Monroe, Bogart, Bacall och andra – ”Våra filmfavoriter”…

… fanns i Allers Familj-Journal med amerikanska skådisar att klippa ut och sätta i en pärm, året var omkring 1953

Marilyn Monroe – Allers – 1953

Norma Jean Baker Daugherty, eller Norma Jeane Mortenson (1928-1962) med artistnamnet Marilyn Monroe, är kanske världens mest kända skådespelare, åtminstone den mest omskrivna, inte minst efter sin död. Här vid tiden för Allers-bilden så var hon väl ännu inte så oerhört välbekant, men hennes bolag sedan 1951, Fox, satsade på henne, åtminstone enligt Allers: ”Hennes nya bolag gav henne den mest fantastiska reklam som någonsin kostats på en stjärna. Hon har kommit att skylta som typexemplet på filmens nya ‘sex-giv’, och det är kanske synd för henne som skådespelerska, ty hon har onekligen anlag”. Marilyn var åren 1942-1946 gift med James Dougherty (1921-2005), 1954-1955 med baseballstjärnan Joe DiMaggio (1914-1999) och med Arthur Miller (1915-2005) var hon gift 1956-1961. – Boken Marilyn Monroe – Fragment med Marilyns dikter, dagboksanteckningar och brev, köpte jag på ett loppis för något år sedan. Jag har ännu inte läst den, men nu skall det bli av.

Marilyns pappa är enligt hennes födelsecertifikat Edward Mortenson, fast han hette nog egentligen Martin Edward Mortensen (1897-1981) och var son till norska föräldrar som hade invandrat till USA 1880. Han var gift under åren 1924-1928 med Marilyns mamma Gladys Pearl Monroe Baker (1902-1984). Dessförinnan var Gladys gift med Jap Baker (ca 1891-1951) 1919-1922 och senare med John Stewart Eley (1889-1952) 1949-1952. Enligt andra uppgiftslämnare så är det mer troligt att Marilyns biologiska pappa hette Charles Stanley Gifford, han var mamma Gladys skiftförman på filmlaboratoriet Concolidated Film Industries i Los Angeles, där hon arbetade som filmklippare. Enligt Marilyns förste make, James Dougherty, så trodde också Marilyn att Charles Gifford var hennes biologiska pappa.

Allers var, och är fortfarande och ägs av Aller media AB, en illustrerad svensk veckotidning med danskt ursprung. Den grundades 1877 i Danmark av Carl Aller som Illustreret Familie-Journal och den svenska upplagan hette Illustrerad Familj-Journal och började distribueras i Sverige 1879. Femton år senare, 1894, hade den svenska hanteringen flyttats över sundet till Helsingborg och gavs ett namnbyte till Allers Familj-Journal. I denna familj-journal inväntade jag varje vecka att få klippa loss filmfavoriterna, det fanns även svenska favoriter. Kanske väntade jag än ivrigare åren innan, då det i stället gick att klippa ut Svenska Idrottsstjärnor ur Allers Samlarserie. Jag var inte så gammal då, men en sax fick jag tydligen hantera.

Det kan också noteras att Allers och andra veckotidningar fungerade som lektyr på vårt utedass, vi hade ingen bättre toalett, medan lokaltidningen fick fungera som något annat. På vintern var lästiden kort, det kan jag garantera, på grund av kyla och mörker. – Jag tror att jag kom bort från ämnet nu, amerikanska skådespelare var och är fortsättningsvis ämnet.

Humpery Bogart och Lauren Bacall – Allers – 1953

Om Humphrey DeForest Bogart (1899-1957) står det på baksidan av det utklippta arket att ”han är gift med skådespelerskan Lauren Bacall och har två barn”. Humphrey hade varit gift tre gånger tidigare. Om Betty Joan Perske, mer känd som Lauren Bacall (1924-2014), står det att ”hon är gift med Humphrey Bogart och har två barn”. De gifte sig 1945 och fick alltså två barn, sonen Stephen Humphrey som är född 1949 och dottern Leslie Howard som är född 1952. Pappa Humphrey dog av cancer tidigt i deras liv medan mamma Lauren blev 89 år gammal.

Namnet Bogart lär komma av det holländska efternamnet Bogaert och på faderssidan kan man spåra bakåt till familjenamnet Bogaert, härstammande från Schoonrewoerd i Leerdam i Nederländerna. Schoonrewoerd är ett samhälle i kommunen Leerdam, 25 kilometer söder om Utrecht och ungefär 40 kilometer öster om Rotterdam. Pappan hette Belmont DeForest Bogart (1865-1934) och mamman hette Maud Humphrey 1865-1840). – Humphrey Bogart var en mycket populär skådespelare under 1940- och 1950-talen, men legendstatus fick han först efter sin död.

Lauren Bacall föddes i New York och hennes föräldrar var Wulf (William) Perske (1889-1982), som hade polsk-judiska föräldrar, respektive Natalie Alberta (Weinstein-Bacal) Goldberg (1901-1969), som var en rumänsk-judisk invandrare. Föräldrarna skilde sig när Lauren var fem år gammal. Hon var bara lite mer än tjugo år då hon gifte sig med den mer än dubbelt så gamle Humphrey, hon hade förstås inte varit gift tidigare. Efter makens död gifte Lauren om sig 1961, då med skådespelare Jason Robards, det äktenskapet varade till 1969.

Errol Flynn – Allers – 1953

Errol Leslie Flynn (1909-1959) föddes i HobartTasmanien, en ö 24 kilometer söder om Australien med Melbourne som närmaste stad på den australiska kontinenten. ”Han fick en ordentlig uppfostran i Europa och kom därefter tillbaka till Australien och Fjärran Östern, där han förde ett ganska vilt och kringflackande liv” lyder baksidetexten på Allersporträttet.

Vidare enligt texten till ovanstående bild så var han deltagare vid de Olympiska spelen 1928 i Amsterdam som boxare för Nya Zealand. På andra ställen har jag sett att han skulle ha representerat Storbritannien i stället. Förmodligen så är båda uppgifterna felaktiga. Han spelade däremot 1937 boxare i en film som hette The Perfect Specimen och det sägs att Warner Brothers helt enkelt hittade på en bra historia om Errol för att öka intresset för filmen. Kapten Blod (Captain Blood) och Robin Hood är några roller där Errol har gjort sig känd som en romantisk swashbuckler, vilket är en arketypisk hjältefigur i europeisk litteratur av typen De Tre Musketörerna (The Three Musketeers) eller just Robin Hood.

Elizabeth Taylor och Richard Burton – Allers – 1953

Elizabeth Rosemond Taylor (1932-2011) föddes i London men flyttade med familjen till USA strax före kriget (det andra världskriget). Hon var aktiv skådespelare mellan åren 1942-2003, 61 år alltså, hon började som barnskådespelare. En gång var hon gift två gånger (1964-1974 och 1975-1976) med Wales-födde Richard Walter Jenkins Jr. eller Richard Burton (1925-1984) som han kallade sig. ”Hans fader och sex bröder arbetade i kolgruvorna i hemtrakten men själv ville han inte dit”. Nej, han blev i stället skådespelare i London och senare i USA.

Deras äktenskap (båda) var mycket omskrivna och man fick uppfattningen att det mellan kärleksvarven var mycket stormigt, kanske som i filmen Who’s afraid of Virginia Wolf (Vem är rädd för Virginia Wolf?) från 1966, där de båda medverkade som Martha respektive George. Paret Liz och Richard hade inga gemensamma barn men de adopterade en flicka, Maria Burton.

Liz avverkade åtta bröllop och lika många skilsmässor medan Burton bara mäktade med fem giftermål och fyra skilsmässor. Egentligen ville Liz och Richard inte vara ifrån varandra, sägs det, men tydligen fungerade det ändå inte.

Tony Curtis och Janet Leigh – Allers – 1953

Bernard Schwartz eller Tony Curtis (1925-2010) och Jeanette Helen Morisson eller Janet Leigh (1926-2004) var gifta åren 1951-1962 och har tillsammans barnen Kelly Lee Curtis (född 1956) och Jamie Lee Curtis (född 1958), de båda är också skådespelare.Marion Crane

Tony växte upp i Bronx i New York. Hans föräldrar var judiska invandrare från Tjeckoslovakien respektive från Ungern. ”Tonys uppväxttid i de ökända kvarteren i stadsdelen Bronx var ganska stormig men en arbetare med blick för ungdom lyckades få honom på rätt köl i tid” står det i Allers beträffande Tony.

Jag är inte säker på att jag kände till Janet Leigh vid denna tid, förmodligen inte, det var inte vanligt att vi gick på bio, skådisarna läste jag möjligen om i någon veckotidning. På mödernet hade Janet dansk härstamning (Westergaard), hennes mor- och farföräldrar var invandrare från Danmark. Janet hade också skotsk/irländsk och tysk härstamning. – Hennes mest kända roll är nog från 1960 som mordoffret (i duschen) Marion Crane i Alfred Hitchcocks Psycho.

Tony har gjort många roller förstås, men kanske en av de mest kända är I hetaste laget (Some Like It Hot) med Marilyn Monroe och Jack Lemmon som motspelare.

Susan Hayward – Allers – 1953

Edythe Marrenner eller Susan Hayward (1917-1975), ”arbetade i hemstaden New York som modetecknerska och mannekäng, då den stora tävlingen om vem som skulle spela Scarlett O’Hara i ‘Borta med vinden‘ (‘Gone with the wind‘) började. På egen bekostnad reste hon till Hollywood för att provfilma för rollen, men i stället för den fick hon ett långtidskontrakt i filmstaden.” Det blev Vivien Leigh som erhöll rollen som Scarlett O’Hara och som fick Clark Gable som motspelare i rollen som  Rhett Butler. – Susans mamma hade förresten svenskt ursprung.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Familj, Fashion, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Kändisar, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.