… och rivning + en teaters forna glans glänser återigen
M/S Kvitbjørn, som låg förankrad i Farehamnen i Varberg, såg lite ovanlig ut och vi åkte ut till Astrid på Skäret, ett nyrenoverat tidigare rivningshotat hus på ett skär vid Getterön med bra utsikt mot Farehamnen, för att titta. (Observera flocken med strandskator som passerar framför fartygets personalutrymmen, de är för mej riktiga vårfåglar). M/S är förresten en beteckning för motor ship, motordrivet fartyg.
Kvitbjørn betyder isbjörn (polar bear) men på vilket språk undrar jag. Båten ägs av Nor Lines (från Norge förstås) men befar haven under färöisk flagg. Isbjörn heter isbjørn på norska och ”er en stor gullighvid bjørn”, men på Nordens minsta språk färöiska heter den hvidabjørn, det är ju nära kvitbjørn i alla fall. Det Norske Teatret spelar något som heter Kvit Bjørn i Svart Verd med bland annat ”ein stor kvit bjørn” i en roll, den björnen ser konstgjord ut som tur är.
Den klassiska norska båtlinjen Hurtigruten skriver på sin hemsida beträffande ”14 fakta du ikke visste om isbjørner”, att ”når vi snakker om språk, betegnes isbjørn i Norge ofte som ‘kvitbjørn‘ eller ‘polarbjørn’ efter det engelske artsnavnet ‘polar bear’. Andre betegnelser kan også være ‘herren over Arktis’ og ‘gammel mann i skinnkappe”. Kvitbjørn är ett norskt ord för isbjörn alltså.
M/S Kvitbjørn är 120 meter lång och 21 meter bred. Det är ett ro-ro-fartyg (roll on/roll off) som lastar ombord ”hjulburna lastbärare”, möjligen också containrar. Kvitbjørn kan lasta ombord motsvarande 200 lastbilslaster, vad det nu innebär.
Fartyget byggdes av Tsuji Heavy Industries shipyard i Jiangsu i Kina (i samarbete med Rolls Royce) och båten kom till Bergen i Norge i april 2015, där det döptes till Kvitbjørn. Innan det kom till Bergen hade björnen seglat via Singapore till Cochin i Indien och Cartagena i Spanien innan det nådde fram till destinationen. Det var den längsta resan som något fartyg tidigare hade färdats med enbart liquefied natural gas (LNG), flytande naturgas, som bränsle.
En hög med bråte, uppriven asfalt, visar att det är gatuarbete på gång. Magasinsgatan i Varberg är avstängd portionsvis, del för del, under perioden mars – november 2018 och är ytterligare ett av alla byggprojekt som försämrar framkomligheten i stan.
Gatan skall på sikt förlängas ned mot hamnen till platsen där tre silotorn med hjälp av sprängning revs för ett tag sedan (en händelse som abandowest har beskrivit och visat bilder av). Magasinsgatan kommer att bli en ”nyckelförbindelse” mellan staden och vattnet (vilket är Kattegatt), och nya dagvattenledningar håller nu på att placeras ned i gatan. För att gatan skall kunna förlängas måste järnvägen flytta på sig, vilket också kommer att ske framöver med hjälp av en tunnel under staden. Men innan dess … rörigt, väldigt rörigt i hela Varberg, och en tunnel under de centrala delarna är inte borrad eller sprängd i en handvändning.
Den gamla Preem-macken i kvarteret Pipebruket vid Kungsgatan, där jag tankade eller tvättade bilen ibland, finns nu bara i minnet. Det är tvätthallen som syns till vänster på den här bilden. En bensinstation har funnits där sedan 1929, Preem har funnits där sedan 1996, det året tror jag det var som de tog vid.
Den sista november 2017 stängdes bensinpumparna, i mars 2018 pågår/pågick rivningen, den första oktober 2018 skall bussterminalen flyttas hit. Den terminalen finns för närvarande vid järnvägsstationen och flytten blir i princip bara tvärs över gatan och där blir den sedan kvar under hela byggtiden för Varbergstunneln (fram till 2025 ungefär eller kanske längre tid än så?).
Bussarna skall anlända till den nya terminalen via Kungsgatan och Magasinsgatan, vilket vad jag förstår i hög grad kommer att påverka dem som bor intill dessa gator. Bostadshusen (Thernellska huset till vänster och ett av Tvillinghusen till höger) på bilden ovan ligger intill Kungsgatan. Jag har själv bott vid en smal gata med busstrafik och dessa bussar gjorde att fastigheten skakade en hel del, till och med så mycket att utländska gäster vid ett tillfälle på fullt allvar oroligt frågade om det var jordbävning.
Här till höger byggs fyrtio bostadsrätter (housing cooperatives) i kvarteret Krukmakaren i Varberg. Tre hus i hörnet av Malmgatan och Fredsgatan där Malmgatan är avstängd här förbi, men fotgängare kan passera på trottoaren till vänster vid huset. Förmodligen kommer bostadsrätterna att vara klara för inflyttning på våren 2019.
Denna vackra teater, Varbergs teater, invigdes 1895 och kostade då 45,000 kronor, nu har salongen renoverats till en kostnad av mer än nio miljoner. Framför allt så har nya stolar installerats, 236 stycken specialritade sådana för att likna originalstolarna närmare bestämt (de kunde tillverka sittmöbler på den tiden), och dessa blev allra dyrast, mer än sex och en halv miljon kronor läste jag. Det låter otroligt mycket faktiskt, eller kanske inte? Resterande pengar gick åt att renovera salongen i övrigt.
Senast teatern renoverades var under perioden december 1978 – februari 1980. 2011 förklarades denna lokal vara ett byggnadsminne, den får inte förvanskas, byggas om eller rivas (men det måste ändå ha kliat i kommunala fingrar, vilket läge för ett nytt bostadshus, en förtätning i stadsdelen). Nix, inte här! Teatern måste som byggnadsminne bevaras för all framtid.
Takmålningar har återställts till det skick som ursprungligen var, och tak, ridå och balkong har restaurerats; nya ekgolv är lagda; de stolar som tidigare nämnts, de är på plats. Väggarna har fått nya tapeter, är numera roströda, de såg kanske mer charmigt djuprött dekadenta ut tidigare.
Vad som inte var färdigt vid fotograferingstillfället var ett lager- och lastutrymme på baksidan, med hiss. Men beträffande invigning av det vackra huset, vi kan vara stolta över att ha en så fin oriven byggnad i vår stadsmiljö.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o