NOCA – Marint kadettmöte 2011 i Varberg med nordisk …

… gemenskap under mottot ”samarbete, viljestyrka och vänskap”

Dansk support – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

NOCA 2011 – NOrdic CAdet Meeting, Naval Combat Course – Nordiskt kadettmöte med sjömilitär (marin) övningskamp, eller jag vet inte riktigt hur man skall översätta för att få en korrekt betydelse, men ungefär så. I Varberg 2011 ägde det hela rum i alla fall och stämningen var riktigt på topp inför det här aktuella delmomentet i tävlingen mellan länderna. Amfibielöpning kanske man kan kalla den här tävlingsgrenen som tog plats vid fästningen, och runt den,  och löpningen bestod av fem ingående övningar, återkommer till dem. – ”Vi er røde, vi er hvide!

Dansk support – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

Marinkadetterna från de nordiska grannländerna Sverige, Norge, Danmark och Finland kom till Varberg per riktigt stiliga fartyg för att träffas, umgås, skapa kontakter och inte minst för att tävla i volleyboll, segling, simning, terränglöpning, dragkamp, fotboll och ”naval combat course”, det sistnämnda är väl amfibielöpningen då antar jag. Det är inte riktigt lätt för en oinvigd att förstå allt vad som gäller/gällde för marinträffen.

Vad gäller avsaknaden av det femte nordiska landet Island, så saknar öriket egen försvarsmakt, därav inga kadetter här, men Island är Nato-medlem. Dessutom finns ett avtal med Norge om övervakning och försvar av Islands luftrum, Island har dessutom egen kustbevakning och luftbevakning samt en egen väl beväpnad och väl utbildad nationell polisiär insatsstyrka, som brukar kallas Vikingasveitin eller, om det ordet är för krångligt att läsa och uttala, så heter styrkan officiellt Sérsveit ríkislögreglustjórans i stället. – De självstyrande områdena Färöarna (Danmark), Grönland (Danmark) och Åland (Finland) ingår förstås också i den nordiska gemenskapen.

Amfibielöpning – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

Amfibielöpning är avsett likna de fysiska prövningar som en militär ordonnans i skärgårdsmiljö skulle kunna utsättas för. I grenen ingår löpning (2,400 meter), paddling (100 meter), skytte från 50 meters håll mot skidskyttemål samt handgranatkastning. I de två sistnämnda momenten gäller straffrundor vid bom på skyttet respektive vid miss då man kastar. Jag är osäker på hur de formella distanserna och avstånden tillämpades vid tävlingen här i Varberg, jag såg till exempel inte någon handgranatkastning, men den skedde nog i så på en annan del av banan än de delar jag besökte. Att springande bära två tunga vattenfyllda kärl en kortare sträcka fanns också på programmet.

Beträffande handgranatkastning så var/är granaterna förstås inte skarpladdade, det rör sin väl bara om precisionskast. Skarpt laddat var däremot den handgranat som förra året (2017) kastades in i en trädgård i Varberg. Oklart varför den kastades men ingen skadades tack och lov, den skyldige går fortfarande fri (åtminstone från det brottet).

Amfibielöpning med skytte – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

Här ovan skjuts med med luftgevär mot skidskyttemålen, det är ingen fara att fästningsmurens stenar rasar på grund av krevader. Straffrundorna för missade skott sprangs till höger på gräsmattan, vill jag minnas, och hemspringningen skedde åt vänster i bild.

Sådana här kadettmöten har ägt rum årligen på omväxlande ställen i Skandinavien (Scandinavia) sedan 1948, det läste jag på en hemsida, men det bör väl stå Norden (Nordic Countries) i stället, eftersom Finland är med. 1948 var premiärmötet i alla fall i Lysekil, 2007 i Karlshamn, 2011 i Varberg, 2015 i Ystad och 2017 i RønneBornholm i Danmark, 2019 är det Kalmar som är värd, för att ta några exempel från de senaste åren. Vart fjärde år hålls mötena omväxlande i vart och ett av de nordiska länderna.

Amfibielöpning med paddling – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

Ett snabbt hopp ned i en gummiflotte, som låg där och flöt i fästningens vallgravs mörka vatten, sedan gällde det att paddla ut mot en boj, ta något som var fäst på den, runda den och därefter skynda åter mot den lilla tillfälliga flytbryggan. Bråttom, bråttom!

Amfibielöpning – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

Vänd dem gärna ryggen!” Här gällde det för varje löpare att både springa och att frakta med sig två vattenfyllda behållare om 25 kilo styck (väl?). Inte så lång sträcka att springa men tungt, tungt.

Den totala tävlingen var jämn och alltsamman avgjordes inte förrän i samband med den sista grenen, som var en fotbollsturnering. Det blev slutligen Danmark som vann det hela, men så hade de ju också ett ordentligt supporterstöd. Sverige kom tvåa tätt efter, Norge kom trea och Finland blev fyra. Lagen var jämna, påpekades det.

Amfibielöpning – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

For helvede mand, øge, speed up! Bedre kan du!” – Kanske en knagglig översättning, men ungefär så piggar man upp en dansk kadettkompis, som gör allt vad kroppen tål för att ta sig i mål på ett snabbt och bra sätt, helst först av alla.

Amfibielöpning – NOCA Marin Femkamp – Varberg – augusti 2011

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Finland, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Militär, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Soldat, Sommar, Sport, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.