Bibliotekarien Sally inviger kulturhuset Komedianten och …

… Maria Lundqvist vinkar till åskådarna – Varberg 2012-01-14

Bibliotekarien Sally i publikhavet – Varberg – 2012-01-14

Men hur skulle världen se ut om jag, Sally Santesson, uteblev från vardagslunken? Lite gråare, lite futtigare” tyckte Sally en gång, Sally, som också var/är namnet på den svenska komedi som sändes av Sveriges Television (SVT) i 16 avsnitt under 1999. Sally Svantesson hette alltså huvudpersonen, en bibliotekarie, och hon spelades av Maria Lundqvist, regissör var Ulf Malmros. Biblioteksförbundets ordförande uppskattade inte den talföra Sally, men bibliotekarierna verkade göra det och Sally fick hållas naturligtvis.

14 januari 2012, nu var det dags för invigning av Varbergs kulturhus, som är namngivet till Komedianten efter kvarteret där det är beläget, Komedianten. Kvarteret har i sin tur fått namnet efter Varbergs Teater (komediant = kringresande skådespelare). Sally skötte det hela utmärkt även om det på Sallyvis blev lite oreda här och där, men hon fick i Varberg tala fritt ur hjärtat, både i publikhavet och från stentrappans scen.

Nog är det väl förresten den tidigare Varbergspolitikern (Fp, L) Åke Bendix, som på bilden står till vänster alldeles bakom Sally?

Invigningen av kulturhuset Komedianten – Varberg – 2012-01-14

Ett och ett halvt år tog det att färdigställa det nya biblioteket, det vill säga att bygga på en våning till det som stod där innan (sedan 1981). Under tiden fanns där ett stort plasttält och bakom plasten växte det nya 4,800 m² stora kulturhuset fram och det till en kostnad av 77 miljoner kronor. För denna peng har biblioteket blivit dubbelt så stort i två våningar och därtill finns också en konsthall och ett kafé. Den fina byggnaden till vänster är Varbergs Teater, en byggnad från 1895, förklarad som byggnadsminne 2011 och för närvarande genomgående en renovering och tillbyggnad. Man kan gå från kulturhuset till teatern utan att bli våt fall det skulle regna, byggnaderna är förenade och förenklar samverkan mellan kulturhuset och teatern.

Slagverksgruppen Komodo underhåller – Varberg – 2012-01-14

Omkring 3,000 åskådare sägs har befunnit sig framför det nya kulturhuset när Sally tillsammans med Kultur- och fritidsnämndens ordförande Christoffer Bergenblock (C), han är 2017 fortfarande innehavare av den posten, och Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Lorentzen (L, då Fp), hon lämnade den posten vid valet 2014) skulle inviga det nya kulturcentret. Vet inte om 3,000 var en överdriven siffra eller ej, men väldigt mycket folk hade i alla fall samlats på Engelbrektsgatan framför byggnaden, gatan var förstås avstängd i denna del.

Bibliotekarien Sally trasslar in sig – Varberg – 2012-01-14

Den stora röda rosetten där bakom var ämnad att knytas upp så att biblioteket skulle kunna förklaras vara invigt, men Sally råkade i stället trassla in sig  i skynket. Det ordnade sig emellertid men i stället blev det problem med avtagandet av hennes långa stövlar.

Sally får hjälp att ta av stövlarma – Kulturhuset Komedianten – 2012-01-14

Stövlarna ja, men innan dess hade de politiska representanterna Margareta och Christoffer hållit var sitt välkomsttal och därefter förväntade man sig att bli insläppt (portionsvis) i den nya byggnaden, men då dök plötsligt den besökande bibliotekarien upp på gatan, mitt i publikhavet. Hon framkallade stora skratt där hon gick i folkhopen och höll låda och talade med människor och lockade också upp några personer på scenen/trappan.

Sally får hjälp att ta av stövlarna – Kulturhuset Komedianten – 2012-01-14

SVT (Sveriges Television) skriver så här om Sally: ”Sally, en 34-årig hemmadotter, bor med sin pappa Roffe. Hon är mytoman, oskuld och hypokondriker. Hennes pappa är skotekniker och Sally hjälper honom med att gå in skor till sitt arbete, dit hon alltid är försenad.” Hit till Varberg och Komedianten kom hon faktiskt i precis rätt tid, kanske för att Maria Lundqvist också var med. Pappan, skoteknikern i TV-serien om Sally, spelades förresten av Sven Wollter, men han var inte med på resan till Varberg.

Alldeles nyligen meddelades att denne Sven Wollter av Jan Myrdalsällskapet tilldelats årets (2018) Leninpris, en summa på 100,000 kronor. Priset delas ut den 21 april i ovan avbildade Varbergs Teater. Bland andra Mikael Wiehe och Jan Guillou har tidigare erhållit detta Varbergsbaserade pris.

Sally får hjälp att ta av stövlarna – Kulturhuset Komedianten – 2012-01-14

Det var alltså det här med stövlarnas avtagande, för den hanteringen passade Sally på att få hjälp av Bergenblock och hon passade förstås också på att flörta på sitt eget vis med honom. Det tog en god stund och framkallade många skratt, över huvud taget så tycker jag att det var en riktig snilleblixt att låta bibliotekarien Sally närvara och rolig var hon. – Hux flux så stod Sally där i strumplästen, peruken åkte av och i stället såg vi skådespelaren Maria Lundqvist på plats där uppe på trappan. Mycket bra jobbat, Sally/Maria!

Skådespelaren Maria Lundqvist har tagit över scenen – Varberg – 2012 -01-14

Maria Lundqvist (född 1963) är född i Göteborg (Västra Frölunda) och en ofta sedd skådespelare på film och TV, ofta som komiker men också i dramaroller och hon har även medverkat i musikaler. Jag tror att jag bäst minns hennes roll som Anita, en mycket stressad socialassistent nära sammanbrott, i TV-serien Hammarkullen, där hon vill sina besökare så väl. Senast såg jag henne i Helena Bergströms dramakomedi En underbar jävla jul från 2015 som sändes i TV nu i julhelgen 2017. Maria spelar Monica och Robert Gustafsson spelar Ulf, de är i filmen gifta med varandra och det är en riktigt bra ”rulle” tycker jag, inte minst är Maria Lundkvist som vanligt riktigt bra i sin roll.

Skådespelaren Maria Lundqvist – Varberg – 2012-01-14

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Familj, Fashion, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Konst, Mode, Musik, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.