Höger eller vänster, rakt fram? Välj, eller ta’ en annan väg …

…. dessutom möte med vit-rosa hare, orangefärgat trampfordon (inte Trumpfordon!), bad i sikte och väska på sidan

Höger eller vänster? – väg 765, Blixtorp – Varbergs kommun – mars 2018

Tidigt i livet tvingas vi ta ställning, höger eller vänster?, för eller emot?, vitt eller blått? Inte lätt alla gånger. I exemplet ovan är det höger eller vänster som gäller. Rakt fram är inget bra alternativ, bakåt är möjligt men lite krångligt, då det innebär att backa och vända och köra åter samma väg, inte roligt. Här är vägvalen i alla fall vardagliga, inga nya spännande destinationer i sikte, åtminstone inte vad det gäller de närmaste hundra kilometrarna ungefär. Det blev vägval vänster mot Varberg, hemåt.

Höger, vänster eller avstängning och rött ljus? -Varberg – mars 2018

Höger eller vänster eller rakt fram? Inte rakt fram i alla all, rött ljus och avstängt på grund av gatuarbeten, möjligen bakåt, troligen höger med möjlighet att komma till de mest centrala delarna av stan eller kanske åt vänster mot Getterön. Återigen ett vägval i ett fragment av livet, hur många sådana val gör vi egentligen under en livstid? Miljoner naturligtvis. Skall jag sluta skriva nu … vad ska jag i så fall göra i stället? Städa? Det kan vänta, det har det gjort tidigare och det gick bra. Gå ut en stund, för solen skiner? Det verkar bra, så får det bli. Hej så länge!

Långfredagsmöte med en påskhare – Varberg – mars 2018

Påskharen gör tummen upp där vi stöter på varandra på långfredagens eftermiddag utanför Gallerian i Varberg. Vit och rosa i pälsen, lite moloket utseende, skuttar inte som harar brukar göra, men markerar med sin närvaro att det är påsk. Påskhare och ägg, denna hare hade inga ägg med sig, men lägger påskharen ägg? Nej, det jag tror inte att den gör, men man har ju sett sådana harar bära med sig påskgodis till barnen, sockersöta påskägg. Godisindustrin har sedan länge uppskattat påskharen. – Här är förresten en både musikalisk och ”viral” påskhare. (Viral = stor spridning på internet).

Pedaldrivet fordon, tillverkat i Holland – Strandpromenaden, Varberg – mars 2018

Velomobil (velobile, velomobiel) eller cykelbil, det är ett människokraft-drivet fordon för vardaglig användning, som erbjuder komfort, skydd mot (dåligt) väder och med ett bagageutrymme, detta enligt reklamen för denna typ av cykel. Cykelbilen skall vara praktisk men helst också snabb, fast det beror ju mest på den som trampar, kroppen har ett begränsat kraftuttag. Alltså, så lite ansträngning som möjligt men rimligt snabbt framåt.

I Holland finns alla former av cykel, här en tramptaxi – Rotterdam – augusti 2014

På platta holländska väl underhållna cykelbanor så ligger ett pendlingsavstånd (till jobbet) på 20-30 kilometer inom rimlighetens gräns. På svenska obefintliga cykelvägar med hål i asfalten, uppförsbackar och i värsta fall också grusvägar med tjälskador, där reduceras farten en hel del. Men nu skall jag inte vara dum, där man vet att det finns bra velomobilvägar, där kan man mycket väl trampa fram med en cykelbil tycker jag.

Pedaldrivet fordon, tillverkat i Holland – Strandpromenaden, Varberg – mars 2018

Modellen Strada, den Huis van Oranje-Nassaufärgade (orangefärgade) variant av cykelbil som syns på bilderna, är tillverkad i Dronten i Nederländerna, företaget heter Velomobiel.nl. Dronten är en kommun (och en stad) med drygt 40,000 invånare belägen i provinsen Flevoland i de centrala delarna av Holland. Det är ett färskt område, grundlagd 1960, som officiellt fick sitt namn 1972. Ytan den ligger på är en så kallad polder, artificiell mark ”erövrad” från havet, Zuiderzee, så sent som på 1950- och 1960-talen.

Beträffande den nederländska kungadynastin Oranje-Nassau så härstammar inte ordet Oranje (Orange) från en apelsin, utan från en stad (eller kommun) i sydöstra Frankrike som heter Orange (lokalt Aurenja) och det finns förstås en lång historia om varför kungahuset heter vad det heter. Det holländska landslaget är också orange till både dräkt och hjärta och fotbollsförbundets (KNVB) lejonsymbol är förstås orangefärgat likaså, precis som den här velomobilen alltså.

Fästningsbadet på gång – piren vid fästningshörnan, Varberg – mars 2018

Finally swimming in sight – The Fortress Bath! Varbergs grows.” Här till höger om skylten och bortom staketet skall det bli ett ”en ny mötesplats i Varberg”, Fästningsbadet. Soldäck, badbrygga och hopptorn med ”lugnt solbad och hopp ock lek på djupt vatten”. Man ser den inte på bilden, men bakom den blå skylten ligger Fästningspiren, vilken genomgår ett förstärkningsarbete.

Fram till mitten av februari förra året, 2017, hade omkring 15 miljoner kronor lagts ut på projektet och då kunde alls ingenting ses av vad som gjorts, men naturligtvis ingår det förutom materialkostnader och arbetskostnader också till exempel miljötillstånd, projektering, undersökningar och annat som inte syns där på ytan av vattnet. Muddring har också ägt rum.

Nu kan man i alla fall se pålar och balkar av trä ovan vattenytan, och med lite fantasi kan man kanske ana hur det kommer att se ut så småningom. Det nämnda virket är av ett särskilt hårt träslag, azobe, inte billigt, ”vilket ger anläggningen en exotisk ytcharm”. Fantasi får man nog också ha för att bedöma vad det hela kommer att ha kostat till slut. Finansiering sker förutom med skattemedel också med hjälp av Sparbanksstiftelsen.

En väska hänger med – Varberg – mars 2018

En hiskeligt dålig bild, detta, men jag fick inte tillfälle till någon bättre. Det mörka framför höger bakhjul är en väska som släpar med bilen, med axelremmen fastklämd i bildörren på höger sida. Så var det i alla händelser så länge bilen med väskan var några bilar framför den bil fotografen satt i och så var fallet under en knapp kilometer. Vad väskan innehöll kan man undra och hur väskan och dess innehåll såg ut vid framkomsten till resans mål kan man också undra.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Cykel, Cyklar, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Holland, Nederländerna, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Tåg, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.