Kranar som speglar sig, trut i vinterståt …

… bildäck som också speglar sig, klippor vid 5:e vik, trottoarhinder (än en gång), gatstensläggare och ett tungt lock som döljer något

Varbergs hamn – februari 2018

Jag vet inget om lyftkranar, men det här kan vara mobilkranar av multipurpose typ, alltså kranar för varierande ändamål. Hallands hamnar här i Varberg köpte nämligen sådana lyftkranar 2013, de kan snabbt förflytta sig i hamnen och med utrustningen kompletterad så klarar de flesta former av gods. Speglar sig fint i vattnet gör de också, de duktiga kranarna.

Den grå skeppsformade byggnaden i bakgrunden är Flisan af Varberg, ett fliseldat fjärrvärmeverk, som invigdes samma år som kranarna kom till Varberg, 2013. Det var kronprinsessan Victoria som invigde Flisan af Varberg, värmeverket som är ritat av arkitekt Tomas Hago. Inte nog med detta. Flisan vann en skönhetstävling 2017, utlyst av branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Vackrast i Sverige (och sprider kanske mest värme också).

Gråtrut i första vinterdräkt – Varbergs hamn – februari 2018

En polarkråka vid ett isblock är det absolut inte, däremot en ung gråtrut i sin första vinterskrud, det tror jag att det är. Isblocket är en ”betonggris” eller i alla fall ett trafikhinder utfört i betong. Bakgrunden är icke himmelen utan vattnet i innerhamnen, i någon mån belagd med ett tunt lager is, därav den släta ytan.

Varbergs fästning och fendrar i hamnen – februari 2018

Vattenståndet i hamnen är ovanligt lågt denna dag, detta stånd kan ibland nå upp till en tänkt mittlinje på de riktiga gummidäcken, inte de avspeglande. Läste nyligen i lokalavisan (på insändarsidan) att någon förhöjd havsyta ej har uppmätts vid den Varberg närmast liggande mätstationen (ungefär 20 kilometer norr om tätorten) under de senaste 50 åren. Strandlinjen stiger inte. Enligt skribenten stiger själva havet omkring 2 mm i snitt per år men den höjningen kompenseras av att landhöjningen i vårt område också är omkring 2 mm per år.

Vid 5:e vik på Getterön – Varberg – februari 2018

Om sommaren, vid gott väder, så kryllar här av badsugna turister. Till vänster om klipporna ligger en badvik (5:e vik) med hyfsad sandstrand och en stor grönyta att lägga filtar på för fika, lunch, solbränna eller sovpaus. Getterön har varit en riktig ö men är nu, namnet till trots och sedan 1936, närmast ett halvö, skapad så med trägen utfyllnad mellan Getterön och fastlandet. De som bodde på Getterön fick dessförinnan färdas med båt om de hade ärende till fastlandet eller möjligen med häst och vagn vid lågvatten. Det går numera att under den varma årstiden åka med ”Getteröbåt” från Varbergs innerhamn till småbåtshamnen på Getterön.

Trottoarspärr i innerstaden- Varberg – februari 2018

En käpphäst (ett favorittema) är ju de hinder som ställs på trottoaren till hinder för dem som behöver ytan för att ta sig fram, kanske med rollator. I det här fallet tror jag att det kanske är någon utomstående som har roat sig med att flytta reklamanordningen till denna plats, för jag har för mej att den inte brukar stå där vanligtvis.

Stenläggning i Brunnsparken – Varberg – februari 2018

Massor av stenar skall placeras på marken i den nya versionen av Brunnsparken i Varberg, både släta stenhällar och som här, traditionellt kubhuggna gatstenar, och då får de rutinerade stenläggarna ett intensivt arbete. De är väldigt skickliga måste jag säga.

Brunnslock med gömd historia – Brunnsparken, Varberg – februari 2018

Det här är mer spännande än vad det ser ut som. Brunnsparken håller alltså på att byggas om med borttagande av gamla träd att ersättas av nya, bearbetning av marken för tillgänglighet och med nedläggande av rör och ledningar, en ”effektbelysning”, vad det nu är,  skall skapas, men frågan om offentliga toaletter i parken har havererat. Just nu verkar det för övrigt inte finnas några sådana bekvämlighetsinrättningar i funktion över huvud taget i centrum.

Spännande skulle det vara. De syns ett gjutjärnslock till vänster om plaströret. Det tunga locket uppdagades vid schaktning, ungefär en halvmeter under det befintliga gräset, och när locket lyftes visade sig därunder ett större hålrum, okänt för vår tid. Rummet är nästan 20 meter långt och närmare 4 meter brett, höjden vet jag inte men kanske 3-4 meter. Dit har förstås inte ens abandowest tillträde men lokaltidningen har fått fatt på bilder därifrån, någon av arbetarna har klättrat ned med stege och förevigat med kamera.

160 m³ vatten (vattendjupet var två meter) har nu pumpats bort från det tidigare gömda rummet liksom den kvarvarande geggan i botten. Väggarna är massiva med granitblock, takets bjälkar bärs upp av några teglade pelare, taket är också beklätt med tegel. Det finns en karta från mitten av 1700-talet, som visar en branddamm utritad för den här aktuella platsen, men verkligheten stämmer inte riktigt med kartan eller möjligen är det tvärtom, Det nyfunna rummet är inte placerat på samma sätt som på kartan. – Mer uppgifter lär komma efter hand när experter har studerat Varbergs senaste begivenhet. Arbetet med parken på denna yta har avstannats tills vidare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fågel, Fåglar, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.