3 juli 2018 – Varberg i väntan på åttondelsfinal i fotbolls-VM …

… och gult (och blått) ska de va’ förstås – Heja Sverige!

I väntan på åttondelsfinalen – Varberg – 3 juli 2018

Förbundskapten Jan ”Hulken” Andersson

Vi (Sveriges landslag i fotboll) kunde nog inte förlora åttondelen mot Schweiz på Saint Petersburg Stadium (Krestovsky Stadium) med Janne ”Hulken” Andersson som kapten på den svenska skutan. Vem skulle våga utmana laget med en förbundskapten vid sidlinjen som riktar en sån blick mot motståndaren? Fast det var i och för sig en assisterande domare som vid det här tillfället befann sig i hetluften extra mycket.

I (över)flödet på internet finns/fanns mycket att läsa efter matchen förstås, bland annat skriver den holländske fotbollsmanagern/coachen Eelco Schattorie följande: ”Yesterdays game. What a terrible game for football lovers. 20 players in a space like we used to play when I was 8 years old. Is this modern world cup football?” (”Gårdagens match, vilken hemsk underhållning för fotbollsälskare. 20 spelare på en yta som den vi spelade på när jag var 8 år gammal. Är detta modern mästerskapsfotboll?”) De tjugo utespelarna fanns vid ett tillfälle på en bild från matchen samlade på en fjärde- eller femtedel av hela spelplanen, något sådant har inte skådats sedan Eelco Schattorie var åtta år. – Någon annan skrev följande: ”Schweden spielte schlecht, Die Schweiz spielte schlechter.” Sverige spelade dåligt, Schweiz spelade sämre. – Och vi  i Varberg som tyckte att det var en så bra match, Sverige vann ju.

Kö till restaurang med storbild-TV – Brunnsparken, Varberg – 3 juli 2018

Kön var lång till restaurang Grappa vid Brunnsparken. Stället hade förstås en storbilds-TV i sin uteservering, så att alla tillsammans kunde få utlopp för frustration eller glädje. Det blev ju glädje till slut efter kampen mot Schweiz’ mannar, ett lag som både svenska spelare och publik (hemma eller på plats) hade stor respekt för både inför, under och efter matchen. – ”Don’t sleep on Sweden vs Switzerland! Two of the most underrated teams at this World Cup go head-to-head for a quarterfinal spot”, skriver Fox Soccer på Twitter  inför matchen.

Efter matchen noterar sportschsau.de: ”Schweiz’ VM-drömmar är avslutade – Sverige står efter en bra försvarsprestation i VM-kvartsfinal. Dagens hjälte var Emil Forsberg från (RB) Leipzig – en dortmundare (Manuel Akanji, Borussia Dortmund) såg olycklig ut efter målet”, skriver sportschau.de.

Några svenska spelare tröstade Manuel efter det för honom och för laget så olyckliga självmålet, då hans avhjälpande fot råkade styra bollen in i egen målbur. Ett klipp från detta tillfälle finns på FOX Sports från 3 juli 2018.

”Sorry, här är det fullbokat!” – Varberg – 3 juli 2018

Här vid Harrys vet vi ännu inget om hur det avlöpte i åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz, nu efteråt vet vi att Sverige vann med 1-0 efter det att Emil Forsberg med hjälp av en schweizisk fot gjorde det enda målet i matchen.

Det ocksåDet är så bittert. Elva svenska IKEA-skåp står i vägen för oss inför den första VM-kvartsfinalen sedan 1954. Schweiz reser hem.” Så skriver schweiziska blick.ch (på tyska från den fyrspråkiga menyn, efter matchen). Så skulle vi nog ha känt också om det var vi (Sverige) som förlorat med 0-1. Vad hade stått i vägen då? Schweiziska spelare utrustade med vässade fällknivar med Victorinox-stämpel i bladet?

Das Aus! Wie bitter! Elf Schwedische IKEA-Schränke stehen uns auf dem Weg in den ersten WM-Viertelfinal seit 1954 im Weg. Die Schweiz fährt nach Hause.” Som sagt, elva IKEA-skåp stod i vägen för Schweiz’ väg till kvartsfinal denna gång.

 VM 1954 spelades i just Schweiz och matchen mellan värdlandet och grannlandet Österrike, den matchen blev riktigt målrik, slutresultatet stannade ändå vid hisnande 7-5 till Österrike. – ”26. Juni 1954: Bei Temperaturen um die 40 Grad verliert die Schweizer Nationalmannschaft den Viertelfinal der Heim-Weltmeisterschaft gegen Österreich mit 5:7. Es ist das torreichste Spiel der WM-Geschichte und eines der legendärsten zugleich”.

Nej, ingen Ibra på planen i detta VM – Varberg – 3 juli 2018

FIFA World Cup 2018: No Zlatan, No Problem as Sweden Thrive on Collective Spirit”, enligt News18.com. ”Ingen Zlatan, inga problem eftersom Sverige frodas med hjälp av kollektiv anda”.

Ingen glömmer dock Zlatan Ibrahimovićs alla bragder och bravader i det svenska landslaget, alla de 62 gjorda målen, den fenomenala cykelsparken med mål mot England i den första matchen på den då nybyggda Friends Arena, och alla andra goda stunder, dock ingen framgång med landslaget i de stora mästerskapen.

Gråtrut som väljer gul-inramad vattenpuss – Brunnsparken, Varberg – 3 juli 2018

Torrt är det och vattenbrist lite här och var, svårt för djur att hitta vatten att dricka kanske, men här har gråtruten funnit en för dagen lämpligt gul slang som omringar lite drickbar vätska. För övrigt så skiter väl truten i matchen Sverige mot Schweiz.

På väg mot kvartsfinal i VM! – Varberg – 3 juli 2018

Sverige är kanske på väg mot kvartsfinal, huruvida cyklisterna här ovan rullar på väg mot kvartsfinal eller mot stranden vet jag inte, men hyllar det blå/gula laget gör de delvis i alla fall.

Hur många kan förresten peka ut de aktuella ryska VM-städerna på en karta? Inte så lätt kanske, men här (ovan) spelas eller har spelats VM-matcher: Moskva (Luzjnikistadion), Moskva (Spartak Stadion), S:t Petersburg (Sankt Petersburg Stadion), Sotji (Olympiastadion Fisjt), Volgograd (Stalingrad Arena), Samara (Samara Arena), Kazan (Kazan Arena), Saransk (Mordvinien Arena), Rostov-na-Donu (Rostov Arena), Nizjnij Novgorod (Nizjnij Novgorod Stadion)Kaliningrad (Kaliningrad Stadion) och Jekaterinburg (Jekaterinburg Arena).  – Den svenska förläggningen ligger i Gelendzjik vid Gelendzjik-bukten vid Svarta Havet, omkring 250 kilometer nordväst om Sotji.

Bänkkånk från Societetsparken – Hamnområdet, Varberg – 3 juli 2018

Nästan alla medel är tillåtna en sån här dag, som att låna en parkbänk från Societetsparken. Glöm inte att ställa tillbaka den sedan. – Kommentarer efter matchen på de sociala medierna är inte så svåra att hitta, alla kanske inte är så geniala, men ändå:

En portugis, en argentinare, en spanjor och en tysk gick in på en bar. Svensken kunde inte följa med för han var fortfarande kvar i VM”. – ”Sverige missar alla lägen, spelarna är värdelösa målsumpare och har pingislungor … det går fan inte att besegra oss!!! Vi är Sverige!!” – ”Bara att erkänna att en av de bästa sakerna med att vara svenskt fotbollsfan är att de matcher omvärlden tycker är de tråkigaste tycker man själv är de mest spännande!

Bänkkånk från Societetsparken – Hamnområdet, Varberg – 3 juli 2018

Och ännu en bänk från Societén under förflyttning men som redan sagts en gång: nästan alla medel är tillåtna en sån här dag, som att låna en parkbänk från Societetsparken. Glöm inte att ställa tillbaka den sedan.

Det funkade kanske inte med återlämnandet? – Varberg – 6 juli 2018

Hey! If you move a bench from here then it’s your responsibility to carry it back to the same place! This applies in particular if there is a World Cup match dispalyed on the big screen at the Hamnpaviljongen area. Then the bench has to be returned at 6:15 pm latest because every evening a stage performance take place at 7 pm. Thank you for your understanding! Go Sweden go! Varberg municipality.” – Ovanstående uppmaning var anslaget i Societetsparken vid utomhusscenen.

Det är förresten roligt att höra att alla fansen på plats på de olika arenorna i Ryssland verkar säga samma sak: ryssarna är ju jättetrevliga och vänliga! Inte alls som vi kanske hade väntat oss efter allt negativt som sägs och skrivs om den väldiga Ryska federationen, fast då handlar det förstås mest om politik och vi borde kanske tänka mer på att skilja på politik och vanliga medborgare, de som lever och bor underordnade politikens makt.

”Bara tre timmar kvar!” – Hamnpaviljongen, Varberg – 3 juli 2018

Här på bilden har inte matchen mellan Sverige och Schweiz inletts ännu, vi är alla ovetande om slutresultatet. Tre långa timmar kvar till dess domaren Damin Skomina från Slovenien blåser igång matchen, men det gäller att ha skaffat sig en bra plats framför storbildsskärmen när det väl drar igång.

Och sen, på lördag 7 juli i Samara, väntar kvartsfinal mot England, ett England som alltid är bäst i världen innan det hela startar (enligt brittisk press), tilltänkta världsmästare fram till första förlust. Men, faktiskt så blev England världsmästare på riktigt (nästan) på hemmaplan 1966, för fortfarande vet ingen riktigt om Geoff Hursts 3-2-mål mot Västtyskland i VM-finalen var i mål eller ej, om hans skott i ribban, ned i gräset och ut på planen igen verkligen var bakom mållinjen. Målet godkändes i alla händelser av domaren, Gottfried Dienst (1919-1998) från Schweiz, detta efter att ha rådgjort med linjemannen Tofiq Bahkramov från Azerbajdzjan, en nation som var införlivad i Sovjetunionen då. England gjorde sedan 4-2 och Geoff Hurst hann med att göra tre mål i VM-finalen, 1-1-målet och sedan både 3-2 (kanske) och 4-2 i förlängningen.

Tofiq Bakhramov

Som kuriosa kan tilläggas, att jag senare på året, hösten 1966, såg en landskamp på Råsunda fotbollstadion mellan Sverige och Österrike. En bit ifrån mej på läktaren stod  en tysk herre (vi hade ståplats förstås) och vid sidan av planen en bit ifrån oss sprang linjedomaren, och det var var just Tofiq Bahkramov (1925-1993), linjemannen från VM-finalen, som sprang där. Tysken ropade häcklande meningar mot  sidlinjen, mot linjemannen, på tyska tror jag, så ofta som han fick tillfälle, det tveksamma målet i VM-finalen var inte glömt.

Hur som helst, 2018 års engelska VM-upplaga är ett riktigt bra lag och utgången är oviss. Vinner England så gör de det säkert välförtjänt, vinner Sverige så har de haft tur på något sätt (kommer det förmodligen att stå i åtminstone brittisk press). Jag har i alla fall den största respekt för den målfarlige Harry Kane och de övriga i det engelska laget, men jag hoppas förstås på Sverige.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Familj, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Motion, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Semester, Sommar, Sport, Street photography, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.