Björkgården, Subbe fyr, Mia, Corvus cornix, Motocross …

… och Marocko, en samling bilder där alla utom två har bearbetats extra

Övergivna Björkgården – Varberg – januari 2018

Björkgården heter det här stället, som man i alla fall kan ana där till höger, det ligger nära orten Himle en bit sydost om Varberg. Ursprungligen har här varit en nöjespark, Fun City (eller Leklandet Himleriket, som det hette först, Axels Tivoli har också funnits där, Varbergs Sommarland, med den hiskeliga figuren, var ett annat namn), men parken har varit nedlagd sedan 2012. I den byggnad som syns på bilden har det dansats och underhållits och konfererats och säkert mycket mera, en nöjes- eller eventlokal har det varit. Underhållits ja, bland annat av ”buskisduonStefan och Krister (”Ett gott skratt på Björkgården”), som kanske är mest kända genom sina TV-sända utomhusrevyer i Falkenberg.

Varbergs Sommarland – okänt årtal

Asylboende har det varit här en period efter den krisartade flyktinginvandringen hösten 2015. Det ligger ett antal mindre hus av typen uthyrningsstugor för turister intill Björkgården, senast alltså bostäder för asylsökande, men det boendet är avslutat nu och hos det konsortium av fastighetsägare, fyra lokala fastighetsbolag som köpt Fun City inklusive Björkgården, finns planer på att i stället skapa ett helt nytt bostadsområde på denna yta som har varit platsen för en nöjespark.

Övergivna Fun City – Varberg – januari 2018

Det här är ett förspikat fönster på en container intill den gamla entrén till Fun City. Nästan allt är borttaget och bortrensat från den tidigare nöjesparken. Samlingar av kasserade inventarier och ytterligare ett antal fula containrar fanns kvar vid fototillfället men frontlastare gjorde sitt bästa för att rensa bort de sista resterna att den en gång välbesökta anläggningen. Vi fick förresten skäll av en frontlastareförare för att vi hade gått in på området genom det obefintliga staketet. Här nedanför finns dock rester kvar av ett brädstaket och en grind.

Övergivna Fun City – Varberg – januari 2018

Jag har inte funnit något begynnelsedatum för Himleriket, men jag tror att det finns anor bakåt i tiden till mitten av 1980-talet, även om det första leklandförsöket blev ett fiasko. Jag läste i alla fall att ett artistpar Ljungberg 1994 ”köpte, iståndsatte och omprofilerade” Leklandet Himleriket, vilket de sedan 2004 sålde till ett storbolag i nöjesbranschen. Håkan Larsson var dock en tidig ägare av Himleriket, möjligen var det han som drev det fram till 1994, jag tror att det var så förresten. Han blev känd för att ha sålt mark för åtskilliga miljoner till Banverket, som behövde den marken för det järnvägsbygge med dubbelspår som skulle anläggas där förbi.

Subbe fyr och Strandpromenaden – Varberg – januari 2012

Subbe fyr i Apelviken i Varberg är en inseglingsfyr som hjälper sjöfarten att hitta till Varbergs hamn. I närheten (på fasta land) passerar en promenadstig från Lilla Apelviken (vid Varbergs Kusthotell) till Stora Apelviken, en stig med fin utsikt över havet. Den gångvägen syns inte på bilden, det gör däremot Strandpromenaden upptill till vänster, eller man ser i alla fall staketet intill promenaden.

Subbe fyr kom i bruk 1934 och ersatte den fyr som då fanns på Skrivareklippan i vattnet mitt emot Varbergs fästning. Fyren på Skrivareklippan hade använts sedan 1871. Den nya fyren i Apelviken drevs ursprungligen med gas men ersattes 1945 med elektricitet.

Förvrängt porträtt av Mia – 1973

Lilla söta Mia har blivit lite annorlunda (rundare) i ansiktet på den här bilden jämfört med originalet men jag hoppas att hon förlåter mej för detta. Det är ju mycket lättare (och lite fuskigt) att jobba med bilderna i dag, vid datorn, än vad det var i mörkrummet med den röda lampan vid den tid då detta begav sig.

Kråka på pirmuren – Varbergs innerhamn – mars 2010

Den här kråkan framförde ett meddelande av något slag, ett meddelande som jag inte alls uppfattade. En gråkråka är det, en Corvux cornix, och den arten har inte begåvats med sångröst (det har i och för sig inte jag heller), endast ett kraxande framför (överbringar) denna Corvux cornix. Synd, tänk om vi kunde sjunga tillsammans, kråkan och jag.

Motocross på Annebergsbanan – Varberg – maj 2014

Annebergsbanan strax norr om Varberg är ett ”tillhåll” för motocrossförare från hela landet och Kristi Himmelfärdsdag är en traditionell tävlingsdag på den banan. Ovanstående bild är fotograferad just vid ett sådant tillfälle. En del av färden under ett tävlingsvarv tillbringas i luften, det hör liksom till sporten, det skall inte vara lätt utan banan är backig och krokig och byggd med nästa oundvikliga tillfällen till dessa motorburna hopp.

Kvinna, barn och åsna – Marocko – 1976

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Familj, Fågel, Fåglar, Fordon, Fotoblogg, Halland, Konst, Motor, Motorcykel, Motorcyklar, Motorsport, Photo blog, Resor, Sommar, Sport, Tvååker, Uncategorized, Underhållning, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.