Bilder, bara från Varberg 2018, men det är inget fel …

… på andra platser heller, jag återkommer till dessa senare

Mercedes-Benz E250 CGI 2011 med kroatisk flagga – Varberg – juli 2018

Čestitam Hrvatska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo srebro!” – Nu undrar jag förstås om jag har översatt på ett korrekt sätt, för det är mina gratulationer (långt i efterhand) till det kroatiska fotbollslandslaget (herrar) som vann silvret i det senaste fotbolls-VM:et som ägde rum i Ryssland. Silver efter förlust i finalen 15 juli 2018 mot ”Les bleus”, de blå, det franska landslaget. Frankrike – Kroatien 4-2; Kylian Mbappé mot Luka Modrić, två bolltrollare; Emmanuel Macron och Kolinda Grabar-Kitarović, två presidenter, den franske manlige och den kroatiska kvinnliga.

Mercedesägaren i Varberg, kroatisk antar jag, hade stolt draperat sitt fordons motorhuv med den kroatiska flaggan. Jag känner vibbar från VM 1994 och firandet av det svenska herrlandslaget i fotboll, som kom hem från USA med bronspeng, vilken lycka det var då!

”Hål i gatan” – Magasingatan, Varberg – oktober 2018

Snacka om hål i gatan, stora delar av stan är stadd i förvandling inför stora projekt. Gator grävs upp, trafiken stoppas och ledes om och väntar man bilburet o-orienterat besök så är det hopplöst att tala i mobilen (inte med chauffören förstås) om hur det ska köras den sista biten innan framkomsten, gps:en är förvirrad. ”Du kör gata si, nej vänta, den är uppgrävd, kör gata så i stället. Nej, det går ju inte, den är avstängd tror jag, kör gata x i stället om den är framkomlig. Inte? Nähä, ja då vete fan. Vi ses om ni hittar hit, jag går och handlar så länge!

Från ovanstående husport skulle man falla fritt om inte ett staket vore uppsatt, åtminstone om man tog ett par steg rakt fram, men det går en trottoar förbi mellan huset och den kvarterslånga gatugropen som tur är. Uppenbarligen kommer det att sprängas i gropen längs gatan också, sen ska nog väldimensionerade rör läggas däri, riktade mot det kommande skrytprojektet Västerport och den kommersiella hamnen som inte kommer att finnas kvar längre när Västerport kommer att finnas där i stället. – De väntade besöksgästerna försvann, kanske ned i en grop men det hoppas jag inte, kanske dyker de upp efter att ha kryssat i alla stadsdelar.

Nybyggt på Krabbes väg i Varberg – oktober 2018

För en tid sedan klagade jag på synintrycket av de nya bostäder som då höll på att byggas på Krabbes väg i Varberg, jag tyckte de var ovackra, det vill säga: fula. Nu är de färdiga och inflyttade och se så vackert förtätat en stor del av kvarteret har blivit! Fast vackert, det tycker jag fortfarande inte, jag bara skojade, jag tycker att husen är anskrämliga, åtminstone från det här hållet!

Legal graffiti på husgavlar – Ringvägen, Varberg – september 2018

Efter fem veckors arbete var muralverken färdiga, den surfande talgoxen med fästningen i bakgrunden och de två andra färgglada motivväggarna på Lubbens Fastigheters hus på Ringvägen i Varberg. Det finns ett bygglov för målningarna och detta gäller under fem år. Ett bygglov, det är nämligen nödvändigt med ett sådant om platsen ligger i ett område med gällande detaljplan och om man vill ändra utseende på byggnaden genom att till exempel byta kulör, kanske som att måla en talgoxe på gavelfasaden. Vad som händer efter fem år, det återstår att se.

Adam Algotsson (Appear37), graffitikonstnär – Varberg – augusti 2018

Adam Algotsson heter konstnären, han är från Borås och han är född 1993. Som etablerad och också respekterad spraykonstnär är han även känd som Appear37. Man kan surfa runt på olika lokaltidningars sidor och finna att Adam har utfört jobb lite här och var i Sverige, som i Sydöstrans spridningsområde.

Jag läste på en av hemsidorna om Adam hur det började. I gymnasieåren och som konstintresserad upptäckte han graffiti och som för så många andra blev det illegal graffiti, ”klotter”, på otillåtna platser. Haffad av polisen blev han, tagen på bar gärning, men det visade sig bli till en positiv ändring. Adam fick ett uppdrag och det var att skapa en väggmålning i ett pojkrum och det var den ingripande polisen som var uppdragsgivare, denne tyckte nämligen att Adam hade talang och borde använda denna talang till något bra. En talgoxe och en stork är några bevis på att det blev bra.

Legal graffiti på husfasad – Birger Svenssons väg, Varberg – september 2018

Jag vet inte var gränsen går mellan graffiti och ”vanlig” konst eller om graffitin har smält in i den accepterade konsten, storken kanske inte är graffiti över huvud taget? Tidigare trodde jag att den enbart bestod av dessa anskrämliga ”tags” eller personliga ”varumärken”, bokstavsdesign eller ”Wildstyle”, sånt kludd som ofta rullar förbi klottrade på godsvagnar utmed järnvägen eller i värsta fall på Öresundstågens (gäller i vår del av landet) redan fula personvagnar.

Hur som haver, här på husfasaderna läggs först en impregnering och sedan ett grundlager av färg, därefter dyker Adam upp med sina sprayburkar. Storkhuset vid Birger Svenssons väg (Birger Svensson är skaparen av cykelfabriken Monark) är inte ett bostadshus utan ett kontorshus, storkbilden är fjorton meter hög, tyvärr kommer den att nästan helt döljas av ett HSB-bygge, ett bostadsbygge, på nära håll.

Kungsgatan mellan Brunnsparken och kyrkan – Varberg – juli 2018

Cykelekipaget höll på att stjälpa men det löste sig med en fot som stöd på på en ram som omgärdar växtlighet. Kyrkogårdsmuren i bakgrunden är en populär viloplats och någon gång också en lekplats. Skejtingbrädan har förmodligen nyligen nyttjats vid rampen nere i hamnområdet, rampen ligger bara några hundra meter bort mot hamnen.

Jolly Roger på besök i Vabergs innerhamn – juli 2018

Vad gör Jolly Roger i Varberg? Vet inte, och kommer inte ihåg om den fanns där en längre tid eller bara någon dag. Den här dagen fanns den i alla fall där och en båt till den också tror jag. Piratflagga kallas den, den svarta flaggan med dödskalle och korsade benknotor, efter de 1700-talspirater som ville skrämma potentiella offer genom att hissa denna signalflagga, men varför Jolly Roger? Det vet förstås ingen men det finns förslag.

En engelsk pirat, Bartholomew Roberts, (1682-1722), fast egentligen född i Wales, hade en personlig flagga med ett skelett på en svart bakgrund. Så käckt, tyckte andra pirater och kopierade Barthlomews fina flagga. Denne pirat, som också kallades Barti Dhu eller Black Barti, hade en röd kappa och fransmän (pirater de också, antar jag) gav honom smeknamnet Le Joli Roger, Vackre Roger, och då låg det nära till hands för engelsmännen att säga Jolly Roger i stället, de var inte så bra på främmande språk, Jolly betyder väl närmast glad, Glade Roger? – Vackre eller Glade Roger dog stilfullt i en strid till sjöss.

 o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bilar, Bildblogg, Bilder, Bygge, Byggnation, Cars, Cykel, Cyklar, Fågel, Fåglar, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Höst, Hus, Konst, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Sommar, Street photography, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.