Wheels & Wings 2018 i Falkenberg, del 1 …

… med bra väder och god stämning (precis som vanligt)

Liten parvel och en Chevrolet BelAir 1956 – Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Vils-än-vings ä jätte-lolit! (”Wheels & Wings is Great!”). Jag var själv på hyfsat gott humör när jag kom till Falkenberg men blev på ännu bättre när jag såg den här lilla killen. Jag vet inte om har var glad av någon speciell anledning (förutom W&W förstås) eller om han nästan alltid är på gott humör, men mysigt var det att se och höra honom.

Wheels & Wings är inte bara cruising i Falkenbergs innerstad, utan också utställning, swap meet (en slags loppmarknad för begagnade bildelar och annat), aktiviteter av oilka slag, prisutdelningar, flygshow och levande musik och allt detta och lite till på Motorbanan någon mil nordost om tätorten Falkenberg. Till motorbanan erbjöds gratis bussförbindelse (sponsrad av kommunen) de aktuella två dagarna. Arrangör för Wheels & Wings är Warbergs Automobile Club (WAC), som för antal år sedan, det var 2013, (till glädje för en del, till förtvivlan för andra) fick finna sig i att bli bortkörda från Varberg och Getteröns flygplats men i stället fick fotfäste i Falkenberg och på Motorbanan. Det blev bra (till förtvivlan för en del, till glädje för andra) och Wheel & Wings har så att säga funnit sitt format i Falkenberg. Möjligheten för god logistik är på många sätt betydligt bättre i Falkenberg är den var i Varberg.

Cadillac DeVille 1959 – Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Polisen hade angivit en del förhållningsregler att gälla för färd på crusising-slingan, överträdelser skulle kunna medföra böter. ”Högsta tillåtna hastighet är 20 km/tim” till exempel, eller ”Det är inte tillåtet att färdas på motorhuven, på taket, i bagageutrymmet eller att sitta på ryggstödet”, ”Burnouts är inte tillåtna” och ”Endast den som har fått tillåtelse av arrangören får köra på den avlysta vägsträckan”.

Burnouts var alltså inte tillåtna, men en ”inramad” och ordnad Burnout-tävling hölls på lördagen på ett annat ställe i stan, på Oktanvägen på industriområdet i Falkenberg, dit för övrigt Räddningstjänsten larmades på grund av att olika personer hade sett rök från området och dessutom känt lukt av brända kablar. Det var faktiskt inte så konstigt att Räddningstjänsten larmades, för på industriområdet i Falkenberg har några svåra bränder inträffat de senaste åren.

Motorcykel BMW R1200 GS 2016 – Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Jag håller med den lilla killen, Wheels & Wings är jätteroligt, men det är också ett jäkla jagande! Jag måste vidare.” – Både god kondition och löparstil av god klass uppvisade denna motionär, det menar jag som åskådare.

Gatan, Halmstadvägen, ser ren ut och är fri från skräp. Arrangören uppmanar ”alla Falkenbergare och turister” att hjälpas åt att behålla Falkenberg i lika fint och trevligt skick som stan brukar vara i och att använda befintliga soptunnor och papperskorgar eller någon av alla soppåsar som hängts ut på staket och lyktstolpar. Baja-major ät utställda på många ställen och bör användas i stället för att utnyttja andra och olämpligare platser, så uppmanar arrangören Warbergs Automobile Club sina besökare och cruisare.

Jag vidimerar ovanstående och att föreskrifterna verkade åtlydas, åtminstone så länge jag var kvar i Falkenberg. Jag såg många som plikttroget promenerade en stycke i syfte att slänga någon form av skräp i sopsäckarna.

Chevrolet Impala 1968 – Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Vi vill också vidare, men det går inte så bra med den saken precis just nu!” – Många bilar mådde dåligt på grund av den låga farten, de täta stoppen och den i övrigt alltför goda värmen. Vad som orsakade stopp på denna Chevrolet Impala 1968 känner jag inte till, men den blev strax med hjälpande händer körduglig igen.

Wheels & Wings har förstås sina belackare, det vore ju konstigt om alla tyckte likadant, det vill säga om alla skulle tycka att familjefesten Wheels & Wings vore skapad enbart för mänsklighetens bästa. En ”Upprörd förälder” tycker på lokaltidningens insändarsida att ”Nu är det dags att sota ner miljön lite extra för att gynna turistnäringen i Falkenbergs kommun” och att ”barnen kikar nyfiket fram för att skåda det som de vuxna intresserar sig för men inte har de bett om att få andas in dessa gifter, för att egoistiska vuxna ska ha kul.” Som slutkläm tycker ”Upprörd förälder” att ”Det är dags att kommunpolitikerna öppnar ögonen och förbjuder att veteranbilarna får köra runt i centrum.”

Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Ögon- och kamerakontakt med någon spontan människa i samband med Wheels & Wings gillar jag, som här med den goa tjejen som formar munnen. Killen bredvid antingen sover eller kollar ned på en smart telefon. – Av någon anledning så kom jag att tänka på krukväxten pussmun (familjen Gloxinia), det är en blommande växt som härstammar från Brasilien och som klarar av direkt solljus men inte alltför länge. Växten lär för övrigt heta Goldfish plant på engelska.

Ford T 1920 – Wheels & Wings – Brogatan, Falkenberg – 13 juli 2018

Medelbilen i Wheels & Wings är nog en ”amerikanare” tillverkad omkring 1960. Deltagarna i bilarna i detta evenemang är väl tillverkade dels något tidigare, gammelraggare, dels senare, medelåldersraggare, och dels betydligt senare, ungdomsraggare, men så finns det en eller annan bil som avviker från detta mönster genom att vara äldre än så, en T-Ford från 1920 kanske. Yngre än så är ju förstås förare och passagerare i Forden, rejält välklädda är de dessutom, vilket delvis kan beskådas på bilden nedan, färggrant och vackert.

Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

Den här färgstarka kvinnan, som satt som passagerare i den gamla T-Forden, ser lugnt avkopplad ut på bilden men hon markerade annars närvaro längs gatorna genom att vifta med armarna och det var svårt att inte lägga märke till ekipaget.

När jag nu ser fruktprydnaden runt hattkullen så kommer jag att tänka på att innan jag anträdde cruisingen för beskådande av den så köpte jag jordgubbar (Malwina tror jag) från ett säljstånd utanför ICA Kvantum vid Sandgatan. Dessa gubbar var ordentligt mörkröda och mogna och visade sig smaka fantastiskt gott. Jag frågade varifrån de kom och de var plockade i Långås (hos Långås Bär, antar jag), orten ligger i Falkenbergs kommun, norr om huvudorten längs en mindre väg mot Tvååker och Varberg. När jag pratade med den rara tjejen som sålde de röda bären och då Långås var på tapeten så frågade nästa kund, en vältatuerad man klädd i linne och med cruising-stuk: ”Sa ni Tranås? Därifrån kommer jag!” Nä, från Tranås kom de inte, jordgubbarna, men annars så är det nog ingen större skillnad på Långås och Tranås frånsett cirka 20,000 invånare i Tranås och ungefär 700 i Långås.

Wheels & Wings – Falkenberg – 13 juli 2018

En vit Chevrolet Impala 1960 möter en Plymouth Custom Suburban 1958, framför Impalan kör en Chevrolet från 1950. Impalan och Chevan skall strax passera över Ätran på anrika Tullbron. Nog kan man väl ana att detta faktiskt är en folkfest med många människor på åskådarplats längs vägen, oavsett om nu inte alla tycker så, att det är en folkfest, för det är ju faktiskt störande också med motorbuller och annat ”brötande” på stan.

Jag tyckte denna gång att jag inte kände av några avgaser, tidigare så har jag kunnat känna den doften i näsan och munnen en god stund efter hemkomst. Antingen förde en svag vind bort avgaserna den här kvällen eller också körde alla bilarna på lika rent bränsle som det bränsle som många i stället hällde i sina svalg. Polisen konstaterade glädjande nog efter genomfört evenemang att det hela hade avlöpt på ett tillfredsställande lugnt sätt.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Falkenberg, Familj, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Motion, Motor, Motorcykel, Motorcyklar, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Semester, Sommar, Street photography, Trafik, Uncategorized, Underhållning, Väder, Veteranbilar, Wheels & Wings och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.