Avstängt – brunnet – sprunget – nedgång

Rubrik i Hallands Nyheter 2018-02-09

Trafic stop when streets turn off”. Rubriken ovan är inte aktuell för just de bilder som finns i anslutning till detta blogginlägg, utan rubriken avser ett kilometerlångt arbete på gator ned mot stan, men skulle lika väl kunna gälla också för dessa bilder. Det är ett evigt trixande för att per bil förflytta sig inom tätorten, avstängt, avstängt. Däremot så klagar de som bor på mindre orter i kommunen över brist på sådana hinder, de vill gärna ha avstängt ett tag för att få förbättrat infrastrukturen, men där ute i kommunen är det svårare att komma till skott. I Varbergs tätort pågår dock en mängd bygg- och anslutningsarbeten, det är ju progressivt faktiskt.

Avstängt: Borgmästargatan västerut – Varberg – februari 2018

Till höger bortom trettio-skylten stod tidigare en enplansbyggnad beklädd med mexitegel, inte alltför grann att titta på, och en finare tvåplansbyggnad i trä. Dessa hus revs men kanske inte bara för att mexitegelhuset inte var fint nog. Hur som haver, nu är en av gatorna intill byggarbetsplatsen avstängd för att byggprojektet skall ha någon plats att vara på, det fanns faktiskt ingen annan ledig yta, bara en stor grop. Gående kan i alla fall passera på en trottoar längs gatan, men gatuavstängningen beräknas finnas där under tiden 16 oktober 2017 till 31 december 2018. Kvarteret heter Nålmakaren, vars namn den som läst så här långt  kanske inte precis har undrat över.

Avstängt: Otto Torells gata mellan Västra Vallgatan och Östra Hamnvägen, Varberg – januari 2018

Här var’e stängt! Otto Torells gata mellan Västra Vallgatan och Östra Hamnvägen (vägen närmast) är avspärrad mellan 8 januari 2018 och till någon gång i juni 2018. Tågen på Västkustbanan berörs emellertid inte, de kan passera liksom fotgängare (och cyklister) på höger sida härifrån sett. Otto Torells gata är en förlängning av Norrgatan, som tar slut (eller börjar) vid Västra Vallgatan, medan Otto Torells gata fortsätter i gatans riktning hitom de temporära markeringspilarna.

Otto Torell (1828-1900) då, vem var han, han som har fått en gata uppkallad efter sig? Jo, för det första var han född i Varberg, faktiskt i det hus som skymtar på bilden ovan, bakom trädet till höger, Hotell Gästis, ”kommunisthotellet” med sitt Leninbad.

Extra ordinarie professorn Otto Torell var en svensk geolog, zoolog och polarfarare, banbrytande sägs det. Han var också morfar till läkaren och fäktaren Carl Forsell, vilket kanske inte låter så spännande, men denne har i alla händelser brons- respektive silvermedaljer från Olympiska Spelen i London 1948 och Helsingfors 1952. Carl, född 1917, dog 2005. Morfar Otto har även fått en brunn i Varberg uppkallad efter sig: Edvin Öhrströms skapelse Torellbrunnen, belägen bara hundratalet meter högerut i bild.

Avstängt: Otto Torells gata mellan Västra Vallgatan och Östra Hamnvägen, Varberg – januari 2018

Nya ledningar för dricks- och dagvatten, elektricitet, fjärrvärme och fiber (antar jag) för IT (informationsteknik) skall läggas ned under gatan, därav grävandet och brötandet. Västerport förstås, det är detta ännu inte påbörjade nya bostadsområde eller stadsdel som skall tillägnas dessa rör och ledningar, liksom även det ännu lika lite påbörjade bygget av järnvägstunneln under Varberg får ta del av dessa framdragningar.

Avstängt: Kyrkogatan österut mellan Västra Vallgatan och Kungsgatan – Varberg – januari 2018

Till höger bakom staketet pågår ombyggnad av Brunnsparken, den skall få ett nytt och luftigare utseende, vilket jag tror blir till det bättre. Avstängning av Kyrkogatan förbi Brunnsparken, förstås, men bara i östlig riktning och mellan Kungsgatan och Västra Vallgatan.

Rester efter brand i Långås, Falkenbergs kommun – februari 2018

Ingen självantändning här, misstanke om mordbrand finns i nuläget mot två minderåriga. Larmet om branden i Långås mellan Varberg och Falkenberg kom en lördagseftermiddag i början av februari. Långås ligger förresten i Falkenbergs kommun. På andra sidan den mur som syns i bortre delen av bilden ligger ett bostadshus, bara en meter på andra sidan. Muren var en del av den branddrabbade fastigheten, som innehöll garage och verkstad. Fullt utvecklad brand i verkstadslokalen, som brann ned till grunden, men bostadshuset klarade sig oskadat. Efter branden och innan bilderna togs så har viss röjning företagits.

Rester efter brand i Långås, Falkenbergs kommun – februari 2018

Tycker att jag skådar en utbränd Volvo Duett i bakgrunden och det fanns ytterligare någon äldre bil i garaget, som en Volvo Amazon, samt två traktorer. Fastigheten har tidigare varit lokal för Långås Trä och sågar och material som tidigare använts i lokalerna förstördes av branden.

Strandpromenaden, Varberg – februari 2018

De två joggarna skyndar sig förbi innan solen med ett fräsande sjunker ned i havet för att vila innan det är dags att stiga upp på himlen igen nästa morgon. Många tycker om att springa eller promenera längs Strandpromenaden för att kanske avsluta med att runda fästningen, som finns en liten snabb hundrametersspurt bort mot höger.

Utsikt från Strandpromenaden, Varberg – februari 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bildblogg, Bilder, Brand, Cars, Classic Cars, Falkenberg, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Trafik, Uncategorized, Varberg, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.