Bilder inför valet 9 september 2018 och lite annat också …

… som ett erhållet meddelande, ett trafikhinder i Varberg och två lika fläckiga som uttråkade

Jana Nilsson (s) håller tal till sina väljare – Brunnsparken, Varberg – september 2018

Ser han inspirerad ut där han står vid mikrofonen, lite hukande bakom (s):s valstuga, Jana Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande? Nja, inte direkt, och kanske anade Jana att (s) skulle backa i kommunvalet i september 2018, det blev från 32,9% andelar av rösterna 2014 till 28,1. Ett tapp med två mandat, från 20 till 18 mandat i kommunfullmäktige i Varberg. – Den vattenbärande pojken här i Brunnsparken ser betänksam ut liksom Janas partikollega. Åhörarna? Jo, de som fanns där, de fanns där till vänster om mikrofonen, vid valstugorna.

Löftenas allé inför valet, valstugorna – Kungsgatan, Varberg – september 2018

Här stod valstugorna uppradade, på Kungsgatan vid kyrkan fram mot torget, några veckor innan det allmänna valet 9 september, då det var dags för val till riksdagen, för val till regionen (till landstingsfullmäktige) och också för val till kommunen (till kommunfullmäktige). Dags för ett tryggare Halland, står det på socialdemokraternas affisch på den vita valboden, de menar att gängkriminaliteten skall stoppas, att det skall satsas på polisen och att mäns våld mot kvinnor skall bekämpas. Övriga partier har såklart också de sina manifest präntade på sina anslag.

349 ledamöter ska ta plats i den svenska riksdagen, fördelade till antal av valets resultat. Sedan skall en statsminister väljas, vilket är problematiskt efter detta val, ännu i skrivande stund (9 oktober) så har ingen statsminister presenterats, bara en kandidat, (Ulf Kristersson från nya Moderaterna) som inte har det lätt med att få ihop en regering.

Löften inför valet – september 2018

Du ska kunna lita på Sverige, tycker KD (Kristdemokraterna), jag vet inte vad de menar med det, medan (L) Liberalerna undrar Vad heter din läkare? Min läkare menar de väl då? Ja, tanken är ju att man ska ha en egen ”husläkare” hos sin vårdcentral, samma människa vid varje besök, men det är en utopi vad beträffar min vårdcentral i alla fall. Personlig vård till alla Genom hela livet, det vore bra tycker jag. – Varning! Liberalt innehåll, så står det för övrigt på den gula varningsskylten till höger.

Jag har orsak att besöka vårdcentralen minst en gång varje år, men speciellt förra året var det ordentlig kris inom primärvården, i alla fall den jag är listad på, det fanns varken läkartid att få eller läkare att nå. Kontaktade man centralen tidigt på morgonen, på deras hemsida eller per telefon för återuppringning, så kanske, kanske, men annars icke. Med vad jag minns som åtta veckors väntetid så fick jag i alla fall slutligen en läkartid på vårdcentralen och kom till en läkare, dock inte den som var bokad, den läkaren var sjuk när jag kom dit, utan en läkarstudent. Hon, för det var en hon, visade sig emellertid vara en utmärkt duktig doktor, om än en blivande sådan, så jag var mycket nöjd. Vid nästa besök var det dock dags för en helt annan person, en manlig, som också han var utmärkt bra. Det är alltså vanligtvis inte läkaren som är problemet, utan problemet är att få träffa en läkare över huvud taget.

Ingen regering eller inget regionstyre verkar kunna ändra på den saken, ändå verkar det mest handla om organisation och inget annat. Läkare finns, sägs det, fast inte där de behövs. De har även sin administration att sköta, tror jag, och har inte alltid tid med pattienter. Men jag fortsätter väl att betala skatt, vi har ju trots allt skattefinansierad sjukvård, förr eller senare får man träffa någon som kan kolla hälsotillståndet.

Förtidsröstning på Stadsbiblioteket / Kommedianten, Varberg – augusti 2018

Förtidsrösta kunde man göra på Varbergs stadsbibliotek om man inte orkade vänta till själva valdagen. Det orkade jag inte, jag förtidsröstade, behändigt. Här ovan ser det inte ut att vara så många röstande, men antalet ökade vart eftersom valet närmade sig, det var en kö av väljare som önskade lägga sin röst den sista veckan, åtminstone de gånger jag besökte bibliotekslokalen. Valdeltagandet till kommunvalet i Varberg blev 88,05% medan hela 89,02% av varbergarna röstade i riksdagsvalet och i landstingsvalet 86,25%.

Nästa år, 2019, är det val till Europaparlamentet, den 26 maj äger detta val rum.

”Jag har fan i mej fått ett meddelande!” – torget, Varberg – augusti 2018

Jag har fan i mej fått ett meddelande!” Hoppas att det är ett bra meddelande på skärmen. Intressant är det uppenbarligen men det är det ju alltid, annars så skulle väl inte människor promenera med nacken böjd eller mobilen i ögonhöjd för att inte missa något, många unga tycks dessutom sova med den lilla förmedlaren under huvudkudden. Att stanna till vid kyrkogårdsmuren vid torget tycker jag jag är ett mer avstressat alternativ, är det ändå ett skräpmeddelande så kan det ju lätt förpassas till sopkärlet intill.

För låg viadukt på Engelbrektsgatan, Varberg – september 2018

Det är opraktiskt med alltför låga viadukter eller är möjligen lastbilens skåp för högt? Det bästa är nog att försöka tänka efter innan man med en lastbil skall igenom en sådan här passage. Kan nog vara lite stressande om man har en leveransadress att söka efter och har full koncentration på gps:en.

För låg viadukt på Engelbrektsgatan, Varberg – september 2018

Inga personskador i alla fall och tur var det, men gatan avstängd någon eller några timmar, dock inget ovanligt med avstängda gator i Varberg, det vimlar av sådana här i stan med alla de projekt som är på gång.

Två dalmatiner (?) i väntan på hemresa – Falkenbergs Motorbana – september 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Djur, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Hund, Hundar, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.