Vingudens plats vid Ätrans utlopp … …

… och som vanligt några bilder från Varberg

Utspisning vid vallgraven – Varberg – mars 2018

Det här är ett populärt fågelmatningsställe, det ligger vid fästningens vallgrav, vattnet finns till höger. Vanligtvis så är det gräsänder som blir matade, men kommer gråtrutarna på att det serveras något så tar de över det hela och änder och eventuella andra gäster får hålla sig i bakgrunden.

Motivsök i dimman – Barnens badstrand – Varberg – mars 2018

Sikten var inte så god vid det här tillfället. Fästningen ruvar inte långt borta till vänster, men jag tror inte att den syntes på displayen på kvinnans kamera eller också så skymtade hon den som en mycket svag kontur. Mitt motiv var både fotografen vid ankaret och ankaret vid fotografen. Kan tilläggas att barnens badstrand och själva havet finns något tiotal meter bortöver, men dimman dolde effektivt dessa sevärdheter.

Utsikt från en kranarm – nybyggnation vid Sörse, Varberg – mars 2018

Det byggs överallt i Varberg, stora projekt som till exempel Västerport, vilket kommer att bli en helt ny stadsdel, eller som här, ett stort men ändå mindre projekt vid området Sörse (eller Sörsedammen eller Gröna Sörse), där det redan finns 872 lägenheter (det läste jag åtminstone på Varbergs Bostads hemsida). Nu står ovanstående kranar i beredskap att vara delaktiga i bygget av en stadsdel på Sörse, Västra Sörse, med 224 planerade nya lägenheter.

Ett Södra Sörse med ungefär 300 nya lägenheter är också på gång så småningom. Hyreslägenheter skall det bli överlag, faktiskt. ”Tillsammans med den nuvarande bebyggelsen ska nysatsningen ge Varberg en ny port mot havet och en inbjudande entré”, säger Varbergs Bostad på sin hemsida. De som redan bor i de befintliga husen och lägenheterna och som nu i stället för fri sikt mot väster i stället får fri sikt mot de nybyggda husen, håller inte riktigt med. Förtätning av Varberg är i alla fall mantrat.

Tills vidare så får bloggens läsare bara se en bit av den nyss inledda byggnationen, en mobil teleskopkran och kranarmen på en byggkran. Där i kranarmen går den oförvägne kranskötaren för att utföra något, han ser på avstånd ut som en liten spindel eller något annat smått, men orädd för höjder är han definitivt. På marken nedanför finns endast byggbodar, uppgrävd mark, jordhögar, sprängd berggrund och så vidare. Får återkomma i ämnet. – Det hus som skymtar i nedre vänstra hörnet är ett av de tre höghus som tillsammans bildar Söderhöjd. Där har de fri sikt åt alla håll.

Nybyggnation på Spritrakan , Falkenberg – mars 2018

Bacchus, det var den romerska mytologins gud för vinet och ruset. Bacchus, det är namnet på det stora bostadskomplex som har igångsatts i Falkenberg. Bacchus, det är den konstgjorda halvö som förlänger Ätrans utlopp i Kattegatt en liten bit vid Skrea Strand och varifrån man kan blicka in mot Falkenberg Strandbad, ett riktigt kustnära hotell. Bacchus, det är området som byggdes här på halvön för Vin & Sprit, byggnaderna finns kvar, invigning skedde 1976, nedläggning skedde 1999. Det var i första hand en tappningsfabrik för vin, där man hällde denna ädla vätska i flaskor eller alternativt i tetraförpackningar. Bacchus alltså, den romerska vinguden, här kan man minnas honom.

Precis där det först resta bostadshuset nu står, där låg (Vin &) Spritrakan, en drygt kilometerlång spikrak asfalterad väg, eller gata. Den heter egentligen Bacchus väg och är nu inte längre en rak Spritraka utan en krokig Spritraka, men åker man den krokiga rakan  så kommer man ännu lite närmare havet, precis dit där Ätran övergår från att vara ett vattendrag till att bli en del av Kattegatt.

Detta första Bacchus-hus i sju våningar med bostadsrätter skall vara inflyttningsklart till hösten 2018. ”Våning efter våning reser sig det första sjuvåningshuset vid gamla Vin & Sprit, det som ska bli det strandnära och lite mer exklusiva området Bacchus med flera hundra bostäder när det är fullt utbyggt.” Som syns på bilden nedan så ligger en lagerbyggnad alldeles bakom detta första Bacchus-hus, ingen bra utsikt från det nya huset mot nordväst, bara en väldig betongvägg, men alla lägenheter skall ändå ha havsutsikt med indragna och inglasade balkonger. Och strandnära är det förstås i alla händelser, havet (och Strandbaden) ligger till höger precis utanför bilden.

Nybyggnation på Spritrakan , Falkenberg – mars 2018

Omkring 550 nya bostäder (har sett uppgift om 650 också) kan det bli på sikt i tre etapper, om tio år kanske, här på Bacchus-området vid Skrea Strand i Falkenberg. ”Bacchus är en unik plats för boende som ger oss i Falkenberg möjlighet att knyta upp staden med havet” säger stadsarkitekten och planarkitekten i Falkenbergs kommun. – Att knyta upp staden med havet, jo, Falkenberg ligger vid havet men tätorten har inte riktigt kontakt med Kattegatt, däremot med Ätran, vattendraget som delar upp staden i två delar. Centrum har ingen riktig närhet till det salta vattnet på det sätt som grannen i norr, Varberg, faktiskt har. Men både Falkenberg och Varberg är riktigt goa städer eller tätorter, begreppet stad är ju juridiskt avskaffat.

Falkenberg Strandbad – Falkenberg – mars 2018

Ungefär så här kommer de blivande bosättarna i Bacchus-husen att kunna överblicka Falkenberg Strandbad. 25 varmgrader i luften, 33 grader i vattnet, det utlovas i reklamen för Strandbaden, men då får man ha god fantasi om man tror att det är i havet och i luften utanför. Det finns förstås en bassäng inomhus i anläggningen, men det gör ju inte badandet sämre för den skull.

Falkenberg Strandbad – Falkenberg – 1960-talet

Detta är Falkenberg Strandbad i början av 1960-talet, men berättelsen går lite längre tillbaka i tiden för Strandbaden. Redan 1937 stod den första byggnaden klar på samma plats där det nuvarande hotellet ligger.

Vy från Getterövägen, Varberg – mars 2018

Här var det lågvatten när bilden togs, men där borta i skiftet mot himlen är det inlopp för havstrafiken, för fartyg och andra båtar alltså. Hamnen, eller hamnarna, ligger i vänstra delen av bilden, där får det ju inte vara så här långgrunt. Det lilla röda huset till höger kallas Astrid på Skäret, där bodde Astrid Bengtsson (1906-1987) som är en legendarisk person i Varberg. Hon var officiell flygplatsvakt vid närbelägna Getteröns flygplats med hjälp av en liten ersättning från Luftfartsverket.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bildblogg, Bilder, Byggnation, Falkenberg, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Uncategorized, Varberg, Vatten, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.