Det spritter i benen på en gammal man men framför allt …

… så spritter det i benen på de här unga kvinnorna …

Friskvårdsdans vid Lorensbergstorget, Varberg – 28 april 2018

… och ojojoj, de kan verkligen hålla igång med jympa och dans. Den mestadels medelålders publiken vågade trots uppmaningar inte riktigt hänga med men var ändå entusiastisk och applåderade livligt dem som rörde på sig. Publiken syns inte men den fanns bakom och intill fotografen och den var ganska talrik.

Att det spritter i kroppen betyder ungefär att det rycker i kroppen eller att man ser till att den (kroppen) rör sig ganska hastigt, helst i takt med musik, det är roligast då. Här vid Lorensbergstorget, mellan ICA Kvantum och Restaurang Mono, spelades musik som var precis alldeles lagom hög vad det gäller volymen (tyckte jag i alla fall, jag är väldigt ljudkänslig). God underhållning och god motion för dem som vågade följa tjejerna och rytmerna. Jag hade ju kameran att hålla i … men annars så …

Dans vid Lorensbergstorget, Varberg – 28 april 2018

Dansens dag (International Dance Day) inföll egentligen dagen efter, på söndagen den 29:e april, men de som rörde sig på torget vid Lorensberg rörde sig på lördagen, det är då det är mest ”folk på stan”. Tjejerna i blåa tröjor kommer från friskvårdskedjan Actic Friskvågen. Actic driver både gym och simhallar runtom i Sverige, men här var det Varberg som var representerat.

Delar av Fantastiska Underhållningsbandet vid Lorensbergstorget, Varberg – 28 april 2018

I’m good as I am!”, ”Jag duger som jag är!”, står det på en unga kvinnans tröja, och det gör hon sannerligen, duger. Hon är en av dem som spelar eller sjunger och dansar med Fantastiska Underhållningsbandet och det är trubaduren Calle Karlsson från Läjet som syns med gitarren i bakgrunden. Fantastiska Underhållningsbandet är en sammansättning av på olika sätt funktionshindrade och utvecklingsstörda och de spelar teater och sjunger och spelar instrument tillsammans. Calle har sedan 1980-talet arbetat med och för denna grupp.

Underhållaren Calle Karlsson från Läjet – Varberg – 28 april 2018

Calle är förresten en av de ganska få som behärskar läjesboa, läjetmålet, en dialekt eller egentligen ett eget språk som förr pratades i hemmen i fiskesamhället Träslövsläge (Läjet). Det är inte så vanligt numera (tror jag) med läjesboa, svenska är naturligtvis mer gångbart, men jag hoppas innerligt att den består, denna för oss ej invigda så väldigt underliga dialekt. Fast jag hörde en Tvååkersbo säga att det inte skiljer så mycket mellan läjesboa och tvååkersdialekt och i så fall kanske inte heller mellan läjesboa och morpekanska, den dialekt som pratas i Morupsområdet (f.d. Morups socken). Men det sägs ändå att läjesboa är obegriplig för utomstående och vissa Läjesgubbars språk kan man bara inte tolka.

Musikant från Fantastiska Underhållningsbandet vid Lorensberg, Varberg – 28 april 2018

Jag vet icke namnet på den här killen, men han ingår i Fantastiska Underhållnings-bandet och han bidrager till underhållningen med sina ackord på gitarren.

Stretching mellan kyrkan och torget, nära Open Stage – Varberg – 28 april 2018

Antingen har det sprungits eller så skall det springas, stretchas skall det i alla fall före eller efter. Scenen, Open Stage, med unga dansare med moderna dansstilar, ligger bara något tiotal meter bort i blickens riktning och musiken dånar, detta kan ju inspirera inför eventuell övning eller i alla fall nu under själva stretchingen.

Open Stage på Varbergs torg – 28 april 2018

Nu skulle jag ha haft namnen på de olika deltagare som syns i bild men det har jag inte. De dansande (som den här killen i hatt som redan har dansat) kommer från antingen Dansstudion, Kulturskolan Varberg, Centralen (mötesplats för unga mellan 15-25 år) eller ABF. Dansens dag arrangerades av Varbergs kommun i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Bio Capitol, Teater Halland / Doc Lounge Varberg och Varbergs handelsförening.

De dansande intervjuades efter sina framföranden på scenen och alla presenterades som ”grymma”, och nog var de det, väldigt duktiga, men nog har svenska språket varierande ord för att uttrycka uppskattning. Blir lite tjatigt annars. Så här bland annat skriver Varbergs kommun på sin sida om Dansens dag: ”Varberg kryllar av duktiga dansare! Kom och se några av stadens grymmaste förmågor under Open Stage på torget”.

Open Stage på Varbergs torg – 28 april 2018

Dans är bra för kropp och själ, det tror jag på riktigt även om jag inte utövar någon form själv. Till husbehov på den tiden det begav sig, men pardans då och inte på någon scen tack och lov. Riktigt bra för unga människor tror jag, inte minst för unga tjejer som ofta sägs må dåligt och ha dåligt självförtroende. De flickor som uppträdde ensamma eller i par eller i grupp den här dagen hade självförtroende uppenbarligen och modet därtill att dansa på en scen inför en ganska stor publik.

Open Stage på Varbergs torg – 28 april 2018

Det var inte bara tjejer som dansade på scenen på torget, även några killar. Vad de olika formerna av dans som visades på Open Stage heter har jag ingen aning om, men det här påminde om det som Michael Jackson var världsbäst på och jag tror också att denne utövare nämnde att superstjärnan var en inspirationskälla. – Ung som gammal, rör på er om det går, det behöver inte vara som Michael Jackson, det kan vara som Svensson eller Lisasdotter dansar: streetdance, house, jazz eller vad det än är för fans som jag inte har en aning om namnen på. – Nu åskar det förresten där ute, när jag skriver detta, sista april. Regnar gör det också. Och blåser.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Akrobatik, Artister, Bildblogg, Bilder, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Idrott, Motion, Musik, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Sång, Sport, Street photography, Tvååker, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.