Ojojoj vad dom rrriiiver!

.. jo, dom river gamla låga hus för att bygga nya höga i stället

Rivning av före detta Möbellagret – Varberg – april 2018

”Pedestrians, please use the Demokrativägen street”. Var ligger Demokrativägen? Inte i Varberg i alla fall, såvitt jag vet, i Falkenberg däremot finns det en gata som heter så. Om Demokrativägen ändå skulle finnas här i närheten så tycks den ligga under gatunivå, pilen pekar år det hållet.

Oavsett om Demokrativägen existerar eller ej så heter det aktuella kvarteret Mästaren. Där rivs det så som bilderna visar, detta i regi av byggkoncernen Skanska AB, för att så småningom i stället bebyggas med sådär 75 lägenheter, bostadsrätter förstås som alltid när privata aktörer bygger, fördelade på flera olika hus som är högre än före detta Södra ordenshuset, det är den byggnad som syns här ovanför. Mellan tre och sex våningar höga verkar de blivande huskropparna komma att bli med takvåningar överst och garage under husen. Skanskas byggstart är planerad till slutet av 2018 baserat på att lägenheter då sålts med  till minst 40% bindande kontrakt, inflyttning kan sedan kanske ske till hösten 2020.

Södra Ordenshuset tidigt 1900-tal, invigt 1883, långt senare en möbelaffär – Varberg

Léon Gambetta

Den 25:e januari 1883 bildades en nykterhetsloge, den fick namnet Leon Gambetta av IOGT, och i Varberg invigde den lokala avdelningen två månader senare sitt nybyggda ordenshus, Södra ordenshuset, beläget på dagens adress Östra Långgatan 89. En loge i detta fall är en avdelning inom en organisation, i dag heter logen i Varberg Logen 342 Leon Gambetta av IOGT. Logen uppkallades efter den franske statsmannen Léon Gambetta (1832-1882), som var väldigt populär och som var regeringschef 1881-1882. Har var republikan, inte socialist, men försökte skapa en koalition av arbetar- och medelklasserna. Namnet Léon Gambetta var vid tiden ”som en eldande fanfar”. Statsmannen själv dog hastigt 31 december 1882 i sviterna av en blindtarmsinflammation. Han hade tidigare råkat skjuta sig själv i armen, såret läkte långsamt, och detta bidrog till att han redan var försvagad och läkarna opererade inte bort hans inflammerade blindtarm.

Logen Daniel Rantzow av IOGT lär också ha varit inrymt i huset, ”under Södra ordenshusets tak”. Faktum är att nykterhetsrörelsens förgreningar spred sig i stor utsträckning i Varberg, som NOV Borgen, som först huserade på fästningen och sedan på Varbergs Teaters översta våning, Blåbandsföreningen som hade möten i Missionskyrkan och Hederslöftet av TO, som bytte lokaler flera gånger, för att nu nämna några av dessa förgrenade föreningar. En annan loge hette Halland, den startades i maj 1883, och den lät också uppföra en egen möteslokal, Norra ordenshuset, vilket senare förvandlades till Folkets Hus, det första av dem som byggdes i Varberg, det ser ju annorlunda ut i dag.

Apropå nykterhet. I en lokal tidning fanns 1893 en annons med följande innehåll: ”Warbergs Nya Spritbolag försäljer 10 dubbelt absolut rent brännvin á 75 öre pr liter om minst 20 liter tagas, ävensom övriga spirituosa och viner av alla slag, uteslutande prima varor och å vilka vid köp av minst ett dussin buteljer eller 8 liter lämnas 10% rabatt.” – Det var nog lite si och så med nykterheten i Varberg på 1890-talet och också på 1880-talet eftersom alla nykterhetslogerna bildades. På 1880-talet fanns Varberg, som på den tiden bara hade ungefär 4,000 invånare, hela 18 brännvinskrogar och ytterligare fem utskänkningsställen, vilket låter som en rejäl överetablering, men törstiga kunder fanns det uppenbarligen.

1 - DSC_0002 kopiera

F.d. Varbergs BoIS Second Hand, f.d. Möbellagret m.m. – Varberg – mars 2018

Den hyresgäst som har fått flytta ut från före detta Södra ordenshuset är Varbergs BoIS Second Hand, en ”loppmarknad”, som i stället har hittat nya lokaler i Södra Näs vid den södra infarten till Varberg. Också möbelföretaget Em har haft sina lokaler här (jag vet inte under vilka år) liksom tidigare Möbellagret, se nedan. Även bokreor har under senare år förekommit i lokalerna. Antons Musik har också varit hyresgäst på adressen.

Möbellagret, Östra Långgatan 89, Varberg – annons 1975

Tidigt på 1940-talet startade Aron Karlsson en möbelaffär på Prästgatan 28 (enligt annonsen nedan) i Varberg, men eftersom försäljningen tydligen gick bra från början så såg han sig om efter nya lokaler. Nykterhetsrörelsen hade däremot förmodligen tappat medlemmar, för 1949 kom ett lokalbyte till stånd, logen Leon Gambetta och möbelhandlare Karlsson var överens om att skifta plats.

Möbellagret, Prästgatan 28, Varberg – annons 1945

”You buy new and second hand furniture best and cheapest at the Möbellagret”. Södra ordenshuset byggdes om för ändamålet, som förstås var att visa dåtidens möbler för dåtidens kunder. Logen Leon Gambetta flyttade in i det tidigare möbelhuset på Prästgatan. Idag (2018) har IOGT-NTO Varberg och Logen 342 Leon Gambetta av IOGT Prästgatan 27 som adress, inte 28 som på 1940-talet var Möbellagrets hemvist, så jag vet inte riktigt hur det var med platsbytet egentligen. Möbellagret, oavsett adress, finns i dag inte kvar över huvud taget.

En mindre vacker tillbyggnad till vänster i bild vid Klumbergsvägen, det var en visningslokal för dåvarande Möbellagret. En utställningslokal om 2,500 kvadratmeter annonserades det om 1977, men jag antar att med den annonsen avsågs all butiksyta, inkluderande den som fanns i det gamla ordenshuset.

Det betydligt vackrare huset i bakgrunden är den stora byggnad som heter Rosenfredsskolan, invigd 1912, och som fram till F9-reformen (2011 tror jag den påbörjades) var en självständig skola. Nu ger den i stället plats för Kulturskolan Varberg. Rosenfredsskolan genomgår en i januari 2018 påbörjad renovering av i första hand tegelfogar och zinktak. Projektet tros komma att kosta 30 miljoner kronor.

F.d. Möbellagrets tillbyggnad jämnas med marken – Varberg – mars 2018

Här har grävskopan börjat tugga riktigt ordentligt, den fula utbyggnaden finns snart inte längre. För ersättande byggnation i detta område så finns en detaljplan. Byggplatsen ligger vid  Drottning Blankas plats och vid hörnet av Östra Långgatan (bortom husresterna i dimman) och Klumbergsvägen (där det är avstängslat förutom en gångväg mellan ett stängsel och ett villastaket).

Tillbyggnaderna borta, dags för huvudbyggnaden från 1883 – Varberg – april 2018

Detaljplanen: planområdet ligger i Varberg mot Drottning Blankas plats och längs Östra Långgatan (som på bilden) och en bit längs Klumbergsvägen. Detaljplanens syfte är att göra det möjligt att bygga cirka 55 lägenheter, men ger även förutsättningar att bygga lokaler för handel, kontor och vårdcentral i bottenplan och i ett eventuellt källarplan. Mot Drottnings Blankas plats får byggas i sex våningar (plus vindsvåning), för övrigt gäller tre våningar plus vindsvåning. Parkering för fastighetens behov avses ske i garage under mark.

F.d. Södra Ordenshuset: endast en hög med brädor återstår – Varberg – april 2018

Endast en hög med brädor återstår att titta på, som synes. Det är i början av april 2018 och nu kan man ju minnas det som varit, om man så vill, eller fundera på hur det kommer att se ut framöver, om man hellre vill det.

Möbellagret, Östra Långgatan 89, Varberg – annons 1952

”Speculators of furniture! Many of the summer visitors to Varberg have as well as residents of town and countryside bought their furniture, carpets, curtains and luminaires from the Möbellagret in Varberg and its branch in Falkenberg”.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Bygge, Byggnation, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Halland, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.