Wheels & Wings 2018, del 2, med öl, inkluderande …

… glatt humör (mestadels), tatueringar och gamla bilar förstås

Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Öl, tatueringar och så bilar förstås (oftast av typen raggarbilar) och passagerare i alla åldrar och ofta med en dam vid ratten, det är Wheels & Wings i ett nötskal. Bra väder givetvis, det är en förutsättning, men det har fungerat bra med vädret alla de gånger jag har besökt Falkenberg i titta-på-Wheels & Wings-syfte.

En gång raggare, alltid raggare kanske. Vad säger Bra Böckers Lexikon 19 PORS-ROT från 1979 om raggare? Den boken, nr 19, skräpar ännu på nedre raden i min bokhylla tillsammans med de övriga i serien som är numrerade 1 till och med 25, och jag tittar faktiskt i dem ibland, som nu: ”raggare, bilburna ungdomsgäng, särskilt med uppseendeväckande och provokativt beteende. Ordet, som uppkom på 1950-talet, har härletts dels ur engelska rag, bråka, dels ur ragga, ett ord ur taxichaufförers och åkares slang med betydelsen att ta extra körning eller lass.” Efter ordet raggare i lexikonet följer ”raggmunkar, är plättar av riven potatis, stekta i fläskflott”.

För ett tag sedan ringde en gammal god vän, som var i färd med att flytta ur huset (tillsammans med hustrun), och undrade om jag var intresserad av att överta deras samlade volymer av Bra Böckers Lexikon nr 1-25, vilka de inte ämnade lägga på flyttlasset till det nya boendet. Jag fick artigt tacka nej. Uppslagsverk är svårsålda numera, det går inte ens att skänka bort dem..

Oldsmobile 98 1947 – Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Gamla fina (eller skrotiga) bilar ska det vara, helst amerikanare från 1950- och 1960-talen ungefär, men gärna lite äldre och gärna gröna och blanka, för det finns så många som varken är gröna eller blanka (se exempelvis på bilarna på bilderna längre ned i inslaget). Raggarbilar kallades de mestadels och kallas kanske fortfarande, men 1940-talare, som den gröna Oldsmobil 98 från 1947 ovan, fanns inte i någon större utsträckning på 1960-talet till exempel, inte vad jag minns i alla fall.

Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) över svenska språket, elfte upplagan, tryckår 1994, (jag har bara gamla böcker, de nya lånar jag på biblioteket) skriver beträffande ordet ragg/a: (vardagligt) jaga o. ta upp flickor i bil; leta, söka; och beträffande raggare: ”medlem av ungdomsgäng som kör omkring i stora bilar; raggarbil, -brud, -gång, -åk”.

Ovanstående stämmer inte fullt ut, för i samband med Wheels & Wings sitter de vackra flickorna ofta vid ratten och har full koll på läget, men det är inte alltid ungdomsgäng som kör omkring i de stora bilarna, se den första bilen på den första bilden längre upp i inlägget, inte gamla raggare men inte heller något ungdomsgäng. Jo, kanske gamla raggare men inte gamla på riktigt (tycker jag som är gammal på riktigt, tror jag).

Ordet precis före ragg/a i SAOL 1994 är ragg: ”grovt hår på en get m. fl. djur”. Raggare är lika med djur, det tyckte många lite äldre människor som bodde längs raggarstråken på den tiden det begav sig när det väl begav sig. De tänkte kanske inte i första hand på getter men ändå på djur av i deras tycke värsta slag, som kobror, hyenor, sumpråttor och andra otrevliga djur.

Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Den amerikanska armén, representerad av en U.S. Army Truck i svensk version, paraderar med en välputsad Willys Jeep MB (Military B model, det fanns även en modell A) på Sandgatan i Falkenberg. För nog är det väl en sådan Jeep, jag är absolut ingen expert på militärfordon?

Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

De här två har väl knappast hängt med från andra världskriget eller från Koreakriget utan iordningställt Jeepen i det uppenbart fina skicket under de senaste åren, förmodar jag. Den och dom har varit med på tidigare Wheels & Wings i Falkenberg med sin militära amerikanare.

Det var 1941 som fordonstypen kom i tjänst och vid befrielsen av Europa publicerades fotografier av prominenta militärer som Supreme Allied Commander och General of the Army, Dwight D. Eisenhower, sedemera USA:s 34:e president, sittande i en Willys Jeep. Också armégeneral George S. Patton kan förknippas med en Jeep, bland annat stående bredvid den, medan president Franklin D. Roosevelt sitter i densamma, året är 1943. Båda saluterar flaggan (den amerikanska), generalen med honnör och presidenten med hatten mot hjärtat. General Patton avled sedan i december 1945 på grund av de skador han erhöll vid en bilolycka i Tyskland i en krock med en militärlastbil. President Roosevelt hade avlidit redan i april samma år på grund av en hjärnblödning.

Buick Electra 225 – 1972 – Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

De två funktionärerna såg många bilar passera den här kvällen och brydde sig inte så värst mycket om en lite bedagad Buick Electra 1972, prydd baktill med en genomlyst amerikansk sydstatsflagga, (the Confederate flag), en kontroversiell flagga och symbol får man kanske säga. Klicka på länken eller länkarna innan för att få mer information. Många bilar var det som sakta rullade förbi, de flesta hade inte en flagga på bakre stänkskärmen, men de flesta var sevärda på ett eller annat sätt eller så var de som satt inuti bilen glada och sevärda på sina sätt. Vi som tittade på, vi var också sevärda på våra sätt.

Buick Electra 225 – 1972 – Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Här glider den bedagade Buicken elegant fram längs Halmstadvägen så att man ser frontsidan, fast nog har den varit med om en hel del och tappat sin bästa lyster, eller är det bara jag som tycker så?

Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Har Bra Böckers Lexikon något att säga om tatueringar? Selvfølgelig (norska/danska) har lexikonet det. ”Franska, av polynesiska tatau, metoder att dekorera människo-kroppens hud. — I Europa har tatuering på senare år främst förekommit hos sjömän men även i de bästa kretsarkung Fredrik IX av Danmark var rikligt tatuerad.”

Chevrolet Impala 1960 – Wheels & Wings – Falkenberg – juli 2018

Kanske fungerar inte ventilationssystemet riktigt som önsktvärt är, då är det bra med dörrar som går att öppna på friska gångjärn. Även om det är lite kvällstid så var ju varje dygn under den gångna sommaren 2018 varm och lite varmare än normalt och risken för regn övergick till och stannade kvar som en önskan om nederbörd. Inte den här kvällen bara och inte nästa kväll. – Här är en länk till abandowest Whels & Wings 2018, del 1.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Falkenberg, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Militär, Mode, Motor, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Semester, Soldat, Sommar, Street photography, Trafik, Uncategorized, Underhållning, Väder, Veteranbilar, Wheels & Wings och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.