bland de svenska bönderna. Nu finns även (ljus-)blått plastemballage och den färgen blev till som ett stöd för prostatacancerforskningen. Lantmännen, plastföretaget och lantbrukaren bidrager med fem kronor vardera till Bröstcancerföreningens Riksorganisation eller till Prostatacancerförbundet. (Fem kronor var i alla fall vad som gällde 2016). Varje rulle plast räcker förresten till ungefär fem balar.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o