”Vilken jädra smäll!” – Ett rivningsobjektet i Varbergs hamn …

… har stupat, med en liten fördröjning

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:20

Vilken jädra smäll” sa Dynamit-Harry, sprängglad part i Jönssonligan i filmerna med samma namn, när han hade apterat och avfyrat en laddning avsedd för någon av Sickans planer. Här i Varbergs hamn kunde man säga detsamma när de tre PLM-silotornen (PLM = Plåtmanufaktur AB) på tisdagen den trettonde februari 2018 skulle fällas till marken därför att området kommer att byggas om till en ny stor stadsdel, Västerport. Tornen står (stod) precis intill parkeringen för fordon (mest långtradare) som väntar på att borda färjan till Grenå i Danmark.

Vi var många som var nyfikna på silornas fall – Varberg – 2018-02-13

Här finns en länk till ett tidigare abandowest-inlägg om bland annat vad siloltornen har använts till och med bilder förstås och här är en YouTube-video som visar hela skedet. Ytterligare en länk (till Varbergs kommun) här.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:16

Lite tidigare på tisdagen, strax före smällen, såg det ut så här vid tornen, apterade och vadderade med sprängmattor. Sprängningen skulle egentligen ha inträffat dagen innan, på måndagen, men olämpligt väder, det vill säga dåligt (kraftig blåst och snöblandat regn) och krångel med byggströmmen förorsakade försening och senareläggningen av arbetet. På tisdagen vid tvåtiden på eftermiddagen travade jag uppför trapporna till fjärde och översta våningen på parkeringsgaraget Briggen i Varberg vid färjeläget i hamnen, gick sedan ned en våning för att få, som jag tyckte, bättre översikt, lyfte kameran och behövde  inte vänta så länge som tur var.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:17

Hit upp, till ovandelens byggnad på de tre silotornen, löpte transportbandet från kajen med den soda, den kalk och den kvartssand som skulle transporteras vidare till glasbruket i Limmared för tillverkning av glas. Här återstår nu inte många minuter innan både tornens och överbyggnadens sagor är all. En del av hamnens historia går i graven.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:20

Så kom då, efter det att varningssirener ljudit, en jädrans smäll, tornen skakade till och ändrade läge och det rök och det dammade en hel del, silotornen skulle efter detonationen ha gett vika och fallit, men de stod fortfarande upprätta. Hade sprängningen misslyckats?

Tankarna hos en del minnesgoda gick kanske tillbaka till Boden i februari 1996, då två höghus på Sveafältet i nämnda stad skulle rivas medelst sprängning. Av någon orsak så ville byggnaderna inte vika ned sig utan förblev, retligt nog, stående upprätta. Jag tror att det ena huset där på Sveavägen sedan fick bearbetas med en jättekula av järn, som monterad på en kran svingades mot fasaderna till huset gav med sig. Den andra byggnaden föll så småningom av egen kraft. Platsen bytte i folkmun namn till Sneafältet.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:26

En hydraulhammare (eller vad verktyget kallas) monterad på en arm på en bemannad grävmaskin kallades efter en stund fram och körde upp på en grus- eller jordhög och började bearbeta partier på det västra silotornets nedre delar. Sprängprojektets ledning var säker på att tornen skulle falla åt rätt håll och ej innebära någon fara för grävmaskinisten. Sen fick vi åskådare och de som jobbade med silofällningen med spänning vänta en stund på resultat.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:27

Jodå, sju minuter efter smällen och bearbetningen gav de med sig, trillingtornen, och de föll som synes handlöst i backen och den ena silon raserade ett staket. Lastbilen ser ut att bli krossad men den står faktiskt utom räckhåll för den fallande betongen. En del smärre betongrester for ut mot höger i bild, ut på infarten till färjeparkeringen (inom avspärrningen) och något ut på Östra Hamnvägen, men ingen eller inget kom till skada, utom staketet då, såvitt jag kunde se. Ramböll heter företaget som utförde den lyckade skrotningen av trillingsilorna och detta på uppdrag av VFAB, Varbergs Fastighets AB. Publiken högt uppe i parkeringshuset Briggen applåderade aktörerna efter det utförda sprängningsuppdraget i hamnen. 

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:27

Här ser man att den högra silon faller över ett staket. Mannen i nederdelen av bilden är troligen en lastbilschaufför, kanske den som körde den röda bilen som inväntar färjan.

Rivningsobjektet – PLM-silorna i hamnen – Varberg – 2018-02-13 – 14:27

Som synes har silotornen med takbyggnad nu fallit, och beträffande den jädra smällen tidigare så var den faktiskt mer dämpad än vad jag hade väntat mej. Tanken var att rivningen skulle utföras som när man fäller träd, med ”ett klassiskt fällsnitt” som här innebar att spränga loss en kil för att rikta fallet åt önskat håll, och så blev det väl ändå fast med en några minuter lång fördröjning.

PLM-silorna i hamnen har fallit – Varberg – 2018-02-13 – 14:28

Nu återstår bara olika stora block av silornas väggar och armeringsnät kanske och dessa rester får väl skiljas åt och betongen smulas sönder efterhand och fraktas bort för fyllning någonstans, kanske i den nya hamnen som successivt ersätter den som finns här.

PLM-silorna i hamnen har fallit – Varberg – 2018-02-13 – 15:40

Den östra silon, den högra på bilderna, föll  lite snett i förhållande till planeringen och krossade en bit av ett staket. Denna östra silon ansågs vara i sämre skick än de övriga två. Det blåfärgade som syns till vänster i bakgrunden är rampen för ombordstigning på Stena Lines Danmarksfärja, den som går (än så länge) från Varberg till Grenå.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bilar, Bildblogg, Bilder, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.