Rivningsobjekt, förvandling stundar och …

… delar av Varbergs industrihistoria raderas 

Rivningsobjekt – silor i hamnområdet – Varberg- juli 2017

En tredelad silo syns här i bakgrunden med en ”påklistrad” Varberg Calling for Peace”-dekal. Det är den så kallade PLM-silon, där PLM står för AB Plåtmanufaktur, senare PLM AB, vilka en gång på 1960-talet köpte Limmareds Bruk, som fortfarande är i drift. Glasbruket grundades redan 1740 av en överstelöjtnant som hette Gustaf Ruthensparre och som innehade ett säteri i Limmared i Tranemo kommun södra Västergötland. 1999 såldes bruket till brittiska Rexam, som sedan 2007 sålde hela sitt division av glasbruk till irländska Ardagh Glass. Limmareds Bruks mest kända produkt är flaskan som fylls med Absolut Vodka. Ingredienser till glaset i denna berömda putäll har alltså en gång förvarats i denna tredelade silo i Varberg.

Stoppbock och gaveln på före detta Perssons Båtvarv – Varberg – juli 2017

Perssons Båtvarv, en gång i verksamhet i den gula byggnad som man bara ser gaveln på, grundades 1948 av Torsten Persson. Sonen Görgen tog sedan över verksamheten bara några år efter tonåren. Varvet byggde båtar för de största tillverkarna i Sverige. Numera finns varvet på industriområdet Kvarnagården men jag känner inte till när de flyttade från hamnområdet. Kanske i början av 2000-talet, när området stängslades in. Det har förresten faktiskt även funnits en bostadslägenhet på övervåningen i den gula byggnaden.

Järnvägen, som skall ledas i en tunnel under staden – Varberg – juli 2017

Innan bygget av en järnvägstunnel under Varberg startar och en ny stationsbyggnad rests, så ska en rejäl dagvattenledning läggas i jord, av VIVAB (Vatten & Miljö i Väst AB), från stan ned till havets vatten. Precis där silon reser sig (eller där den har rest sig) skall vattenledningen passera. Ingen plats för någon silo alltså, inga gamla byggnader, ingen gammal hamn, nya miljöer med bostäder i stället. Vad det gäller godsvagnen här ovan och alla andra som är uppställda på spåren så är de samtliga nedkluddade med graffiti i höjd med så långt sprayarmarna har räckt. Polisen i Varberg tog faktiskt en av dessa målarmästare på bar gärning för en tid sedan.

Bort med allt gammal, oavsett vad det är, upp med stora schabrak (kolosser) där den kraftigt ökande befolkningen i Varberg skall bo i framtiden. Att bygga om gamla anrika lokaler till bostäder är det inte alls tal om i Varberg. Fast Västerport, den nya stadsdelen för boende nära intill den före detta hamnen, kanske blir väldigt bra. Solen skiner alltid på bilder som visar hur det (kanske) kommer att se ut i Västerport men konstigt nog så kommer tydligen bara unga människor (med barn) att bo där, om bilderna stämmer. Hur ska de ha råd med det, det blir nog inget billigt boende? Var kommer de äldre att bo, på äldreboenden finns det oftast ingen plats för dem? Och de äldre över femtio som fortfarande kan röra på sig, var skall de bo?

Järnvägstunneln inte att förglömma, men den kanske också blir bra? Hur som helst så tycker jag att vissa gamla byggnader, inklusive industribyggnader, borde kunna bevaras åt eftervärlden i en eller annan form, de rymmer ju en historia förutom att de ofta är byggda av väldigt stabilt material. Som silorna, fast de har å andra sidan inte precis något praktiskt värde eller skönhetsvärde att ta vara på i det blivande bostadsområdet.

Att rivas: PLM-silon i tre delar – Varbergs hamn – januari 2018

Silon består alltså av tre delar, de är sammanbyggda. Där har förvarats glasbildaren kvartssand/krossad kvarts (kiseldioxid), flussmedlet soda (natriumkarbonat) och stabilisatorn kalk (kalciumkarbonat), var sort för sig naturligtvis i respektive torn. I den på bilderna nästan rivna magasinbyggnaden med trekantig gavelprofil har förvarats dolomitkalk, även den till glasbruket, annars har jag för mig att dolomitkalk används som gödslingsmedel.

Magasinsbyggnad för dolomitkalk – Varbergs hamn – januari 2018

Ett transportband som för material in i silobyggnaderna är rest från kajkanten upp mot silobyggnaden och bandkonstruktionen vilar mot magasinbyggnadens tak. En tid när Limmareds bruk höjde produktionsvolymen förvarades sanden någonstans utanför silon och i silon fanns då endast kalk och soda. Transportbandet till höger har använts för att föra material ut från silorna för vidare lastbilstransport.

Silon byggdes 1967 och fungerade som förvaringsplats fram till 2014, då glasbruket i stället kom att få sina råvaror levererade via hamnen i Halmstad. (Den av varbergsborna så omhuldade Danmarksfärjan flyttar ju så småningom också den till hamnen i Halmstad). Här i hamnen i Varberg skall i ju stället byggas den nya stadsdelen Västerport, det är den byggnationen som behöver all plats.

Att rivas: PLM-silon i tre delar – Varbergs hamn – januari 2018

Förresten så låg här i hamnområdet tidigare, strax söder om dess silor, sedan 1908 ett stenkolmatat ångturbindrivet kraftverk med två enheter (det andra installerat 1912) i Yngeredsfors Kraft AB:s ägo. 1937 bildades Varbergs Stads Elverk och de tog, efter sega förhandlingar med Yngeredsfors Kraft, i egen regi över distributionen av elektricitet i Varberg liksom de tog över kraftverksbyggnaden i hamnen. – (Bilden nedan är hämtad ur ”1937-2012 – En bok om Varberg Energis första 75 år”, utkommen 2012).

”Yngeredsfors Kraft Ångreservstation” – Varbergs hamnområde – 1930-talet

Ett gasturbinverk invigdes 1957 och samma år konverterades de gamla ångturbinerna till drift med olja och cisterner för oljan uppfördes norrut längs Östra Hamnvägen. 1965 flyttade Varbergs Stads Elverk från hamnen, kraftstationen revs 1988, elverksbyggnaden och gasturbinhallen revs 2002. På kraftverksområdet ligger i dag parkeringshuset Briggen. Oljecisternerna revs ganska nyligen, jag får återkomma med bilder och text om dessa.

Silodörr, men inte har det väl snöat? – Varbergs hamn – januari 2018

Det är inte snö runt dörren in till silobyggnaden utan kalk (är det väl?). Det vita gjorde också att det såg ut som om snö fallit på intilliggande Östra Hamnvägen (annan snö fattades oss i Varberg). – En gata som heter Magasinsgatan, som i dag slutar vid Västra Vallgatan intill järnvägsområdet, kommer att förlängas västerut över platsen där silon ligger enligt ovanstående bilder, och ned mot vattnet i det som då en gång var Varbergs hamn, inom den yta som så småningom kommer att bli det bebyggda Västerport. När ni framöver vandrar omkring i och samtidigt beundrar det nya bostadsområdet, minnes gärna kraftverket och silobyggnaderna och Varbergs hamn och kanske också Danmarksfärjan.

Några länkar:

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Järnväg, Photo blog, Skräp, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.