Myrdals Citroën 2 CV från 1956 återfunnen, nästan i alla fall …

… + påfyllning före start på Getterön; låg vattenhöjd; svårläst skylt och våren på väg på vägen (kanske)

Jan Myrdals Citroën 2CV 1956 – Varberg – mars 2018

En av de mest geniala bilar som tillverkats”, påpekade Jan Myrdal i samband med sin 90-årsdag 2017 och han avsåg då den återfunna Citroën 2CV:n av årsmodell 1956 som blev en födelsedagsgåva till honom från Jan Myrdal-sällskapets ordförande Arne Andersson och den i Varberg så kände hotellägaren Lasse Diding. Bilen har återställts i gott skick efter att ha spårats och hittats nedmonterad i ett garage i Söderköping, läste jag i en artikel.

Jag är dock tveksam till att det stämmer, att det är originalbilen vi ser på bilden ovan, för på sällskapets hemsida står det att med Didings ekonomiska stöd så köptes en 2CV-kaross med ram, hjul och dörrar som rostskyddsbehandlades och lackerades och plockades samman till en bil som var som den i vilken Jan och makan Gun Kessle färdades under en resa till och i Afganistan 1958, (bok: Kulturers korsväg, utgiven 1960 / Resa i Afganistan, utgiven 1966. Samma bok, olika titlar). ”Vi ville köra vår Lillcittra på vägar där ingen personbil kört. Resa på eget ansvar och kunnande.” – Originalbilen skall enligt samma hemsida finnas i Västerås men ej vara till salu.

Jan Myrdal är född 1927, bor i Varberg eller möjligen bor han där omväxlande, han fyllde i alla fall 90 år förra året, 2017, och firades då vid den fastighet där Citroën’en nu står uppställd, bilgåvan från de vänstersinnade vännerna. Myrdal är son till det på sin tid, och än i dag, i Sverige mycket kända paret Gunnar och Alva Myrdal, han  nationalekonom och socialdemokratisk politiker och hon diplomat och även hon socialdemokratisk politiker, statsråd 1966-1973. Jan gav 1982 ut en bok om sin barndom och kritiserade i den boken sina föräldrar och deras sätt att uppfostra honom, det blev uppståndelse över det som han skrev om dem.

Jan själv är skriftställare, skribent, författare, you name it, och debattör, litterär hedersdoktor vid Upsala College University i New Jersey och hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina. Han har för övrigt ganska ofta varit i skottgluggen i olika sammanhang, som till exempel med nämnda bok. Det finns förstås meter efter meter att skriva om Jan Myrdal, men det var ju egentligen bilen, 2CV:n, som det här skulle handla om.

Jan Myrdals Citroën 2CV 1956 – Varberg – mars 2018

2CV var teknik och tanke. Den goda tekniken, de sköna lösningarna”, lär han ha uttrycket det i boken ”På resa – Anteckningar och bilder” utgiven 1991, som han skrev tillsammans med makan Gun Kessle (1926-2007), som var fotograf (bland annat). Ursprungligen, 1948, tillägnades 2CV:n 9 hästkrafter men dessa hottades (trimmades) i efterföljande årsmodeller upp till 12,5 hk. Fjädringen skall ha varit oöverträffad, inte ens den större modellen Paddan (eller Gudinnan) DS19 med hydraulisk fjädring går upp mot CV:ns geniala fjäderpaket, så tror jag Jan har sagt eller skrivit, inte ord för ord dock. Den lilla 2CV:n, Lillcittran, kallas eller kallades ibland för lingonplockaren, redskapet alltså, eller haschmoppen, eftersom den var populär bland hippies.

Parets lilla Citroën finns avbildad på omslaget till reseboken från 1991 tillsamman med en till synes avslappnad Myrdal iklädd shorts och med bruna kala Afganska berg i bakgrunden. Inne i boken finns också en bild på bilen och på Jan. Ett däck har punkterat, han står vid bilen och en grupp män, kanske ett tiotal, sitter stilla intill och tittar på arbetet med hjulbytet.

Fotnot – inte bara Lillcittran: I samma hus som Jan Myrdal bor i finns Jan Myrdal-biblioteket – ”en samling på cirka 50 000 volymer som Myrdal byggt upp under ett livslångt, ständigt boksamlande i de skiftande ämnen författarskapet krävt”, skriver Lasse Didings (stolt kommunist) Hotell Gästis på en sida.

Tankning före start – flygplatsen på Getterön, Varberg – mars 2018

Varbergs Flygklubbs Piper-PA28R-201 tillverkat 1991 tankas vid flygplatsen på Getterön (ESGV) inför ett uppdrag över hav. Flygplanet är även registrerat på Frivilliga Flygkåren (FFK), som är en  frivillig försvarsorganisation fördelad över Sverige. Den är en del av Svensk krisberedskap och fungerar som en flygande resurs vid eventuella prövningar för samhället.

Medlemmar av FFK utför uppdrag för kommuner, länsstyrelser, räddningstjänster, Försvarsmakten, frivilligorganisationer, Naturvårdsverket, Polisen och Sjöräddningen. Beställaren av uppdrag betalar endast flygplanskostnaden, piloter och spanare arbetar ideellt, alltså är FFK:s insatser ett billigt komplement till de övriga samhällsresurserna.

Uppdrag i luften – flygplatsen på Getterön , Varberg – mars 2018

Här lyfter flygklubbens Piper-plan för sitt uppdrag. FFK:s medlemmar utför med flygklubbarnas flygplan men i FFK:s regi varje år flyguppdrag omfattande mellan 6,000 och 8,000 timmar, således som ett komplement när de fasta resurserna inte räcker till.

Varbergs Flygklubb utför uppdrag för SIG (Sjöinformationsgrupp för marinen), för HV (Hemvärnsgrupp för Försvarsmakten) och för FIG (Flyginsatsgrupp för det civila samhället med sjöräddning, kraftlednings-övervakning och en hel del annat). Det är alltså långtifrån enbart nöjesflygare som lyfter  från flygplatsen på Getterön utanför Varberg, det kanske de som kritiserar verksamheten skulle ha orsak att tänka på. I och för sig är det nog inte verksamheten som sådan som kritiseras utan klagomålen handlar om att startande och landande flygplan upplevs som störande ljudmässigt.

Riktigt lågt vattenstånd – Varbergs innerhamn – mars 2018

Den här bilden är fotograferad 1 mars 2018 och den dagen var det väldigt lågt vattenstånd i hamnen, åtminstone i innerhamnen. Normalläget framgår av det gröna på de vitmålade gummidäcken, där brukar en normalnivå kunna avläsas. Ibland vid kraftig blåst eller storm från väster så döljs däcken helt av det upptryckta vattnet. Den här dagen var det omkring 10 minusgrader med isande östanvind och isen bildade ett fast lock över hela hamndelen. Turistfiskefartyget Falkskär II låg dock vid kaj med snurrande propeller, vilken piskade upp vatten som kom att flyta på isen och det framgår nog av bilden.

”Se upp för lekande barn!” – Tvååker – mars 2018

Man måste ställa sig nära skylten för att kunna läsa vad som står på den: ”Kör sakta! Se upp för lekande barn”. (”Drive slowly! Watch out for playing children”). Närmast ligger ett äldreboende men strax bortöver finns ett äldre skolhus, som har inhyst en förskola, men jag är osäker på om verksamhet finns kvar där, eftersom lokalerna har bedömts som icke ändamålsenliga då de har ett stort underhållsbehov.

Flytgödselspridare – Varbergs kommun – mars 2018

Kanske är det våren som är på väg(en) i form av en spridare med flytgödsel, avsedd att spridas på mark som måhända har behov av sådan inför odling. (Jag trodde att det heter svämgödsel, det som finns i tanken, men sväm är tydligen en blandning av urin och fast gödsel). Första mars är det, månaden är knappt påbörjad, men det brukar sedan gå fort innan våren och sommaren rusar förbi och det är höst innan en ny lång och mörk vinterperiod startar. Är man optimist så är man.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Flyg, Fordon, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Motor, Photo blog, Photo journalism, Uncategorized, Varberg, Vatten, Veteranbilar, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.