… plus våt invigning av Fästningsbadet inkluderande sjöräddning per helikopter
Puben The Folka Red Fox i Folkared ligger mellan den lilla tätorten Sibbarp och det lite större Långås, utslängd i landskapet däremellan skulle man kunna säga. Sibbarp ligger i Varbergs kommun men postadressen är Långås, som är en ort inom Falkenbergs kommun. Ett gränsfall alltså.
Philip Nicholson heter han, mannen som tillsammans med sin hustru Elisabeth driver mikrobryggeriet Folkared 15 sedan 2013 och puben The Folka Red Fox, som kom till några år senare. Det är inte svårt att ana att puben är inspirerad av brittiska pubar, och den är öppen för allmänhet och för slutna sällskap. Öppettiderna är ganska få, puben ligger inte i Stockholm eller i Varbergs eller Falkenbergs centrala delar, men fredag- och lördagkvällar kan man nog räkna med att det är öppet under hösten. Kolla på hemsidan eller Facebook före besök!
Här är en liten berättelse från oktober 2016 om en nöjsam ölprovning på The Red Fox och här är en annan berättelse av och om öldrickare på The Red Fox.
Vi beställde Fish & Chips förstås vid detta första besök, men det finns mer att välja på i menyn, om man vill avstå den friterade fisken. Denna var emellertid superbt tillagad och kan tryggt rekommenderas och den serverades inte inslagen i tidningspapper utan tjusigt upplagd på fat såklart. – Försök att finna en lämplig tid för ett besök, hitta dit och insup atmosfären, maten och förstås den egenbryggda ölen, om inte bilkörningen lägger hinder i vägen. Och statlig myndighet, se till att Folkared 15 och andra mikrobryggerier får tillåtelse att sälja öl över disk också!
Det kan tilläggas att Philip och Elisabeth brygger bitter, IPA (India Pale Ale), stout, barley wine, mild ale och porter med hjälp av engelska recept och detta på engelsk malt och humle från olika delar av världen. – Tillägg nr 2: Philip tycks också vara illustratör med strålande akvareller som resultat.
Om man tittar noga ser man att innehavaren av Karlsberg Gårdscafé, Anneli Andersson, inte har ögonen på fotografen eller kameran utan att hon inte vill vara oartig mot två andra gäster som precis kommit in i lokalen och att hon tittar på dem i stället. Lokalen ja, caféet, den ligger inte alls långt från den röda rävens pub i Folkared, drygt tre kilometer fågelvägen, lite längre med bil.
Jag läser på hemsidan: ”… Gårdscafé med smaker från mormors tid … Vi bakar med smör och kärlek … Varje morgon eldar vi i den gamla stenugnen och klockan 11:00 lassar vi ut nybakta härliga stenugnsbröd som gärna följer med dig hem …”
Anneli Andersson och hennes make Bengt, det är de som driver detta familjeföretag, Karlsberg Gård (Facebook), som ligger ett antal kurvor bort på vägarna från Tvååker i Halland. Upplevelseaktiviteter, boende och minikonferenser i lantlig lugn och avkopplande miljö, förstklassig mat och service, det är konceptet för Karlsberg Gård. Sök upp denna vackert belägna gård i Hallands inland, som egentligen ligger helt nära kusten, vilken man kan överblicka vid bra väder från en hög vägsträckning längs vägen hit, om man kommer från Tvååkershållet. Mycket sevärt liksom Karlsbergs Gård är se- och besöksvärd, om än ”bara” för en kopp kaffe med magnifikt hembakat bröd.
3,75 meter är det från rampens avsats till vattenytan och ett hopp från rampen till ytan är vad som erfordras av Varbergs kommunstyrelses moderate ordförande Ann-Charlotte Stenkil och Hamn- och gatunämndens liberale ordförande Tobias Carlsson för att Fästningsbadet skall kunna förklaras vara invigt.
Även om Tobias verkar tveksam så gör han detsamma som Ann-Charlotte, han hoppar i spat, och därmed har Varbergs officiellt ”fått” en anläggning i hållfasta afrikanska träslag till den facila kostnaden av drygt trettio (34 troligen) miljoner kronor (2010 var beräkningen åtta miljoner). Skall då tilläggas att ganska omfattande förstärkning av Fästningspiren ingår och att badanläggningen är bunden till piren. Men kommunala projekt av de här slaget brukar ha en tendens att skena iväg vad det gäller kostnader, det är nog tur att Sparbanksstiftelsen (Varbergs Sparbank) skjuter till en betydande summa pengar (bankerna brukar ha gott om pengar förutom när de inte har gott om pengar, då lånar de av oss). Nu är badet invigt i alla fall.
Före invigningshoppen ner i Kattegatts blå vatten denna soliga och varma dag så har lokalhistorikern Peter Börjesson, som fungerade som konferencier, berättat lite allmänt om Varbergs badhistoria från 1800-talet slut och framåt i tiden och presenterat dagens talare, arkitekten bakom anläggningen, den som ritade badet, Matilda Bäcklund (Arkitema Architects), och entreprenören Svevias arbetschef Anna-Karin Wärn, som berättade om byggets gång. Resultatet av deras arbeten har utmynnat i tillkomsten av ett soldäck, en badbrygga och ett hopptorn. Svenska Livräddningssällskapet bjöd också på en uppvisning, men den kunde nog bara ses av dem som hade funnit en plats på något av trädäcken, jag såg i alla fall ingenting från stenpiren. – Sällskapet hade synpunkter på badet, se länk.
Nu hoppas vi bara att Fästningsbadet (som i dag finns till höger i bild men som förstås saknas, liksom piren, på vykortet från tidigt 1900-tal) skall överleva de kommande höst- och vinterstormarna och eventuell drivis och att anläggningen får stå i fred för klåfingriga marodörer. Skall kanske tilläggas att det bara går att bada i djupt vatten, ingen strand är tillgänglig vid Fästningsbadet, så simkunnighet är ett måste om man vill bada. Vill man inte vara kritisk mot bygget så kan man konstatera att det onekligen är en fin anläggning
Sjöfartsverket bidrog med en uppvisning i sjöräddning med helikopter AgustaWestland AW139 (SE-JRM) i samarbete med Sjöräddningssällskapet, det var ju samtidigt en god övning för dessa enheter.
Länkar: AgustaWestland AW139, Wikipedia / AgustaWestland AW139, Sjöfartsverket / Upphandling av AgustaWestland AW139, SVT / AgustaWestland company, Wikipedia.
Helikoptern anlände från Säve flygplats (där också Polisflygets helikoptrar är lokaliserade) strax utanför Göteborg med två piloter, vinschoperatör och ytbärgare. Jag antar att det var Sjöräddningssällskapet i Bua som bidrog med övervakning i båt och med den person som fingerade nöd i det djupa vattnet och som var den som skulle bärgas. En spännande och dramatisk övning att beskåda var det hur som helst.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o