Gränsen mellan is och vatten, den är kall, …

… men kan vara fin att titta på i alla fall

Isgränsen – innerhamnen, Varberg – februari 2018

Det var omkring 10 minusgrader Celsius och det är normalt helt uthärdligt om det bara inte samtidigt blåser en isvind från Sibirien. Det gjorde det och eftersom klädseln utan vidare klarade -10 grader C men inte den kyleffekt som dubblerade kölden så blev det att raska sig på med fotograferandet. – (Temperaturomvandlare, conversions).

Isgränsen – innerhamnen, Varberg – februari 2018

Innerhamnen i Varberg med sitt ändå stillsamma vatten hade fått ett rejält istäcke men i den större hamndelen var vattnet oroligt, så mitt emellan dessa ytor uppstod en ganska skarp gräns mellan fruset vatten och icke fruset. Ännu ingen fara dock för att havet skall frysa till is bort mot den danska sidan, Jylland.

Is i innerhamnen, Varberg – februari 2018

Isläget i Kattegatt 1:a mars 2018 enligt SMHI följande: ”I skyddade vikar och kring Läsö förekommer nyis. Kommande dygn ingen nyisbildning”. Innerhamnen här i Varberg kan väl likställas med en skyddad vik. Bottenviken i norra delen av Östersjön har det värre, skärgårdarna har 40-70 cm fast is, de södra skärgårdarna 30-45 cm fast is och till sjöss är det 20-40 cm mycket tät drivis. Så nej, inte har vi så mycket is att skryta med i Varberg men den finns där i alla fall.

Isbrytaren Thule i Varbergs hamn – vintern 1969-1970

Ett hopp bakåt i tiden: isbrytaren Thule gjorde ett besök i Varberg någon gång under den långa snövintern 1969-1970. Anmärkningsvärt för vintern 1970 är att orten Fröslida i Hylte kommun i Hallands län den 7:e april uppmätte 86 centimeter snö, det är väldigt ovanligt på dessa breddgrader med så mycket snö i april, och det är halländskt rekord. Det gäller för april då, antar jag. – (Sena snöfall i Sverige, SMHI).

Isbrytaren Thule i Varbergs hamn – vintern 1969-1970

Thule byggdes under 1951-1953 på Örlogsvarvet (Karlskronavarvet) i Karlskrona, beställd av staten. Den gjordes mindre djupgående än de övriga isbrytarna för att vara extra lämplig att bryta is i grunda farvatten, Öresund bland annat. 62 meter lång och 16 meter bred  var Thule, som såldes 1988 och som skrotades i Indien 1994.

Ett ljus från ovan – Varberg – februari 2018

Jag har för mej att det fanns en eller annan plansch eller bild i någon lärobok i den lutherska kristensdomsläran då jag gick i de tidiga klasserna i skolan. Tryckta motiv för barnen att titta på, där solen tittade fram ur molnen och där breda och rejält markerade strålar sökte sig ned mot jorden. Så rejält markerade är inte strålarna på denna bild, men jag fick associationer till dessa skolminnen. Det var förstås länge sedan planschtiden, då vi också skulle sjunga en psalm innan lektionen började och då lärarens läderskoklädda fötter trampade på orgelpedalerna efter bästa förmåga och försökte få sitt samtidiga brummande att låta som sång. Det var väldigt länge sedan förresten.

Ytterligare ljus från ovan – Björkängs havsbad, Tvååker, Varberg – februari 2018

Längst bort havet, Kattegatt, sedan en lång sandstrand (som inte precis syns på bilden), därefter sanddyner och så en frusen vändplats för bilar. Ovanför detta de molnnystan som försöker dölja solen. Kallt med isvindar var det här vid Björkängs havsbad, lika kallt som det var tidigare beskrivet i hamnen i Varberg.

En titt i backspegeln – Södra Vägen, Varberg – februari 2018

I backspegeln har ett äldre hus, en stor villa från slutet av 1920, hamnat i blickfånget fast nu är villan ombyggd och rejält tillbyggd till en bostadsrätt med åtta lägenheter. Jag tror att det fanns fyra lägenheter i det gamla huset och sedan blev det ytterligare fyra genom en tillbyggnad. Det är alltså bara en liten del av huset som syns i backspegeln men jag tycker att resultatet av projektet blev bra. Ett stort fint hus blev ett större fint hus.

3 x 21 hyreslägenheter på gång i kvarteret Mandarinen 2 i Lilla Träslöv, Varberg – januari 2018

Det byggs fortfarande flitigt i Varberg, som här i kvarteret Mandarinen 2 lite öster om tätortens centrala delar. Häpnadsväckande nog så är det hyreslägenheter som byggs, 63 stycken till och med. Tre huskroppar med 21 lägenheter i varje. Knappt man tror att det är sant. Hyreslägenheter är vad som efterfrågas, det finns en enorm efterfrågan, och vad byggs det då? Bostadsrätter förstås, eftersom det handlar om att få tillbaka investerade pengar snabbt, men i Mandarinen byggs det alltså hyresrätter, med gemensamt bibliotek och en cykelverkstad dessutom.

Det är kommunen som i det här fallet styr byggandet, den äger marken, därav hyresrätter, och tanken är också att socialförvaltningen skall ha förtur på ett visst antal lägenheter. En annan tanke, från den blivande fastighetsägaren, är att nyanlända med uppehållstillstånd och jobb på gång skall erbjudas bostad i dessa hus, som Wästbygg, Maleryd Fastigheter och Arkitema Architects har uppdragen att färdigställa.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Photo journalism, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.