… kanske ett stopp i Sveriges flyghuvudstad?
Behändigt belägen i östlig riktning längs Riksväg 40, i en nedförsbacke, ligger Rastplats Röstesjön, där man kanske kan behöva stanna, ungefär 6 kilometer innan man passerar Ulricehamn på väg mot Jönköping. Rastplatsen ligger på en liten platå med utsikt mot Röstesjön, som ligger inte så långt bortåt i bildens högra kant, hitom berget. Tror tyvärr att jag missade sjöutsikten den här gången. Åker man västerut i stället, från Ulricehamn, så får man välja en annan rastplats (Borås Sörbo) som ligger närmare Borås.
Jag hade orsak att åka fram till Linköping City Airport för att hämta en person, som skulle anlända med KLM från Amsterdam. Flygplatsen, eller snarare flygplatsterminalen, är riktigt liten och det finns bara ett fåtal ankomster och avgångar, men den är mycket behändig. Linjemässigt så är det endast KLM (Royal Dutch Airlines) som trafikerar Linköping regelbundet, så hit kommer man alltså från Schiphol Amsterdam eller åker man till Amsterdam, men där ligger ju å andra sidan världen sedan öppen om man önskar fara vidare ut i världen. Flera dagliga avgångar/ankomster från/till Linköping med KLM alltså och detta sedan 2008, vilket innebär att det firas 10-årsjubileum för KLM / Linköping City Airport detta år, 2018.

KLM Embraer 190 på Linköping City Airport – april 2018
Sommartid trafikerar även Czech Airlines med direktflyg två gånger i veckan mellan Linköping och Prag i Tjeckien. Utöver dessa linjeflyg, KLM och Czech Airlines, förekommer också allmänflyg, vilket innebär affärsflyg, privatflyg och fritidsflyg. En mycket smidig flygplats hur som helst, även om linjevalet är begränsat.
”The Aviation Capital of Sweden, Sveriges flyghuvudstad, Linköping”. Det sägs att Linköping är en stad där goda idéer lätt får luft under vingarna och där idéer också blir verklighet. Linköping är det enda stället i Sverige där flygplan tillverkas, här finns också två egna flygfält, det andra är det militära Malmens flygplats, och flyget spelar en alldeles särskild roll i Linköping.
En tredjedel av stadens näringsliv har kopplingar till luftfarten och här sker också världsledande forskning i teknikens absoluta framkant på många områden, som teknologi kopplad till just luftfart. I Linköping, som också är residensstad i Östergötlands län och dessutom stiftsstad med domkyrka, grundades förresten Sveriges första flygskola. Det var flygpionjären Carl Cederström som 1911 grundade Skandinaviska Aviatik (senare Nordiska Avatik) och som 1913 startade en flygskola på Malmen i Linköping. Ett Flygvapenmuseum finns det likaså, just på Malmen.
2013 övertog Linköpings kommun den civila driften av den internationella flygplatsen Linköping City Airport medan SAAB äger rätten till övrig flygverksamhet på flygplatsen. Som nog framgår av bilden så är ytan för civilt ankommande och avresande passagerare inte så stor, men så är inte heller köer så omfattande, åtminstone inte den här dagen. Helt klart är emellertid att det är mycket vanligt med affärsresenärer och resenärer till och från Linköpings Universitet och teknikföretag men också med familjer, som kanske skall resa för att förverkliga sina semesterplaner.
Jag är inte så bra på flygplansmodeller, men jag tror att detta är en liten (fast ganska stor) kopia av en Saab 90 Scandia, ett passagerarflygplan avsett för 32 passagerare. Det tillverkades av Svenska Aeroplan Aktiebolaget (SAAB alltså) i Linköping under åren 1946 till och med 1954 och det blev totalt 18 plan färdigställda. Det lär finnas ett enda Saab 90 Scandia (PP-SQR) kvar att titta på, utomhus på ett museum i Brasilien men tyvärr i väldigt dåligt skick (enligt uppgift). Muséet heter Museu de Armas, Veículos e Máquinas Eduardo André Matarazzo och ligger i staden Bebeduoro i delstaten São Paulo i Brasilien.
Det lilla (fast ganska stora) flygplanet på bilden hänger alltså i taket i terminalbyggnaden på Linköping City Airport.
”Inspected vehicle – Police, Emergency Services, Ambulance” – ”Kontrollerat fordon – Polisen, Räddningstjänsten, Ambulansen”. Den här Volvo V70:an stod ensam och övergiven på parkeringen vid Wärdshuset Tuppen på Herrbeta vägrastplats mellan Linköping och Norrköping. Inte alldeles ovanligt att man ser en sån övergiven bil intill vägen, om inte inlindad i, så åtminstone omvirad med, ett avspärrningsband.
Det gul-röda bandet användes av nämnda myndigheter för att markera att fordonet har genomsökts eller genomgått någon annan åtgärd och är inte ett avspärrningsband i juridisk mening. Tanken är att förmedla till allmänheten att något larm till myndighet beträffande fordonet inte krävs (en gång till) eftersom en rapport redan är upprättad.
”Strångsjö – Katrineholm. Where is the cycle track/bike path? The vision zero?” Vid avfarten från väg 55/56 från Norrköpingshållet mot Djulö – Katrineholm möts bilisten av den här skylten med vidhängande cykel: ”Strångsjö – Katrineholm. Var är cykelbanan? Nollvisionen?” – Jag har sett skylten med frågeställningen under ganska många års förbipassager men någon cykelbana tycks ännu inte ha kommit till stånd längs den ungefär 12 kilometer långa sträckan mellan Strångsjö och Katrineholm i Södermanland.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o